Razno

KAKO ZAVOLJETI SVOJ ŽIVOT

Mali znakovi ljubavi i prihvaćanja Svaki od nas zna da trebamo ljubav. Čak i u skromnim omjerima kao što je potvrđivanje, osmijeh na stubištu, tapšanje po ramenu, pogled u oči…

Foto: fizkes, Shutterstock

 

Jače se otvori Duhu Svetomu

Patnja je iznimno iskustvo Boga koju Bog dopušta jer misli da ćemo mi to razumjeti i dobro iskoristiti. Ako trpiš, iskoristi to. Ne padaj u depresiju, nego se jače otvori Duhu Svetomu. Ako odbijemo taj prijedlog Duha Svetoga i ne želimo trpjeti, nego prihvatimo drugi prijedlog i stavimo na sebe oklop – koristimo priliku da se osiguramo, pravimo se, distanciramo se od svih i od svega kako ne bismo trpjeli, obuzdavat ćemo vlastitu ljubav.

Bez takvih signala ne bi se dalo živjeti, iako su gotovo neprimjetni i neznatni. Ali koliko je to važno!

Svatko od nas treba ljubav

Kakvu budućnost ima svećenik koji je već tijekom formacije naučio samo obuzdavati svoju ljubav? Ako se samo naučio obuzdavati ljubav i zatvorio se u oklop, što će se dogoditi? Svaki od nas, braćo, zna da trebamo ljubav. Čak i u skromnim omjerima kao što je potvrđivanje, osmijeh na stubištu, tapšanje po ramenu, pogled u oči i uvjerenje da se onaj koji nas gleda u oči ne pravi da nas voli, makar da mu se samo sviđamo i sretan je što smo ovdje. Bez takvih signala ne bi se dalo živjeti, iako su gotovo neprimjetni i neznatni. Ali koliko je to važno!

Što se događa kada stavimo oklop

Da netko nekome kaže: drago mi je da te vidim ili želim ti dobar dan, osmjehne nam se. Svi se mi, braćo, trudimo tako raditi, više ili manje uspješno, ali ti mali signali omogućuju nam život u sredini bez međusobnih svađa i možemo gledati u budućnost koja ima smisla. Učimo se pokazivati takve male znakove, ali postoje i važniji, dublji znakovi autentične ljubavi: vjera, slušanje, razumijevanje, povjeravanje, pa čak i zagrljaj u rukama brata u teškim trenutcima. Da. Ali kao što sam govorio, prijedlog ima i zao duh – oklop. Ranjen sam jednom, dvaput, stavljam oklop i više me nitko neće raniti. Neću osjetiti bol. I što se onda događa? U takvom se oklopu sigurno teško micati, ali se rađa i glad, rupa, praznina, bezdan. Glad za čim?

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Iz knjige „Kako zavoljeti svoj život?“ patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Ako se zaista želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista) ispod imate kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh