Vijesti

U ENGLESKOJ

Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem „Mislim da me ne bi smjeli prisiljavati da koristim određene zamjenice. Ja ne namjeravam vrijeđati ni uznemiravati nikog, no ako to što se netko osjeća uvrijeđenim može dovesti do otkaza, onda, kao društvo, moramo preispitati gdje zapravo idemo”, kaže dr. Mackereth…

Liječnik s 26 godina staža dobio otkaz jer smatra da je spol određen rođenjem

Foto: Shutterstock

 

 

Dr. David Mackereth dobio je otkaz nakon punih 26 godina staža u državnoj zdravstvenoj službi.

55-godišnji liječnik, naime, vjeruje da je spol određen rođenjem. Odbio je identificirati pacijente prema „preferiranom” spolu umjesto prema onom biološkom, određenom kromosomima. Nakon toga proglašen je „nepodobnim za posao”, piše Narod.hr.

Branio pravo na slobodu govora i uvjerenja

Sada već bivši procjenitelj invalidnosti u službi Ministarstva rada i mirovine iz Dudleyja u West Midlandsu, tvrdi da je spol osobe biološki određen i da je njegovo pravo na slobodu govora osporeno ovom odlukom, te smatra da bi i drugi „profesionalci koji su vjernici” mogli izgubiti svoje poslove zato što su zadržali „stoljećima stare” stavove o spolu i rodu.

Dr. Mackereth, deklarirani kršćanin, kaže kako je to, osim što je znanstvena činjenica, njegovo vjersko uvjerenje. Liječnik, koji je veći dio svoje karijere proveo radeći u hitnoj službi, kaže: „Ne napadam transrodni pokret, ali branim svoje pravo na slobodu govora i slobodu uvjerenja.”

„Mislim da me ne bi smjeli prisiljavati da koristim određene zamjenice. Ja ne namjeravam vrijeđati ni uznemiravati nikog, no ako to što se netko osjeća uvrijeđenim može dovesti do otkaza, onda, kao društvo, moramo preispitati gdje zapravo idemo”, kaže dr. Mackereth, član baptističke crkve.

„Vjerujem da je spol određen biologijom i genetikom“

On je u svibnju započeo obuku za procjenitelja u ministarstvu. Njegova je uloga trebala biti izrada izvješća o ispitanicima koji tvrde da imaju određeni invaliditet i traže povlastice na temelju toga. No, sve se promijenilo kad je njegov savjetnik rekao da izvješća moraju sadržavati samo spol po kojem se dotični pacijent identificira. Dakle, muškarac koji tvrdi za sebe da je žena, službeno je žena.

„Rekao sam mu da imam problem s tim. Vjerujem da je spol određen biologijom i genetikom, a kao kršćanin također vjerujem da je Bog stvorio muškarce i žene. Mogao sam šutjeti no smatrao sam da je vrijeme da otvorimo to pitanje”, rekao je.

Savjetnik je proslijedio njegove primjedbe Ministarstvu zdravstva i dr. Mackereth uskoro je primio e-mail od APM-a, vladine agencije koja mu je bila poslodavac, u kojem stoji kako svako izvješće ili kontakt s pacijentom podrazumijevaju da mu se treba obratiti oslovljavajući ih prema spolu koji su sami odabrali, „u protivnom se to smatra zlostavljanjem – prema Zakonu o jednakosti iz 2010. godine”.

„Nije nam dozvoljeno braniti ono u što vjerujemo“

Liječnik je odgovorio kako „se nije mogao pomiriti s tim zahtjevima, i tako je ugovor raskinut”.

„Prvo, nije nam dozvoljeno govoriti ono u što vjerujemo. Drugo, kako pokazuje moj slučaj, nije nam dozvoljeno misliti o tome u što vjerujemo. Na kraju, nije nam dozvoljeno braniti ono u što vjerujemo.”

Glasnogovornica DWP-a rekla je kako je po Zakonu o jednakosti nezakonito „diskriminirati” temeljem „zaštićenih osobina” kao što je promjena spola.

Uz to je dodala: „Dr. Mackereth je tijekom obuke jasno rekao kako odbija koristiti zamjenice koje nisu u skladu s njegovim gledanjem na biološki spol osobe. Mi očekujemo da svi budu senzibilizirani i da poštuju Zakon o jednakosti iz 2010. godine.” Ministarstvo je odbilo komentirati slučaj.

Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh