Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Malo je kršćana koji su rasvijetljeni Riječju Božjom Nažalost, oni koji su dolazili u Hram, nerasvijetljeni naučavanjem Božjeg zakona bili su se prilagodili ili uskladili s onom što su svećenici i Pismoznanci naučavali u svoju korist

Foto: Ben White, Unsplash

Foto: Ben White, Unsplash

Lk 19,45-48

„Isus je danomice naučavao u hramu“, kaže Luka. Isus, koji je sve vidio i znao, osjetio je veliko razočaranje kad je primijetio da u Hramu Pismoznanci i Farizeji nisu naučavali Istinu, nego samo ljudske nauke te su stoga obavljali obred bez istine. Hram je bio postao tržnica gdje su se prodavale i kupovale svete stvari. U Hramu su se vršili poganski obredi.

Nažalost, oni koji su dolazili u Hram, nerasvijetljeni naučavanjem Božjeg zakona bili su se prilagodili ili uskladili s onom što su svećenici i Pismoznanci naučavali u svoju korist.

Hram (Crkva) je mjesto Istine, to jest katedra Istine. Prvi zadatak Crkve, a tako i svakog svećenika, jest naučavati Evanđelje. Kateheza je važna kako bismo razumjeli što znači biti kršćanin i imati Kršćansku vjeru. Mnogi kažu da imaju vjeru, ali imaju samo prirodnu religioznost. Vjeruju u Boga kojeg ne poznaju i klanjaju se Bogu koji nije onaj kojeg nam je objavio Isus iz Nazareta.

Najveći kompliment kojeg sam primio od jednog kršćanina, revnog posjetitelja Hrama, bio je sljedeći: „Oče Lorenzo, već tri godine svaki dan slušam tvoje poduke i objasnio si mi što znači biti kršćanin.“

Da, može se puno godina ići u Crkvu, a ne postati kršćanin. Kad je čovjek zahvaćen Istinom, nitko i ništa mu neće moći biti prepreka da se klanja Gospodinu, hvali Ga, blagoslivlja i ljubi. Malo je kršćana koji su rasvijetljeni Riječju Božjom. Mnogi svećenici, nažalost, malo vremena posvećuju podučavanju o kršćanskoj doktrini i misticizmu. U knjizi Djela Apostolskih, opisujući život prvotne Crkve, Luka nam kaže da su kršćani bili postojani u Apostolskom nauku.

Danas, gdje me Duh pošalje, idem govoreći: „Manje kulta, a više naučavanja o vjerovanju naše kršćanske vjere.“ Amen. Aleluja.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh