Vijesti

MEĐUNARODNI SUSRET ‘MEDITERAN-LUKA BRATSTVA’ // Papina poruka zemljama Mediterana: Prisutnost tolike braće i sestara migranata trebamo promatrati kao mogućnost za ljudski rast

Potrebno je sve veće zauzimanje u podupiranju kulture prihvaćanja i solidarnosti, promičući tako mir i bratstvo među narodima – istaknuo je papa Franjo u poruci sudionicima međunarodnoga susreta „Mediteran – luka bratstva“

Susret je organizirala biskupija Ugento-Santa Maria di Leuca uz potporu brojnih drugih ustanova i organizacija. Na navedenom je događaju sudjelovalo 250 mladih iz 31 zemlje. 

Naviještanje i svjedočenje Evanđelja ljubavi

U poruci koju je poslao mjesnom biskupu, mons. Vitu Angiuliju, Sveti je Otac potaknuo kršćanske zajednice i mlade u mediteranskim zemljama, kao i sve ljude dobre volje, da prisutnost tolike braće i sestara migranata promatraju kao mogućnost za ljudski rast, susret i dijalog, a također i kao priliku za naviještanje i svjedočenje Evanđelja ljubavi. Papa je tako pohvalio inicijativu koja će dovesti do potpisivanja Povelje iz Leuce, dokumenta kojim mladi prisutni na susretu pozivaju svjetske moćnike da promiču mir, zabrane oružje te da se konkretno zauzimaju u otvaranju humanitarnih koridora za ljude koji bježe od rata. 

Hodočašće na grob Tonina Bella

Na događaju su, među ostalim, sudjelovali i predstavnici Talijanske biskupske konferencije, talijanskoga Caritasa, zatim katoličkog pokreta za mir Pax Christi Saveza kršćanskih tijela međunarodne službe volontera (Focsiv) te zaklade Migrantes. Mladi su sudionici susreta također i hodočastili na grob don Tonina Bella u gradiću Alessanu u talijanskoj pokrajini Lecce, koji je bio poznat po svojem mirotvorstvu te zalaganju za obespravljene i za čovjeka u potrebi zbog čega je umro na glasu svetosti. 

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh