Dnevna misna čitanja

Misna čitanja, petak 24. svibnja: Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja! Isuse, ti si prekorio apostole zbog nevjere i okorjelosti srca! Gospodine, oprosti i nama okorjelo i nevjerno srce, jer tvoja je milost velika i ono može opet biti onakvo kakvo si ga ti stvorio na početku

shine.graphics

VII. tjedan kroz godinu, petak, 24. 5. 2024.

Svagdan ili: Bl. Dj. Marija Pomoćnica kršćana

IMENDANI

Ivana, Marija, Šimun Stilita, Filip, Estera, Suzana

ČITANJA:

Jak 5,9-12; Ps 103,1-4.8-9.11-12; Mk 10, 1-12

Prvo čitanje

Jak 5, 9-12

Evo: sudac stoji pred vratima!

Čitanje Poslanice svetoga Jakova apostola

Braćo! Ne tužite se jedni na druge da ne budete osuđeni! Evo: sudac stoji pred vratima! Za uzor strpljivosti i podnošenja zala uzmite, braćo, proroke koji su govorili u ime Gospodnje. Eto: blaženima nazivamo one koji ustrajaše. Za postojanost Jobovu čuste i nakanu Gospodnju vidjeste jer milostiv je Gospodin i milosrdan!

Prije svega, braćo moja, ne zaklinjite se ni nebom, ni zemljom, ni ikojom drugom zakletvom. Vaše »da« neka bude »da«, i »ne« — »ne«, da ne padnete pod sud.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 103, 1-4.8-9.11-12

Pripjev: Milosrdan je i milostiv Gospodin.

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina
i ne zaboravi dobročinstva njegovih!

On li otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
On ti od propasti izbavlja život,
kruni te dobrotom i nježnošću.

Milosrdan je i milostiv Gospodin,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
Jarostan nije za vječna vremena
niti dovijeka plamti srdžba njegova.

Jer kako je nebo visoko nad zemljom,
dobrota je njegova s onima koji ga se boje.
Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.

Evanđelje

Mk 10, 1-12

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus dođe u judejski kraj i na onu stranu Jordana. I opet mnoštvo nagrnu k njemu, a on ih po svojem običaju ponovno poučavaše.

A pristupe farizeji pa da ga iskušaju upitaše:

»Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?« On im odgovori: Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i — otpustiti.« A Isus će im: »Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih.

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku
a prione uza svoju ženu;
i dvoje njih bit će jedno tijelo.
Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo.
Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!«

U kući su ga učenici ponovno o tome ispitivali. I reče im: »Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub. I ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub.«

Riječ Gospodnja.

Komentar


»A Isus će im: „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed.”«


Nisu samo starozavjetni vjernici i farizeji imali okorjelo srce već i apostoli. Sjećamo se ono u Markovu evanđelju kad im se je Isus ukazao i prekorio ih zbog nevjere i okorjelosti srca (usp. Mk 16,14).
I mnogi od nas imamo okorjelo srce – neki više, neki manje. Vidimo da je takvo stanje srca uzrok nevjere u Boga i njegovu riječ, u ono što nam On nekada govori. Nitko se nije začeo s okorjelim srcem, Bog nije dao čovjeku okorjelo srce… Izgleda da se ono stvara onda kada trebamo primiti ljudsku ljubav; mnogi su već u utrobi majke odbačeni, ranjeni, izloženi raznim majčinim strahovima i svemu onom što ona proživljava. A kad počnemo živjeti u obitelji, to se nastavlja raznim grubostima, razočaranjima, odbacivanjima, nerazumijevanjima, da ne spominjem i teže stvari. Tako se naše srce jednostavno zatvori za primanje i davanje ljubavi.
Mi često uzroke svoje nevolje ne vidimo u svom okorjelom srcu, već Boga optužujemo da nam neće nešto dati. Ali koliko nas jednostavno ne može primiti jer nismo naučili na tako dobro srce Sina Božjega? Koliko samo nas još ne vjeruje da je Bog dobar? Nema ljudske potrebe koju milost Božja ne bi mogla ispuniti, ako to krenemo rješavati s Bogom.

Molitva


Isuse, ti si prekorio apostole zbog nevjere i okorjelosti srca! Gospodine, oprosti i nama okorjelo i nevjerno srce, jer tvoja je milost velika i ono može opet biti onakvo kakvo si ga ti stvorio na početku. Gospodine, daj da ne tražimo opravdanja za takvo svoje srce jer je tvoja milost dovoljno velika da može sve izliječiti. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto:shine.graphics; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh