Vatikan

PAPA FRANJO:

Kakvo je Isusovo lice koje svjedočim drugima, posebno onima koji griješe i trebaju oproštenje? Isus za nas kaže da smo njegovi prijatelji, drage osobe bez obzira na bilo kakvu zaslugu i očekivanje, s kojima želi podijeliti ono što mu je najdraže, a to je sve što je čuo od Oca. Papa je stoga svima predložio nekoliko pitanja kako bismo se usredotočili na svoj odnos s Njim:

Foto: Hannah Busing, Unsplash

Foto: Hannah Busing, Unsplash

 

U podnevnom se nagovoru u nedjelju 5. svibnja prije molitve Kraljice neba papa Franjo osvrnuo na odlomak iz Evanđelja po Ivanu kako bi ponovno istaknuo da smo za Isusa voljene osobe iznad svih zasluga i očekivanja. Potaknuo je da se upitamo: ima li Krist za mene lice prijatelja ili stranca?, piše Vatican News.

Prijateljstvo je tema koja je bila u središtu razmišljanja pape Franje u podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba ove nedjelje, 5. svibnja, koji je održao pred oko 20.000 vjernika i hodočasnika okupljenih na Trgu svetoga Petra. Sveti se Otac u nagovoru osvrnuo na odlomak Evanđelja (Iv 15, 9-17) iz današnje liturgije u kojemu Isus govori svojim učenicima: „Više vas ne zovem slugama nego prijateljima“.

Vrijednost prijateljstva

U biblijskom jeziku riječ ‘sluga’ označava posebnu osobu kojoj je povjerena važna zadaća, ali za Isusa mi smo nešto veće, što nadilazi sama dobra i planove; stoga kako bi izrazio tko smo mi za Njega pribjegava drugačijoj stvarnosti, nečem većem, a to je prijateljstvo – objasnio je Papa te dodao:

Lijepo iskustvo

Već kao djeca naučimo koliko je to iskustvo lijepo: nudimo prijateljima svoje igračke i najljepše darove; zatim, kako odrastamo, kao adolescenti, povjeravamo im svoje prve tajne; kao mladi pružamo lojalnost; kao odrasli dijelimo zadovoljstva i brige; kao starije osobe dijelimo sjećanja, razmišljanja i šutnje dugih dana, donosi Vatican News.

Papa Franjo je stoga potaknuo sve da misle na svoje prijatelje i prijateljice i zahvaljuju Gospodinu za njih te napomenuo da prijateljstvo nije rezultat proračunatosti ili prisile; naprotiv, spontanost i odanost obilježja su odnosa utemeljenoga na prijateljstvu koje, ako je istinito, nikada ne prestaje: Kakvo lice za mene ima Isus.

Isus za nas kaže da smo njegovi prijatelji

Pravi prijatelj te ne napušta, čak ni kad pogriješiš: ispravlja te, možda te kori, ali ti oprašta i ne napušta te. Isus za nas kaže da smo njegovi prijatelji, drage osobe bez obzira na bilo kakvu zaslugu i očekivanje, s kojima želi podijeliti ono što mu je najdraže, a to je sve što je čuo od Oca. Papa je stoga svima predložio nekoliko pitanja kako bismo se usredotočili na svoj odnos s Njim:

kakvo lice ima Gospodin za mene?

Upitajmo se: kakvo lice ima Gospodin za mene? Lice prijatelja ili stranca? Osjećam li da me On voli kao dragu osobu? I kakvo je Isusovo lice koje svjedočim drugima, posebno onima koji griješe i trebaju oproštenje?

Neka nam Marija pomogne rasti u prijateljstvu s njezinim Sinom i širiti to prijateljstvo oko sebe – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Vatican News

Za Book.hr priredila A. P.

PREPORUKA!

 

Dvije najmoćnije riječi knjiga je Dereka Princea, poznatog kršćanskog autora i učitelja. U ovoj knjizi, Prince istražuje značaj i dublje razumijevanje dviju najmoćnijih riječi u kršćanstvu: Opraštam ti!

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh