Aktualnosti

KATEHEZA O KRŠĆANSKOJ NADI // Papa Franjo: Nada održava život uspravnim, štiti ga i jača „Nada je težnja u srcu onoga koji kreće na put, koji ostavlja svoj dom, svoju zemlju, ponekad i svoju obitelj, kako bi se dao u potragu za boljim životom…“

Ne bojte se dijeliti nadu – istaknuo je papa Franjo na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o kršćanskoj nadi. Tema promišljanja bila je ‘Neprijatelji nade’. Nada održava život uspravnim, štiti ga i jača – kazao je tom prilikom Papa.

Nada je…

Nada je težnja u srcu onoga koji kreće na put, koji ostavlja svoj dom, svoju zemlju, ponekad i svoju obitelj, kako bi se dao u potragu za boljim životom. Nada je također poticaj u srcu onoga koji prihvaća: želja za susretom, međusobnim upoznavanjem, dijalogom. Nada je i poticaj da podijelimo putovanje, kao što podsjeća i kampanja Međunarodnog Caritasa, koju pokrećemo danas – rekao je papa Franjo te nastavio – Braćo i sestre, ne bojmo se podijeliti putovanje! Nemojmo se bojati dijeliti nadu!

No kao i svako dobro u svijetu i nada ima svoje neprijatelje – upozorio je Sveti Otac. Jedan od njezinih neprijatelja jest „pun trbuh“. Onomu kojme je sve u životu bilo lijepo, često više nije sposoban zaželjeti nešto od života. Siromašni su ti koji su prvi nositelji nade. Drugim riječima, nada je u prvom redu krjepost siromahâ.

Praznina duše ‘nagriza’ život

Sljedeći je neprijatelj nade praznina duše. To je jedna od najgorih prepreka za nadu, i za duhovni život kršćanina. Podsjetio je da su ranokršćanski monasi i pustinjaci tog protivnika revnovanja za dobro nazivali „podnevnim vragom“ jer dolazi za danjeg svjetla dok smo zauzeti svojim redovnim zadacima i poslom. To iskušenje dolazi kad ga najmanje očekujemo: dani postaju monotoni i dosadni, nijedna se vrijednost ne čini dostojna napora. Riječ je o acediji, duhovnoj tuposti, koja nagriza život iznutra ostavljajući iza sebe „praznu ljušturu“.

Kad naše snage oslabe i kad borba protiv tog nutarnjeg nagrizanja našeg života postane teška, uvijek možemo posegnuti za Isusovim imenom i moliti: Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grješniku! – istaknuo je Papa te nastavio – Ako je Isus pobijedio svijet, onda je sposoban pobijediti sve ono u nama što se protivi dobru. Ako je Bog za nas, nitko nam neće oduzeti krjepost koja nam je nedvojbeno potrebna za život. Nitko nam neće oduzeti nadu.

„Podijelimo putovanje“

Kao što je najavljeno, papa Franjo je nakon kateheze pokrenuo dvogodišnju kampanju Međunarodnog Caritasa pod nazivom „Podijelimo putovanje“, kojoj je cilj promicanje kulture susreta i poticanje ljudi da otvorena srca i uma prihvate migrante i izbjeglice. Sveti je Otac među ostalim rekao da nas Krist potiče da prihvatimo svoju braću i sestre otvorenih ruku, spremnih za iskreni zagrljaj, te je također zahvalio članovima Caritasa i drugih Crkvenih organizacijâ na njihovoj neprestanoj predanosti u korist migranata, kazavši da oni predstavljaju znak otvorene i uključive Crkve koja prihvaća.

Izvor:  Vatikanski radio; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh