Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Kako pronaći i zadržati nutarnju radost Jednostavno je…

Kako pronaći i zadržati nutarnju radost

Foto: Shutterstock

 

(Lk 6,20-26)

 

Nutarnja radost

Plod svake poslušnosti Isusovom nauku je duboka nutarnja radost (blaženstvo) koju svijet ne može dati. Svijet nudi užitke, ali ne i radost. Užitak prolazi kao dah vjetra, ali radost ostaje. Tko živi samo kako bi tražio užitak, opsjednut je nevjerojatnim nemirom. Puteni uvijek traži užitak. I kad ga ne doživi, pada u depresiju. S druge strane, duhovni čovjek traži radost koja dolazi od Boga. I ide od jedne radosti do druge, još dublje.

Nedopušteni užitak (to kažem iz iskustva) pretvara se u bol i trpljenje. Jednom sam…

Nakon ovog uvoda htio bih se ukratko osvrnuti na blaženstvo. „Blago krotkima…“. Nasilje nad drugima donosi užitak. Udaranje donosi užitak. Osveta donosi užitak. Pogled na neprijatelja koji trpi donosi užitak. Želja da se u drugima izazove strah donosi užitak. Razapinjanje neke osobe donosi užitak. Nedopušteni užitak (to kažem iz iskustva) pretvara se u bol i trpljenje. Jednom sam jednom pokajniku, koji se htio osvetiti, rekao: „Oprosti onomu tko te uvrijedio!“ I poslušao me. Sutradan, kad sam ga opet sreo u crkvi, upitao sam ga: „Što si osjetio kad si oprostio?“ A on će: „Veliku radost“. Danas pročitaj Evanđelje i vidi koje od njih ne vršiš. Blago tebi ako ga budeš vršio. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh