Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Koliko puta su ti rekli ‘Blago tebi’, a bili su zavidni? Kad je Elizabeta ugledala Mariju, nije joj rekla: „Blago tebi, koja si majka mog Gospodina“, već: „Blago tebi koja si povjerovala u riječ Božju.“

Foto: Prostock-studio, Shutterstock

Foto: Prostock-studio, Shutterstock

Lk 6,20-26

Tko zna koliko su ti puta sa zrncem zavisti rekli: „Blago tebi!” To su ti rekli možda jer si postao važan… možda jer imaš dobar bankovni račun… možda jer si mlad i lijep… možda jer imaš lijepu vilu… možda jer možeš otići na odmor kad poželiš… možda jer si dobra zdravlja… možda jer uživaš u životu i tako dalje.

Reci mi: Jesu li ti ikada rekli: „Blago tebi koji si zadovoljan sa svagdanjim kruhom… koji imaš vjeru… koji praštaš… koji si krotak… koji si čovjek molitve… koji imaš samilosno srce… koji hodiš u Božjoj prisutnosti i sve podnosiš poradi Evanđelja“? Ako su ti to rekli, znači da radost Isusa Krista prebiva u tebi. A to je radost koju nitko i ništa neće uznemiriti.

Kad je Elizabeta ugledala Mariju, nije joj rekla: „Blago tebi, koja si majka mog Gospodina“, već: „Blago tebi koja si povjerovala u riječ Božju.“

Kateheza đavla je čista suprotnost onoj Isusovoj. Đavao nas uči da ćemo, ako budemo Božji sluge, izgubiti svoju slobodu, stoga nećemo biti blaženi; uči nas da se moramo buniti kada zaborave na nas, jer nas ljudi cijene i vole samo ako nas se boje; uči nas da ćemo biti blaženi samo ako postanemo gospodari, jer je ponižavajuće biti nečiji sluga; uči nas da ćemo biti blaženi samo ako se nasitimo stvarima ovoga svijeta.

Sveti Frane je imao sve, ali je bio nesretan. Postao je blažen tek kad se ogolio od svega. Njegova poniznost duha i njegovo materijalno siromaštvo bili su sredstvo za prihvaćanje SVEGA. AMEN. ALELUJA.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca božanskih zvanja

>>> Hitan apel za spas Booka i Book.hr-a <<<

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh