Vijesti

LJUBAV POKREĆE VJERU // Papa: Isus poniznu Kanaanku predstavlja kao primjer nepokolebljive vjere

Gospodin ne odvraća od nas kad smo u potrebi, a ako se ponekad čini da ne čuje naš poziv u pomoć, to je zato kako bi nas iskušao i ojačao našu vjeru…

Ljubav pokreće vjeru, a vjera postaje nagradom ljubavi – istaknuo je papa Franjo u jučerašnjem podnevnom nagovoru, osvrčući se na odlomak Matejeva Evanđelja iz jučerašnje liturgije, koji nam donosi susret Isusa i Kanaanke koju su Židovi smatrali strankinjom i pogankom.

Ljubav pokreće vjeru

Sveti je Otac podsjetio kako se Kanaanka Isusu obraća sljedećim riječima: „Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!“ (Mt 15,22). I isprva joj Isus nije odgovorio ni riječi. Ta žena na svjetlo dana iznosi veliku nutarnju moć koja joj omogućuje nadvladati sve prepreke. To je moć koja svoj izvor ima u njezinoj majčinskoj ljubavi kao i u pouzdanju da Isus može ispuniti njezinu molbu. Ljubav pokreće vjeru, a vjera, sa svoje strane, postaje nagradom ljubavi – napomenuo je Papa i dodao kako postojana vjera u Isusa omogućuje toj majci da se ne obeshrabri kad se suočila s početnim odbijanjem.

Isus se na kraju divi vjeri poganke: „O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš. I ozdravi joj kći toga časa“ (Mt 15,28). Sveti je Otac rekao da nam Gospodin predstavlja tu poniznu ženu kao primjer nepokolebljive vjere. Time ona za nas postaje poticaj kako se ne bismo obeshrabrili ili počeli očajavati kada se susretnemo s teškim životnim kušnjama. Papa Franjo je kazao da se Gospodin ne odvraća od nas kad smo u potrebi, a ako se ponekad čini da ne čuje naš poziv u pomoć, to je zato kako bi nas iskušao i ojačao našu vjeru.

Važno je svakodnevno ‘hraniti’ svoju vjeru

Taj nam odlomak pomaže shvatiti da je za sve nas nužno rasti u vjeri i jačati pouzdanje u Isusa – napomenuo je Papa – Gospodin nam može pomoći ponovno pronaći put kada izgubimo kompas. Važno je svakodnevno hraniti vjeru i to slušanjem Božje Riječi, slavljem sakramenata, osobnom molitvom i konkretnim stavovima ljubavi prema bližnjemu. Duh Sveti nam pomaže ustrajati u našoj vjeri. Duh ulijeva smionost u srca vjernika te našem životu i svjedočanstvu daruje moć uvjerljivosti. On nas potiče da pobijedimo nepovjerenje prema Bogu te ravnodušnost prema našoj braći i sestrama – kazao je na kraju nagovora papa Franjo.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh