Duhovnost

27 CITATA SVETACA O KRUNICI

Krunica je najmoćnija molitva naše Majke. Sveci otkrivaju što ju čini tako snažnom! Citati svetaca nas podsjećaju koliko je snažna molitva krunice

Foto: Shutterstock

 

Krunica jučer, danas, sutra

Mnogi sveci, pape, naučitelji Crkve, često su nam govorili o krunici: poticali su nas da ju molimo te su svjedočili o njezinoj snazi iz vlastitog iskustva. Često i sama Djevica u tolikim ukazanjima poziva – rekao bih moli nas – da molimo, da molitvom uđemo u blagoslove koje nam je Bog ostavio (usp. Ef 1,3). I zaista ima mnogo svjedočanstava u kojima vjernici svjedoče kako su im Bog i Marija pomogli po molitvi krunice. Međutim, iz Marijinih poziva na molitvu vidi se da ima još prostora za napredovanje, da možemo od nje i po njoj još više dobiti, ne samo milosti, već po krunici iznad svega možemo upoznati nju i Sina. A upravo je to iznad svih milosti. Trebamo više svoja srca otvoriti kako bismo primili, kako bismo više dobili, kako bismo Isusa upoznali.

ako ne razmatramo, nećemo vidjeti Mariju u tolikim situacijama, jer Marija je pratila Isusa od začeća do Uskrsnuća i poslije je i sama bila uznesena na nebo

Krunica bez razmatranja izgleda kao da svaki dan jedemo isto jelo, uvijek istu količinu, napravljeno uvijek od istih sastojaka, uvijek u svoj organizam unosimo isti broj kalorija, uvijek iste vitamine i minerale itd. A znamo da za dobar i zdrav život moramo u svoj organizam unositi raznovrsnu hranu, različite vrste mesa, povrća i drugu hranu, jer ako se stalno hranimo istim jelom, bit ćemo neishranjeni i slabi za život i sve ono što on od nas zahtijeva. Tako je i s molitvom krunice: ako ne razmatramo, nećemo vidjeti Mariju u tolikim situacijama, jer Marija je pratila Isusa od začeća do Uskrsnuća i poslije je i sama bila uznesena na nebo. Ne govore sva otajstva isto o Mariji, ne daju uvijek istu sliku o tome kakva je; iz tolikih slika koje nam otajstva nude možemo dobro upoznati kakva je ona osoba bila, što je radila, kakvu je vjeru imala, što je sve pretrpjela, kakva je bila u različitim zgodama.

Već i iz same molitve koja je formulirana možemo izvući toliko milosti i spoznaja o Mariji, o Isusu, a koliko tek duhovne hrane možemo crpiti iz otajstava?!

Katekizam Katoličke Crkve nam kaže da sve što je Isus učinio, prošao, rekao, iskusio ima biti na naš spas. Čovjeka čine duh, duša i tijelo, a Isus je trpio u sva ta tri područja i otkupio i spasio cjelovitog čovjeka. Svatko od nas ima različite potrebe i područja za koja treba milost – upravo otajstva krunice nam otkrivaju kako doći do duhovnog znanja koje nam je Bog ostavio u svojoj Riječi. Već i iz same molitve koja je formulirana možemo izvući toliko milosti i spoznaja o Mariji, o Isusu, a koliko tek duhovne hrane možemo crpiti iz otajstava?! Jer, Crkva nas uči da je učenje osnovnih molitva samo pomoć molitvi, ali da se nadasve treba uživati u njihovu smislu (usp. KKC 2688).

Veliko je to blago ako uđemo u njega, neiscrpno vrelo duhovnog života, hrane.

Nediljko Jelčić, voditelj Tečaja razmatranja krunice

 

Vrijeme je kada naš život više ne teče onako kako smo naviknuli. Prebroditi ovakvo vrijeme najbolje možemo upravo tako da, kako kaže Nediljko, uzmemo krunicu u ruke i molimo ju češće, molimo ju svaki dan razmatrajući njezina otajstva. Jer krunica je najmoćnija molitva naše Majke. Moleći ju, mili smo i u očima našeg Oca.

A što ju čini tako snažnom molitvom otkrili su nam sveci i blaženici:

„Bezbroj obitelji širom svijeta poziva Mariju u svoje domove po krunici. Ona dolazi. Oni osjećaju njezinu prisutnost. Njihovi se problemi rješavaju jer ondje gdje je ona, tamo je i Krist, Njezin Božanski Sin.“ sluga Božji Patrick Peyton

„Ne ispuštajte krunicu iz svojih ruku nikada!“ sveti papa Ivan XXIII.

„Krunicom bičujemo đavla.“ papa Hadrijan VI.

„Svaka riječ krunice molitva je Bogu.“ sluga Božji Frank Duff

„Moljenje krunice zahtijeva spor ritam. Uzmimo dovoljno vremena kako bismo mogli promišljati o otajstvima života Gospodinova, gledanima srcem One koja je bila Gospodinu najbliža, da bismo odatle mogli crpiti milosna bogatstva.“ papa Pavao VI.

„Pri izgovaranju molitve krunice riječi moraju dolaziti iz srca kako bi nam um mogao doći u stanje kontemplacije.“ sveta Josemaria Escriva

„Duhovno se sjedinite s raspetim Isusom i pustite se u Marijine ruke, zazivajući je molitvom krunice.“ papa emeritus Benedikt XVI.

„Cijela se krunica može izmoliti svaki dan, a postoje i oni koji to zaista čine.“ sveti papa Ivan Pavao II.

„U krunici molitve ne samo izgovaramo, mi o njima razmišljamo.“ blaženi Fulton John Sheen

„Ako se zlo u svijetu povećava, trebala bi se povećavati i pobožnost Božjeg naroda… Molitva krunice za spasenje je sveg Božjeg naroda, najmilija Majci Božjoj i najučinkovitija u stjecanju nebeskih blagoslova.“ papa Pavao VI.

„Kažem vam, nema problema, koliko god on bio težak, koji po molitvi krunice ne bi mogao biti riješen. Molitva svete krunice rješava sve.“ sestra Lucia dos Santos iz Fatime

„Ako molite krunicu u obitelji, svi zajedno, primit ćete mir.“ papa Ivan XXIII.

„Ljubite Majku i molite njezinu krunicu. Krunicom možemo pobijediti sve zlo ovoga svijeta. Sve Božje milosti dolaze preko Blažene Djevice.“ sveti Padre Pio

„Krunica je blago milosti.“ papa Pavao V.

„Naša potreba za Božjom pomoći velika je kao što je bila velika i potreba svetog Dominika, koji je uveo krunicu kao balzam za rane svojih suvremenika.“ papa Lav XIII.

„Jednog će dana krunicom i škapularom Naša Djevica spasiti svijet.“ sveti Dominik

„Krunica je moćno oružje za bijeg od demona i grijeha… Ako žudite za mirom u svojim srcima, domovima, državi, svake večeri molite krunicu. Nemojte dopustiti da prođe večer, a da ju niste izmolili. Neka ne prođe ni jedan dan bez ove molitve, koliko god bili opterećeni brigama i svakodnevicom.“ papa Pio XI.

„Kada molite krunicu, raduju se anđeli, raduje se Presveto Trojstvo, moj Sin je sretan, a i ja sam sretna više nego što možete zamisliti. Osim sudjelovanja na Svetoj Misi, u svetoj misnoj žrtvi, nema ničega što bih voljela više nego da molite krunicu.“ blaženi Alan de la Roche

„Zamijećena je velika potreba da se još jednom istakne važnost ovog temeljnog elementa krunice – to je, uz elemente pohvale i molbe, razmatranje.“ papa Pavao VI.

„Sveta krunica moćno je oružje. Upotrijebite ga s pouzdanjem i bit ćete zadivljeni rezultatima.“ sveti Josemaria Escriva

„Krunica je najljepša i najbogatija molitva Posrednici svih milosti. To je molitva koja najviše dotiče srce Majke Božje. Molite ju svaki dan!“ papa Pio X.

„Dajte mi vojsku koja moli krunicu i osvojit ću cijeli svijet.“ blaženi papa Pio IX.

„Vođen božanskim nadahnućem i milošću, sveti je Dominik predvidio da će ta pobožnost, poput najmoćnijeg ratnog oružja, biti sredstvo za tjeranje neprijatelja.“ papa Leo XIII.

„Ako je liturgija, kao čin Krista i Crkve, spasenjski čin par excellence, krunica je također, kao meditacija o Kristu s Marijom, spasenjsko razmatranje. Uranjanje u Otkupiteljev život, od otajstva do otajstva, vodi tome da se ono što je on učinio i što liturgija uprisutnjuje duboko usvaja i oblikuje naše živote.” sveti papa Ivan Pavao II.

„Krunica je veličanstvena molitva za sve potrebe Crkve, naroda i cijelog svijeta.“ papa Ivan XXIII.

„Očevi i majke moraju svojoj djeci dati primjer, posebno na kraju radnog dana kad se okupe u svom domu, i moliti svetu krunicu klečeći pred slikom Djevice.“ papa Pio XI.

„Iskreno potičemo sve kršćane da javno ili u svojim domovima sa svojim obiteljima mole krunicu.“ papa Lav XIII.

»Marija je sve te događaje čuvala u svom srcu i razmišljala o njima. Upravo je to bit razmatranja krunice: čuvajmo ta otajstva krunice u svojim srcima i razmišljamo o njima što češće! Na taj način otvaramo se djelovanju Duha Svetoga, koji tako mijenja čitavo naše biće kako bismo bili što sličniji Kristu!

Znanje uma postaje vjerom srca tek kroz prihvaćanje razmatranjem uz pomoć Duha Svetoga (meditacijom). Ako smo nešto naučili i u to povjerovali u razumu, to još uvijek ne znači da smo u to povjerovali u srcu.

Najdragocjenije će nam biti ono do čega ćemo u razmišljanjima o pojedinim otajstvima doći sami, po nadahnuću Duha Svetoga. Riječi koje se nastane u našem srcu imaju posebnu snagu u našim životima.« (iz knjige „Krunica – kako djelotvorno moliti krunicu“ autora Josipa Lončara)

Knjižicu „Razmatranje otajstava krunice (Škola molitve 2)“ možete besplatno skinuti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh