Svjedočanstva

RAZGOVORI S MAJKOM TEREZIJOM

Kako je putovanje vlakom do Darjeelinga promijenilo život Majke Terezije Bila je to zapovijed. Ne prijedlog, poziv ili ponuda. Te mi je noći Isus 'zapovjedio' da napustim samostan. Bila je to vrlo jasna zapovijed.

Foto: Pixabay

 

Jednoga sam joj dana postavio izravno pitanje: „Što se zapravo dogodilo tijekom tog putovanja vlakom do Darjeelinga?“ Majka Terezija šutke me pogledala. Već sam pomislio da mi neće odgovoriti na to pitanje ili da će se na nj osvrnuti jednom rečenicom, kao što je to često činila. No naprotiv, podijelila je sa mnom izvanrednu i dirljivu priču.

Gospodin poziva da odbacim svoj tihi život unutar redovničke zajednice i…

„Te noći“, rekla je, „otvorile su mi se oči kada sam vidjela svu tu patnju te sam napokon shvatila samu srž svog poziva. Zapravo mogu reći da sam te noći od Boga primila nov poziv – poziv unutar poziva. Gospodin me nije pozvao da ‘promijenim’ svoj status redovnice, nego da ga ‘prilagodim’ kako bih još više prionula uz evanđelje i misionarski duh koji mi je dao. Pozvao me da usavršim svoje redovničko zvanje koje mi je dao kada sam imala osamnaest godina. Osjećala sam da me Gospodin poziva da odbacim svoj tihi život unutar redovničke zajednice i da izađem na ulice služiti siromasima.

Bila je to zapovijed. Ne prijedlog, poziv ili ponuda. Te mi je noći Isus ‘zapovjedio’ da napustim samostan. Bila je to vrlo jasna zapovijed. Trebala sam napustiti samostan i otići živjeti sa siromasima.

Pozvao me služiti onima koji nemaju baš ništa, najsiromašnijima među siromasima

Ali nisu to bili bilo kakvi siromasi. Pozvao me služiti onima koji nemaju baš ništa, najsiromašnijima među siromasima. Onima koji nemaju ništa i nikoga. Onima kojima nitko ne prilazi jer su zaraženi, prljavi, puni bacila i parazita. Onima koji ne mogu ni prositi jer su goli i nemaju što staviti na sebe kako bi izašli na ulicu. Onima koji više ne jedu i koji su do te mjere oslabljeni da ne mogu više žvakati hranu. Onima koji se zbog iscrpljenosti ruše po ulicama svjesni da umiru. Onima koji više ne mogu plakati jer nemaju više suza. To su ljudi koje mi je Isus rekao da trebam ljubiti tijekom tog putovanja vlakom. Duhovne vježbe u Darjeelingu sam prolazila razmišljajući o poruci koju sam primila, a kada sam se vratila u Calcuttu, bila sam odlučna u nakani da promijenim svoj život.“

Iz knjige Razgovori s Majkom Terezijom autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh