Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

Kralj David: primjer kako se ponašati kad sagriješimo Nakon što je David teško sagriješio s prelijepom Bat-Šebom i čak dao ubiti njezina muža, dolazi mu prorok koji mu otkriva njegov grijeh...

Kralj David: primjer kako se ponašati kad sagriješimo

Davidovo kajanje

12 Jahve posla proroka Natana k Davidu. On uđe k njemu i reče mu:
„U nekom gradu živjela dva čovjeka, jedan bogat, a drugi siromašan. 2Bogati imaše ovaca i goveda u obilju. 3A siromah nemaše ništa, osim jedne jedine ovčice koju bijaše kupio. Hranio ju je i ona je rasla kraj njega i s njegovom djecom; jela je od njegova zalogaja, pila iz njegove čaše; spavala ja na njegovu krilu: bila mu je kao kći. 4I dođe putnik k bogatom čovjeku, a njemu bilo žao uzeti od svojih ovaca ili goveda da zgotovi gostu koji mu je došao. On ukrade ovčicu siromaha i zgotovi je za svog pohodnika.” 5Tada David planu žestokim gnjevom na toga čovjeka i reče Natanu: „Tako mi živog Jahve, smrt je zaslužio čovjek koji je to učinio! 6Četverostruko će naknaditi ovcu zato što je učinio to djelo i što nije znao milosrđa!” 7Tada Natan reče Davidu: „Ti si taj čovjek! Ovako govori Jahve, Bog Izraelov: ‘Ja sam te pomazao za kralja nad Izraelom, ja sam te izbavio iz Šaulove ruke. 8Predao sam ti kuću tvoga gospodara, položio sam žene tvoga gospodara na tvoje krilo, dao sam ti dom Izraelov i dom Judin; a ako to nije dosta, dodat ću ti još ovo ili ono. 9Zašto si prezreo Jahvu i učinio ono što je zlo u njegovim očima? Ubio si mačem Uriju Hetita, a njegovu si ženu uzeo za svoju ženu. Jest, njega si ubio mačem Amonaca. 10Zato se neće nikada više okrenuti mač od tvoga doma, jer si me prezreo i jer si uzeo ženu Urije Hetita da ti bude žena.’ 11Ovako govori Jahve: ‘Evo ja ću podići na te zlo iz tvoga doma. Uzet ću tvoje žene ispred tvojih očiju i dat ću ih tvome bližnjemu, koji će spavati s tvojim ženama na vidiku ovome suncu. 12Ti si doduše radio tajno, ali ja ću ovu prijetnju izvršiti pred svim Izraelom i pred ovim suncem!’ 13Tada David reče Natanu: „Sagriješio sam protiv Jahve!” A Natan odvrati Davidu: „Jahve ti oprašta tvoj grijeh: nećeš umrijeti. 14Ali jer si tim djelom prezreo Jahvu, neminovno će umrijeti dijete koje ti se rodilo!” 15Potom Natan ode svojoj kući.
2 Samuelova 12,9

Foto: Shutterstock

 

Prorok Natan kralju Davidu donosi informaciju u obliku prispodobe. Zapitajmo se: Zašto je naš Gospodin narodu gotovo uvijek govorio u prispodobama? Na Natanov govor David odlučuje nastupiti kao kralj. On i jest kralj, onaj od koga se očekuje da donosi ispravan sud i da presuđuje ili sudjeluje u imenovanju sudaca. David nastupa subjektivno, jer je mislio da se to što Natan govori ne odnosi na njega. Ne bi li on, da je znao da se to odnosi na njega, svjesno osudio sâm sebe, jer je rekao: „Smrt je zaslužio čovjek koji je to učinio!”?

„Ti si taj čovjek”

David je uzeo sebi ženu drugog čovjeka. Prekršio je zapovijedi, uzavrelom strašću i krvi prolio krv drugih da bi ostvario svoj cilj. Valja primijetiti da je David skrivio smrt Urije Hetita, te onih ljudi koji su bili stavljeni u blizinu Urije Hetita, da bi sâm Urija bio ubijen.

Do ovog trenutka David nije ni pomišljao na kajanje. Zašto čovjek koji je toliko puta prisno pristajao uz Jahvu pada toliko duboko? Prorok Natan će mu reći: „Zašto si prezreo Jahvu i učinio što je zlo u njegovim očima?”

Kada se Bat-Šeba kupala a David je ugledao s terase kraljeve palače, piše da je bila izvanredno lijepa. Informacija koja je Davidu došla preko tjelesnih očiju, stvorila je, zavodnikovom pomoću, u njegovu srcu čežnju. A David je pristao prezreti Jahvu, jer nije znao ili nije vidio (duhovnim očima) tragične posljedice toga u vidljivom svijetu.

Kada mu je prorok to rekao u lice, David shvaća da će i dijete koje ima s Bat-Šebom umrijeti. U tom trenu on se budi iz mrtvila svjestan da je duboko pao ignorirajući neminovne posljedice koje sada pred njega stavlja Bog preko proroka. Dakle, vidimo što Bog misli o njegovu grijehu. Grijeh je učinio da David postaje duhovno slijep, no to ne znači da smije (smijemo) ignorirati postojanje duhovnih sila. Ovdje je vrlo važno kako od toga trenutka promatramo Davida. Hoćemo li, kad se sami nađemo u sličnoj situaciji, sagledati svoj pad, pokajati se ili ćemo zaprijetiti onomu koji se usudi reći nam što nas ide. Čini se da je granica tanka, no tako djeluje Božji prorok. Uloga proroka je da opominje, uzdiže i tješi. Znamo također da na obredu krštenja svećenik govori kršteniku o primanju određenih službi…

Pogledajmo posljedice koje proizlaze iz Davidova grijeha:

  1. Zato se neće nikada više okrenuti mač od tvoga doma, jer si me prezreo i jer si uzeo ženu Urije Hetita da ti bude žena.
  2. Evo ja ću podići na te zlo iz tvoga doma. Uzet ću tvoje žene ispred tvojih očiju i dat ću ih tvome bližnjemu, koji će spavati s tvojim ženama na vidiku ovome suncu.
  3. Ti si doduše radio tajno, ali ja ću ovu prijetnju izvršiti pred svim Izraelom i pred ovim suncem!’
  4. Ali jer si tim djelom prezreo Jahvu, neminovno će umrijeti dijete koje ti se rodilo!

Biblija govori o posljedicama do kojih dolazi zbog otvorenosti za grijeh. Tko bi pristao učiniti takvo što znajući da će požeti ovakve posljedice? One su ozbiljne i često tragične. Možemo truditi se uljepšavati Božju Riječ, i činiti je mekšom ušima slušatelja – no pogledajmo što u ovakvim situacijama čini prorok i činimo i mi tako! Padnimo na koljena za svoj naraštaj, ne odbacujmo milost sv. ispovijedi. Treba li netko umrijeti da bismo shvatili ono što David sada vidi? Bog je poslao svoga proroka. Tako je Otac naš nebeski poslao svoga Sina da se svijet po njemu spasi. Isus nije došao osuditi čovjeka, već mu donijeti vijest o onomu što se protivi njegovu spasenju.

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Autor: Mladen Halužan

Najčitanije

Na vrh