Duhovnost

OPASNOST GUBLJENJA VREMENA

Kako nas Sotona zavodi Što ti misliš, je li Sotona bio uspješan u svom planu?

Kako nas Sotona zavodi

Foto: Shutterstock

 

U početnom razdoblju moje redovničke formacije, u postulaturi, jednog sam dana primio poruku na internetu, naslova ‘Sotona je sazvao svjetski sastanak’. Čim sam ugledao naslov, moj maleni mozak počeo je razmišljati i procesuirati pročitano.

Taj isti mozak, ili nešto iznutra, postavlja mi pitanje: ‘Što to Sotona može sazvati?’, i tako počeh čitati poruku.

Poruka je glasila ovako:

„U svom uvodnom govoru zlim anđelima, rekao je: ‘Ne možemo spriječiti kršćane da odlaze u crkvu. Ne možemo ih spriječiti da čitaju Sveto pismo i tako se približe Istini. Ne možemo ih čak ni spriječiti da izgrade svoj osobni odnos s Isusom. U trenutku kada oni postignu vezu s Isusom, mi gubimo svoju moć nad njima. Zato, pustit ćemo ih da idu u crkvu, pustit ćemo ih da vode svoj staromodni način života, ali krast ćemo njihovo vrijeme, tako da ne mogu uspostaviti taj odnos s Isusom’.

Ovo je što želim da učinite, moji pali anđeli: ‘Ometajte ih i skrećite s puta prema uspostavljanju tog odnosa s njihovim Spasiteljem’.

‘Ali kako ćemo to postići?’ – uzviknuli su njegovi anđeli.

‘Zadržavajte ih u nevažnim stvarima u životu i smislite bezbojne planove i sheme kako biste okupirali njihove umove. Mamite ih da troše i posuđuju. Uvjeravajte žene i njihove muževe kako bi trebali raditi na svojim poslovima od jutra do mraka, dugačke radne satnice – šest do sedam dana u tjednu i 10 do 12 sati dnevno, da bi si mogli priuštiti svoje isprazne životne stilove. Zadržavajte ih što više, kako bi imali što manje vremena koje bi proveli sa svojom djecom, ili da bi ih odvraćali od težnje za nečim višim; možda da se zaljube ili osnuju brak.

‘Utječite na njihove umove, kako ne bi bili u stanju čuti taj tihi glas Duha Svetoga’

Kako se njihova obitelj, ako je uopće imaju, bude polako raspadala, dom im neće pružiti utočišta od teškoća s posla! Utječite na njihove umove, kako ne bi bili u stanju čuti taj tihi glas Duha Svetoga. Primamljujte ih da slušaju radio ili CD-e uvijek kada voze. Okupirajte ih televizijom, videom, igricama, CD-ima, i računalima u njihovim domovima i pobrinite se da svaka trgovina ili restoran u svijetu stalno puštaju glazbu koja ne nadahnjuje. To će začepiti njihove umove i slomiti zajedništvo s Kristom.

Popunjavajte stolove po kafićima, restoranima i drugim mjestima na koja ih dovedete, časopisima i novinama neprimjerenoga sadržaja. Bombardirajte njihove umove vijestima 24 sata dnevno. Napadajte ih raznim bestidnim reklamama uz cestu dok voze. Preplavite njihove poštanske i e-mail sandučiće raznim bespotrebnim i lošim pošiljkama, naručujte im razne kataloge i razne novine koje nude lažne nade. Držite vitke i prekrasne modele na naslovnicama časopisa da biste uvjerili muževe da je vanjska ljepota jedina važna, kako bi oni postali nezadovoljni svojim ženama.

To će razvrgnuti njihove obitelji vrlo brzo. Također će takvi modeli i u samim ženama stvarati nezadovoljstvo, jer one nisu takve i tada one neće biti sretne sa sobom. Tako će i muškarci kada vide negdje  zgodne, mišićave, ‘macho’ muškarce. Htjet će biti kao oni i svo će vrijeme i novac na to utrošiti. Čak i u rekreaciji neka pretjeruju. Neka se vraćaju s fitnesa, iz teretane, s trčanja i treninga izmučeni, izmoreni i nepripremljeni za sljedeći dan. Ne dozvolite im da idu često u prirodu kako bi se divili ljepoti i Božjim čudesima stvaranja.

Zli su anđeli žurno krenuli izvršavati svoje zadatke, čineći da kršćani širom svijeta postanu prezauzeti i ubrzani u svojim životima, bez odvajanja vremena za sitne radosti, gradnju istinske sreće i ispunjenje duha

Umjesto toga šaljite ih u zabavne parkove, na razne sportske događaje u kojima novac igra ulogu. Šaljite ih na koncerte i u kina. Držite ih zauzetima kako ne bi imali ni trenutka slobodnog vremena za življenje ispravnog života. Čak i kad se skupe na duhovnim sastancima, umiješajte ih u ogovaranja, tračeve i sitne razgovore, tako da nakon njih odu nečiste savjesti i nesređenih emocija. Idite naprijed, učinite da budu zbunjeni i u duhovnim pobjedama i punite im živote raznim, naoko dobrim ciljevima, kako ne bi imali vremena tražiti snagu od Boga. Ubrzo nakon toga, počet će se oslanjati na svoju snagu i žrtvovati svoje zdravlje i obitelj na dobrobit tih ciljeva’.

Zli su anđeli žurno krenuli izvršavati svoje zadatke, čineći da kršćani širom svijeta postanu prezauzeti i ubrzani u svojim životima, bez odvajanja vremena za sitne radosti, gradnju istinske sreće i ispunjenje duha.”

Što ti misliš, je li Sotona bio uspješan u svom planu?

Autor: fra Mate Bašić (Laudato.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh