Duhovnost

DUŠI VRLO KORISNA

Mala krunica Duhu Svetomu Pogodna u prijelomnim trenucima života i u duhovnim borbama i prije odluka

Mala krunica Duhu Svetomu: Posebno pogodna prije važnih događaja i odluka, u prijelomnim trenucima života i u duhovnim borbama

Foto: Roman Zaiets, Shutterstock

 

Mala krunica Duhu Svetom

Ovu je jednostavnu i duši vrlo korisnu molitvu osmislio kapucin fra John-Maria Finigan, gorljivi apostol pobožnosti Trećoj Božanskoj Osobi Gospodinu i Životvorcu. Odobrena je 1900. od Svete Stolice, s nakanom obnove Crkve i narodâ. Posebno je pogodna kao molitva prije važnih događaja i odluka, u prijelomnim trenucima života i u duhovnim borbama. Osobito je važna danas, kada Crkva i narodi prolaze kroz mnoge teške patnje.

Sastavljena je od sedam zrnaca, u pet otajstava.

Otajstva krunice, uz prethodno kratko razmatranje:

  1. Začeće Gospodina Isusa po Duhu Svetom u Djevici Mariji (usp. Lk 1, 35)
  2. Duh Sveti silazi na Isusa tijekom njegova krštenja u Jordanu (usp. Mt 3, 16)
  3. Duh Sveti odvodi Isusa u pustinju (usp. Lk 4, 1)
  4. Duh Sveti silazi na Crkvu – Isusove učenike (usp. Dj 2, 2)
  5. Duh Sveti djeluje u duši pravednika (usp. 1 Kor 3, 16)

Na središnja zrna, jednom:
Pošalji Duha svojega, Gospodine,
i obnovi lice zemlje!
Pomolimo se: Bože, koji si svjetlom Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo, po Kristu, Gospodinu našemu, amen.

Nakon navještaja otajstva i kratkog razmatranja, sedam puta:
Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika,
i zapali u nama oganj ljubavi svoje!

Na kraju:
Triput: Slava Ocu…
Marijo, Majko Crkve, moli za nas!

Tajna svetosti

»Na kraju života otkrivam vam tajnu čovjekove sreće: pobrinite se svakog dana da sve oko vas zaustavite na samo pet minuta! Razmislite! Kršteni ste, stoga ste hram Duha Svetoga. Obratite se njemu koji živi u vama i recite:

O Duše Sveti, dušo moje duše, klanjam ti se i molim te, prosvijetli me, vodi me, jačaj me, tješi me! Kaži mi što trebam činiti; daj mi svoj nalog! Obećavam ti da ću se podložiti svemu što zaželiš od mene i prihvatiti sve što dopustiš za moj život. Daj mi samo milost da spoznam i vršim tvoju volju! Amen.

Tako molite i vidjet ćete kako ćete i u teškoćama biti ispunjeni velikim mirom. POVEZANOST S DUHOM SVETIM JE TAJNA SVETOSTI.« (Kardinal Michel Mercier)

Isus govori sestri Mirjam

Sveta sestra Mirjam od Raspetoga Isusa (1848.-1878.) karmelićanka – Palestinka, mističarka obilježena Kristovim ranama (stigmama), živjela je posebnu pobožnost Duhu Svetomu. Jednom joj je prilikom Isus rekao: »Ako me uistinu želiš naći, poznavati i ići za mnom, zazovi Duha Svetoga, onoga koji je rasvijetlio moje učenike i koji rasvjetljuje sve narode koji ga zazivaju u molitvi. Uistinu, kažem vam: tko god zazove Duha Svetoga i traži me, naći će me i doći će k meni, po njemu. Njegova će savjest biti nježna poput poljskog cvijeća; ako roditelj moli, u njegovoj će obitelji zavladati mir, u srcima članova obitelji vladat će mir i u ovomu i u budućem životu. Vruće želim da razglasiš kako će svi svećenici koji bi jednom mjesečno slavili Svetu Misu na čast Duha Svetoga, silno ga time proslaviti, a oni vjernici koji će ga, prisutni u Svetoj Misi tako častiti, bit će zauzvrat sami počašćeni od Duha Svetoga; u njihovim će dušama vladati mir i duše im neće umrijeti u tami. Traže se razne nove pobožnosti, a zaboravlja se tako važna pobožnost Duhu Svetomu. Zato su mnogi u zabludi i muci, nemaju spokoja i svjetla. Ne zaziva se Duh Sveti, onako kako bi uistinu trebao biti zazivan!“ Isus svetici predaje ovu molitvu, koju često možemo moliti:

Duše Sveti, nadahni me. Ljubavi Božja, sažeži me. Po dobrom putu, vodi me. Marijo, Majko moja, pogledaj me i s Isusom, blagoslovi me. Od svakoga zla, od svake obmane, od svake pogibelji, sačuvaj me! Amen!

Diši u meni

Kao uvod u druge molitve:

Diši u meni, Duše Sveti, da moje misli budu svete.
Djeluj u meni, Duše Sveti, da moja djela budu sveta.
Upravljaj mojim srcem, Duše Sveti, da ljubim što je sveto.
Osnaži me, Duše Sveti, da branim što je sveto.
Zaštiti me, Duše Sveti, da i ja mognem biti svet(a),
da te nikada ne izgubim. Amen. (Sv. Augustin biskup)

Dođi, Duše Sveti

U svakoj prilici… Osobno i zajednički… Svakoga dana, ustrajno… U radosti i trpljenju… S vjerom i s ljubavlju, ovako molimo, prema objavi Sluzi Božjem don Stefanu Gobbiju, utemeljitelju Svećeničkog Marijanskog Pokreta:

Dođi, Duše Sveti,
dođi po moćnom zagovoru
bezgrešnog srca Marije,
tvoje preljubljene zaručnice! (Triput)

Neka Bog Duh Sveti pobijedi

Dnevno čitajmo Bibliju, knjigu božanskog Autora – Duha Svetoga. Molimo litanije, devetnice, himne, posvete i ostale molitve u čast Duha Svetoga. Uključimo se u karizmatske pokrete i zajednice Katoličke crkve. Činimo djela ljubavi prema bližnjima, nadahnuta Duhom Svetim. Neka Bog Duh Sveti pobijedi u narodu, obiteljima i pojedincima duh egoizma, lažne pobožnosti i krivog nauka, pobačaja, kontracepcije, eutanazije, proklinjanja i bogopsovke, svađa, zavade, nepravde; ovisnosti o kocki, drogama, bludnosti, alkoholizmu, društvenim mrežama… Neka u nama oslobodi pomazanje da se odupremo crnilu, kritiziranju, osuđivanju, očaju, nasilju, prisilnim i suicidalnim mislima, strahu i depresiji… Neka uništi duhove koji stoje iza uroka, tzv. bioenergija, vidovnjaštva, spiritizma, zamki New Agea, magije i vračanja, okultnoga… Izmolimo sveta redovnička i svećenička zvanja od Duha Svetoga, i od svete kršćanske obitelji. Neka On, »Život našeg života«, bude čašćen i slavljen svim našim bićem, ljubimo Ga iznad svega!

Izvor: Pavlinska molitvena zajednica »Isus, Sin Marijin«, Karlovac

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

 PREPORUKA! Knjiga „Sila odozgor“ (novo, izmijenjeno izdanje) autora Josipa Lončara. Knjiga daje odgovor na pitanje kako se u praksi služiti darovima Duha Svetoga koje smo primili po sakramentu krizme.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh