Vjera i znanost

KAKO IZLIJEČITI PERFEKCIONIZAM

Molitva perfekcionista na kraju dana Da je voljeti lako kao sređivati račune...

Foto: Shutterstock

 

Perfekcionisti trebaju svijetu

Perfekcionisti su zaslužni što se svijet okreće. Potrebni su nam kao neurokirurzi, računovođe i urednici. Ali perfekcionizam može voditi u obeshrabrenje, pogotovo u duhovnom životu. Perfekcionizam je prije svega oholost, a manifestira se kao opsesija da se je uvijek nešto moglo i trebalo napraviti bolje i drugačije, umjesto da se ponizno prihvate vlastite pogreške i odlučiti se popraviti. Kad bi barem bilo lako voljeti kao što je lako srediti brojke i račune.

I pravednik griješi sedam puta na dan

Umjesto da se podigne nakon pada, na način ponizne sv. Male Terezije („Kakva je utjeha biti voljen na takav način! Možete se spotaknuti, možete odbaciti dobivenu milost, ali ljubav uvijek zna kako sve okrenuti na dobro; što god uvrijedi našeg Gospodina, izgori u njezinoj vatri i ne ostaje ništa doli jednostavna, sveprožimajućeg mira u duši.“ – sv. Mala Terezija, Povijest jedne duše) – perfekcionist olako posustane zbog svojeg grijeha, zbog činjenice da smo samo prah i da čak i „pravednik sagriješi sedam puta u danu“.

Presveto Srce nudi utješnu pobožnost u takvim borbama. Podsjeća nas da nas Isus uvijek voli, bez obzira na sve. I možemo računati na njegovu svemoć da otkupi ono što bi trebalo biti bolje.

Perfekcionist, malodušan zbog stalna izostanka savršenosti u svojoj duši, može mirno spavati ako na kraju dana izmoli ovu molitvu:

Molitva za nadoknadu naših svakodnevnih pogrešaka

Vječni oče, prikazujem ti Presveto Srce Isusovo, sa svom njegovom ljubavlju, svim njegovim patnjama i svim njegovim zaslugama.

Prvo – da bih okajao sve grijehe koje sam počinio danas i za cijeloga svojeg života.

Slava Ocu…

Drugo – da bih pročistio dobro koje sam nesavršeno učinio danas i za cijeloga svojeg života.
Slava Ocu…

Treće – da bih nadoknadio sve dobro koje sam propustio učiniti danas i za cijeloga svojeg života.
Slava Ocu…

Autor: Kathleen N. Hattrup (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh