Osobni razvoj

KAKO USPJEŠNO GOVORITI JEZIKOM LJUBAVI

Pet jezika ljubavi Ljubav je izbor. Ispunjavanje želja i potreba za ljubavlju partnera odluka je koja se donosi svakoga dana...

Pet jezika ljubavi

Foto: Shutterstock

 

Namjeravamo li uspješno govoriti ‘jezikom ljubavi’, moramo biti spremni naučiti pet jezika ljubavi:

  1. potvrdne riječi,
  2. kvalitetno vrijeme
  3. primanje darova
  4. djela služenja
  5. tjelesni dodir.

1. Potvrdne riječi

Mark Twain je jednom rekao: „Dva mjeseca mogu živjeti od dobrog komplimenta.” Jedan od načina emocionalnog izražavanja ljubavi jest korištenje riječi koje izgrađuju. Mnogi parovi nikada nisu naučili da se ogromna moć krije u verbalnom potvrđivanju druge osobe. Salomon piše: „Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga ga riječ veseli.”

Verbalni komplimenti ili riječi poštovanja moćna su sredstva izražavanja ljubavi. Najbolje ih je izražavati jednostavnim izjavama kao što su: „U ovome odijelu doimaš se iznimno elegantno.” Ili: „Zaista mi je drago što ćeš večeras oprati suđe.”.

Cilj ljubavi nije dobiti nešto što sami želite, nego učiniti nešto za dobrobit osobe koju volite. Međutim, činjenica je da smo, kad čujemo pohvalne riječi, mnogo spremniji uzvratiti istom mjerom.

2. Kvalitetno vrijeme

Kvalitetno vrijeme znači nekome pružiti svoju nepodijeljenu pažnju. To nije vrijeme koje provedete sjedeći zajedno na kauču i gledajući televizijski program. Kvalitetno vrijeme podrazumijeva sjedenje zajedno na kauču s isključenim televizorom, gledajući jedno dugo, razgovarajući; pružajući jedno drugome nepodijeljenu pozornost. To znači otići u šetnju – samo vas dvoje, ili izići na objed, gledati jedno drugo i razgovarati.

Kvalitetan razgovor odnosi se na ono što čujemo, a ne na ono što govorimo.

Umijeće slušanja:

  1. Dok suprug priča, gledajte ga u oči.
  2. Dok slušate supruga, nemojte istodobno raditi nešto drugo.
  3. Pratite osjećaje.
  4. Promatrajte jezik tijela.
  5. Ne prekidajte.

Osim temeljnog jezika ljubavi koji se sastoji u kvalitetno provedenom vremenu, postoji još jedno ‘narječje’ koje se naziva KVALITETNE AKTIVNOSTI, a obuhvaća aktivnosti koje zanimaju jednog ili oba supružnika. Naglasak nije na onome što radite, nego na onom zbog čega to činite.

3. Primanje darova

Dar je nešto što možete držati u ruci i reći: „Gledaj, mislio je na mene.” Darovi su vidljivi simboli ljubavi. Neki su skupocjeni, drugi su besplatni. Osobi čiji je materinji jezik ljubavi primanje darova, cijena dara neće biti toliko važna. Suprug, koji se zaustavi pokraj ceste i ubere ženi divlji cvijet, pronašao je svoj izraz ljubavi. Ako niste majstor u darivanju taj je jezik najjednostavnije naučiti.

Kako? Napravite popis onih darova koji su se svidjeli vašoj supruzi kad ih je tijekom godina dobila. Ako niste u tome vješti potražite pomoć članova obitelji. U međuvremenu odaberite poklone koji će vam biti jednostavni za kupiti, napraviti ili ih pronaći. Ne tražite neku osobitu priliku.

Postoji neopipljiv dar, koji govori glasnije od bilo kojeg dara, a to je darivanje samog sebe ili ‘dar prisutnosti’.

4. Djela služenja

Postupci poput: kuhanja objeda, postavljanja stola, pranja suđa, spremanja ormara, iznošenja smeća, mijenjanja dječjih pelena, brisanja pašine, pospremanja garaže, šetnje s psom – sve su to djela služenja.

Isus je dao jednostavan primjer izražavanja ljubavi činom služenja, kada je oprao noge svojim učenicima. Time ih je potaknuo da slijede njegov primjer.

Ono što činimo jedno dugome prije braka, ni u kojem slučaju ne pokazuje što ćemo činiti kad se vjenčamo. Prije braka nosi nas struja zaljubljenosti. Nakon vjenčanja ponovno postajemo ljudi kakvi smo bili prije nego što smo se zaljubili. Na naše postupke utječe obrazac naših roditelja, naša osobnost, stavovi o ljubavi, emocije, potrebe i želje.

5. Tjelesni dodir

Već dugo vremena znamo da je tjelesni dodir način izražavanja emocionalne ljubavi. Brojna istraživanja dječjeg razvoja došla su do zaključka: djeca koju drže na rukama, grle i ljube imaju zdraviji emocionalni život od one koje dugo nitko ne dodiruje. I u Isusovo vrijeme roditelji su donosili svoju djecu Isusu „da ih dotakne”.

Tjelesni dodir je snažno sredstvo bračne ljubavi. Držanje za ruku, ljubljenje, zagrljaj, spolni odnos načini su kojima se izražava emocionalna ljubav prema supružniku. Neki ljudi, ako nemaju tjelesnog dodira, osjećaju se nevoljenima. Tjelesni dodir može izgraditi ili uništiti odnos. On može prenositi poruku mržnje ili ljubavi. Sve što čovjek jest, prebiva u tijelu. Dodirivati tijelo znači dodirivati mene.

U trenucima krize, gotovo nagonski grlimo jedni druge. Zašto? Zato što je tjelesni dodir snažno sredstvo prenošenja ljubavi. Smrt roditelja je neminovna. Automobilske nesreće osakaćuju i ubijaju ljude. Najvažnije je što za supružnika možete učiniti u tim trenucima jest da ga volite. Vaše će nježne dodire pamtiti i mnogo vremena nakon što bol ili kriza prođe.

Kako voljeti onoga koga je teško voljeti?

Ljubav je izbor. Ispunjavanje želja i potreba za ljubavlju partnera odluka je koja se donosi svakoga dana. Ljubav nije samo emocionalna potreba. Psiholozi smatraju da među temeljne ljudske potrebe pripadaju: potreba za sigurnošću, osjećajem vlastite vrijednosti i vlastite važnosti.

Kako voljeti onoga koga je teško voljeti? Kako se ponašati prema supružniku kada se emocionalno osjećamo prazni i više ne osjećamo ljubav, nego doživljavamo prazninu i bol? Recite supruzi ili suprugu da ste razmišljali o svome braku i odlučili da biste rado pokušali još bolje ispunjavati njegove potrebe. Zamolite da vam predloži kako biste se mogli popraviti. Tada šest mjeseci svoju pažnju usredotočite na te čine, odnosno te znakove ljubavi.

Autor: Gary Chapman (Duhovnost.net)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh