Vijesti

Zagreb izabran za domaćina 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 2020. godine

Zagreb izabran za domaćina 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 2020. godine

Jubilarni 10. Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se održavao u Vukovaru, završen je 30. travnja svetom misom i koncertom. Na susretu je sudjelovalo oko 30 tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva, koji su radosno slavili Gospodina i probudili novu nadu stanovnicima grada heroja.

„On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša!”

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić. Propovjednik je homiliju započeo susretom Isusa s učenicima na putu u Emaus. Slika je to „umornih, razočaranih i beznadnih” ljudi, koju je povezao sa stvarnim životom i slikom tolikih mladih čiji životi nalikuju životima dvojice Isusovih učenika. Nadbiskup se u svojoj homiliji posebno osvrnuo na problem egzodusa mladih, potičući sve da svoju nadu pronalaze Kristu: „On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša!”


„Uskrsli ne nudi praznu utjehu, nego im nudi drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu. ”

Mons. Hranić istaknuo je da je razočarenje dio našega života. Možemo i trebamo imati nadu, ali i razočarenja se mogu dogoditi. Mi smo svi prolazni, ali Bog je s nama u svakom trenutku – vječno. On je taj koji daje novu nadu, kako je rekao mons. Hranić: „Uskrsli ne nudi praznu utjehu, nego im nudi drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu.” Nekada nas ne moraju razočarati drugi ljudi ili događaji – naša su očekivanja ta koja nas mogu razočarati.

„…u životu ne smijemo gledati samo na ljudske mogućnosti i granice, već da nam je računati i na Boga. ”

Na kraju svoje homilije mons. Hranić osvrnuo se na grad heroj, Vukovar, koji pruža svima, kako kaže – snažnu poruku. I nakon pada Vukovara, Bog nam je ulio nadu i dao snagu za dalje. Nadbiskup je iskoristio trenutak da uputi poruku nade svima koji su suočeni sa životnim izazovima, jer Krist ja nada naša! Bog je naša sigurnost, te polazište i nadahnuće za svaku obnovu društa, poručio je nadbiskup.

Zagreb – domaćin 11. Susreta hrvatske katoličke maldeži 2020. godine

Na kraju misnoga slavlja, mladima se obratio predsjednik HBK, Želimir Puljić koji se osvrnuo na prethodne susrete mladih i otkrio da će Zagreb biti domaćin 11. Susreta hrvatske katoličke maldeži 2020. godine. Nakon što su mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije predali „Križ mladih” mladima Zagrebačke nadbiskupije, okupljenima se obratio kardinal Josip Bozanić i zaželio iskrenu dobrodošlicu u grad Zagreb, te je mladima Zagrebačke nadbiskupije povjerio organizaciju sljedećeg susreta mladih.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh