Vijesti

Zagreb izabran za domaćina 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 2020. godine

Jubilarni 10. Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se održavao u Vukovaru, završen je 30. travnja svetom misom i koncertom. Na susretu je sudjelovalo oko 30 tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva, koji su radosno slavili Gospodina i probudili novu nadu stanovnicima grada heroja.

„On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša!”

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Propovjednik je homiliju započeo susretom Isusa s učenicima na putu u Emaus. Slika je to „umornih, razočaranih i beznadnih” ljudi, koju je povezao sa stvarnim životom i slikom tolikih mladih čiji životi nalikuju životima dvojice Isusovih učenika. Nadbiskup se u svojoj homiliji posebno osvrnuo na problem egzodusa mladih, potičući sve da svoju nadu pronalaze Kristu: „On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša!”

„Uskrsli ne nudi praznu utjehu, nego im nudi drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu. ”

Mons. Hranić istaknuo je da je razočarenje dio našega života. Možemo i trebamo imati nadu, ali i razočarenja se mogu dogoditi. Mi smo svi prolazni, ali Bog je s nama u svakom trenutku – vječno. On je taj koji daje novu nadu, kako je rekao mons. Hranić: „Uskrsli ne nudi praznu utjehu, nego im nudi drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu.” Nekada nas ne moraju razočarati drugi ljudi ili događaji – naša su očekivanja ta koja nas mogu razočarati.

„…u životu ne smijemo gledati samo na ljudske mogućnosti i granice, već da nam je računati i na Boga. ”

Na kraju svoje homilije mons. Hranić osvrnuo se na grad heroj, Vukovar, koji pruža svima, kako kaže – snažnu poruku. I nakon pada Vukovara, Bog nam je ulio nadu i dao snagu za dalje. Nadbiskup je iskoristio trenutak da uputi poruku nade svima koji su suočeni sa životnim izazovima, jer Krist ja nada naša! Bog je naša sigurnost, te polazište i nadahnuće za svaku obnovu društa, poručio je nadbiskup.

Zagreb – domaćin 11. Susreta hrvatske katoličke maldeži 2020. godine

Na kraju misnoga slavlja, mladima se obratio predsjednik HBK, Želimir Puljić koji se osvrnuo na prethodne susrete mladih i otkrio da će Zagreb biti domaćin 11. Susreta hrvatske katoličke maldeži 2020. godine. Nakon što su mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije predali „Križ mladih” mladima Zagrebačke nadbiskupije, okupljenima se obratio kardinal Josip Bozanić i zaželio iskrenu dobrodošlicu u grad Zagreb, te je mladima Zagrebačke nadbiskupije povjerio organizaciju sljedećeg susreta mladih.

Najčitanije

Na vrh