Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, subota 18. svibnja: Čestiti će gledati lice tvoje, Gospodine Moj Učitelju i Gospodine, daj da moj pogled, moja snaga budu usmjereni na to da te nasljedujem, a ne da svoje vrijeme i snagu gubim gledajući što i kako netko radi

shine.graphics

ČITANJA

Dj 28,16-20.30-31; Ps 11,4-5.7; Iv 21,20-25

VII. vazmeni tjedan, subota, 18. 5. 2024., svagdan ‘ili: Sv. Ivan I., papa i mučenik

IMENDANI

Ivan, Venancije, Feliks Solinski, Feliks Kantalicijski, Srećko, Erik, Blandina

Prvo čitanje

Dj 28,16-20.30-31

Osta u Rimu propovijedajući kraljevstvo Božje.

Čitanje Djela apostolskih

Kad uđosmo u Rim, Pavlu su dopustili stanovati zasebno, zajedno s vojnikom koji ga je čuvao.

Nakon tri dana sazva on židovske prvake. Kad se sabraše, reče im: »Ja, braćo, ne učinih ništa protiv naroda ni običaja otačkih, a ipak me okovana u Jeruzalemu predadoše u ruke Rimljana. Oni me nakon istrage htjedoše pustiti jer nije na meni bilo ništa čime bih zaslužio smrt. Kako se Židovi tome opriješe, bio sam prisiljen prizvati se na cara; ne dakle stoga što bih imao bilo za što tužiti svoj narod. S toga dakle razloga zamolih vidjeti vas i obratiti vam se jer zbog nade Izraelove nosim ove verige.«

Pavao osta pune dvije godine u svom unajmljenom stanu gdje je primao sve koji su dolazili k njemu, propovijedao kraljevstvo Božje i naučavao o Gospodinu Isusu Kristu sa svom slobodom, nesmetano.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 11,4-5.7

Pripjev: Čestiti će gledati lice tvoje, Gospodine.

Gospodin je u svom svetom Hramu,
Gospodin na nebeskom sjedi prijestolju.
Oči njegove motre,
vjeđama proniče sinove ljudske.

Gospodin proniče pravedna i nepravedna,
iz dna duše mrzi silnika.
Pravedan je Gospodin i pravednost ljubi,
čestiti će gledat lice njegovo.

Evanđelje

Iv 21,20-25

Ovo je učenik što ovo napisa i njegovo je svjedočanstvo istinito.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: »Gospodine, tko će te to izdati?« Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: »Gospodine, a što s ovim?« Odgovori mu Isus: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!« Stoga se pronese među braćom glas da onaj učenik neće umrijeti. No Isus nije rekao: »Neće umrijeti«, nego: »Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?«

Taj učenik za ovo svjedoči i ovo napisa. I znamo da je istinito svjedočanstvo njegovo. A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Odgovori mu Isus: „Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!”«

Uplećemo li se i mi ponekad, kao Petar, previše između Isusa i drugih njegovih učenika? Miješamo li se možda tamo gdje se ne bismo trebali miješati? Mislimo li da drugi moraju napraviti ono što smo mi zamislili da bi trebali napraviti? Gubimo li tako iz vida vlastito nasljedovanje Isusa? Bi li i nama Isus odgovorio kao Petru?
I mi sami često, kad vidimo da drugi kršćani ne slijede Isusa kako smo mi zamislili da bi trebali, često iz protesta kažemo: „Kad neće on/oni, neću ni ja”. Mislim da se Isusu takav naš stav ne sviđa; on nas neće pitati za odgovornost za nekoga drugoga, već za naš život. Isus svakoga od nas poziva da ide za njim, da ga nasljeduje, da mu On bude uzor služenja, poniznosti, ljubavi, predanosti, odlučnosti, vjernosti itd. – svega onoga što često gledamo na drugima. Što će drugi napraviti i kako će služiti Bogu – to je često samo na njima i Bogu. Ali lakše nam je izvlačiti se, nego biti kao Isus – vjeran u svemu, zar ne? Lakše nam je gledati okolo i na drugima tražiti mane, nego sebe učiniti vjernim sljedbenikom Isusovim.

Molitva

Moj Učitelju i Gospodine, daj da moj pogled, moja snaga budu usmjereni na to da te nasljedujem, a ne da svoje vrijeme i snagu gubim gledajući što i kako netko radi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: shine.graphics; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh