Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, nedjelja 19. svibnja: Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje! Gospodine, želim činiti samo ono na što me ti trenutno pozivaš, za što me ti pripremaš

shine.graphics

ČITANJA

Dj 2,1-11; Ps 104,1ab.24ac.29bc-31.34; Gal 5,16-25; Iv 15,26-27; 16,12-15

Nedjelja, 19. 5. 2024., PEDESETNICA. DUHOVI, Svetkovina

NAPOMENA:

▪Završava vazmeno vrijeme. Uskrsna svijeća se postavlja pokraj krstionice i pali se prigodom slavlja krštenja. Od sutra se moli „Anđeo Gospodnji”.

▪Nastavlja se VRIJEME KROZ GODINU nakon vazmenog vremena, 7. tjednom kroz godinu. Uzima se III. svezak časoslova.

▪Tjedan nakon Duhova je KVATRENI tjedan. Neka se vjernici pozovu da ga posvete molitvom, djelima pokore i ljubavi, a u subotu neka se završi misom koja će odgovarati duhovnom usmjerenju kvatri. Ljetne kvatre posvećuju se molitvi za posvećenje ljudskoga rada (u gradskim crkvama) odnosno za urod zemlje (u seoskim crkvama).

IMENDANI

Urban, Teofil, Rajko, Ivon

Prvo čitanje

Dj 2, 1-11

Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti.

Čitanje Djela apostolskih

Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.

A u Jeruzalemu su boravili Židovi, ljudi pobožni iz svakog naroda pod nebom. Pa kad nasta ona huka, strča se mnoštvo i smete jer ih je svatko čuo govoriti svojim jezikom. Svi su bili izvan sebe i divili se govoreći: »Gle! Nisu li svi ovi što govore Galilejci? Pa kako to da ih svatko od nas čuje na svojem materinskom jeziku? Parti, Međani, Elamljani, žitelji Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, pridošlice Rimljani, Židovi i sljedbenici, Krećani i Arapi – svi ih mi čujemo gdje našim ¬jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 104, 1ab.24ac.29bc-31.34

Pripjev: Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje!

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina!
Gospodine, Bože moj silno si velik!
Kako su brojna tvoja djela, Gospodine,
puna je zemlja stvorenja tvojih.

Ako dah im oduzmeš, ugibaju,
i opet se u prah vraćaju.
Pošalješ li dah svoj, opet nastaju,
i tako obnavljaš lice zemlje.

Neka dovijeka traje slava Gospodnja:
nek se raduje Gospodin u djelima svojim!
Bilo mu milo pjevanje moje!
Ja ću se radovati u Gospodinu.

Drugo čitanje

Gal 5, 16-25

Plodovi Duha.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Galaćanima

Braćo: Po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete. Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom.
A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!
Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Iv 15, 26-27; 16, 12-15

Duh istine upućivat će vas u svu istinu.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.

Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine –upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.”

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi.”

Uistinu trebamo veoma cijeniti Božju mudrost! Isuse, ti apostolima nisi sve odmah rekao i natovario im na vrat da nose ono što nisu mogli nositi. Nisi od njih tražio duhovnu zrelost koja nije priličila njihovu duhovnom uzrastu.
Sjećam se sebe kad sam tek krenuo za Kristom, kad sam čitajući životopise svetaca, pokušao odmah prikazivati žrtve i pokore. Naravno, to mi nikako nije išlo. Bio bih ljut, nervozan, nisam bio radostan, nisam to činio s ljubavlju itd. U tim sam životopisima vidio samo njihove žrtve ne shvaćajući da je to za one koji su zreli u duhovnom životu, koji su već došli do te točke da mogu s Kristom trpjeti za svoju braću.
Dijete ne može činiti ono što čine odrasle osobe a tako je i u duhovnom životu: ne možemo niti nositi niti činiti ono što ne priliči našem duhovnom uzrastu. Ako dopustimo da nas Duh Sveti vodi, sve će doći u svoje vrijeme. Uvijek su Božje vrijeme i način na koji On nešto čini savršeni. Mi samo možemo pokvariti, bilo svojom nestrpljivošću, bilo svojom tvrdoglavošću i samovoljom.

Molitva

Gospodine, želim činiti samo ono na što me ti trenutno pozivaš, za što me ti pripremaš. Gospodine, prepuštam svoj život tvojoj mudrosti, da mogu rasti razmjerno onomu što sad mogu nositi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto:shine.graphics, Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh