Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Kako iskorijeniti srdžbu u sebi Tko ne moli zaboravlja da u njemu stanuje Presveto Trojstvo. Ovaj zaborav dovodi čovjeka do toga da čini životinjske pokrete. Mi smo stvoreni na sliku i priliku Božju, zato naš svakodnevni život mora biti ispunjen duhom milosrđa

Foto: Unsplash, Julien L 

 

Što je to srdžba? To je riječ ili čin koji služi da drugoga povrijedi. Glagol „povrijediti” znači nanijeti štetu. Jasno, šteta može biti moralna ili fizička. Srdžba razara. Postajemo srditi kada zaboravimo da Presveto Trojstvo boravi u nama.

Ako živim u Gospodnjoj prisutnosti, iz mojih usta izlazit će samo riječi Milosti i Istine

Kršćanstvo nije samo stvar vanjštine nego i, iznad svega, nutrine. Ako živim u Gospodnjoj prisutnosti, iz mojih usta izlazit će samo riječi Milosti i Istine. Iz usta izlazi ono što se nalazi u srcu. Kada nekoga nazoveš „glupane” ili „kretenu” ili „luđače”, to je snažan nedostatak ljubavi, tj. grijeh. Ovaj govor ukazuje da u srcu boravi nasilje, te snažno ponižava osobu kojoj je uvreda upućena. Kaže apostol Pavao: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje.”

Treba izbjegavati riječi koje preziru bližnjega. Do prije nekoliko godina bilo je u modi oslovljavati drugoga s „mongoloidu“. Svaki put kada bi moje uho čulo tu riječ, moje srce bi veoma trpjelo. Duh Sveti bi me odmah potaknuo da upozorim brata koji je upotrijebio takav izraz.

Srdžba je pokretač duše čiji cilj je učiniti zlo onomu koji nam je učinio zlo. Zato nas Isus potiče da oprostimo

Srdžba postaje još razornija kada se iskazuje fizički. Koliko nasilja u bračnom životu! Koliko nasilja u obiteljskom životu! Postoje slučajevi u kojima djeca tuku roditelje. To je jako težak grijeh. Koliko nasilja na ulicama!
Srdžba je pokretač duše čiji cilj je učiniti zlo onomu koji nam je učinio zlo. Zato nas Isus potiče da oprostimo. Zlo se mora pobijediti dobrim. Ali nije lako reagirati milosrdno ako se ne osjećamo ljubljeni od Boga. Nasilnik je onaj koji nije odrastao u ambijentu ljubavi. Srdžba se prenosi s oca na sina.

Tko ne moli zaboravlja da u njemu stanuje Presveto Trojstvo. Ovaj zaborav dovodi čovjeka do toga da čini životinjske pokrete. Mi smo stvoreni na sliku i priliku Božju, zato naš svakodnevni život mora biti ispunjen duhom milosrđa

Molitva je najefikasnije sredstvo za iskorijenjivanje srdžbe u sebi. Tko ne moli zaboravlja da u njemu stanuje Presveto Trojstvo. Ovaj zaborav dovodi čovjeka do toga da čini životinjske pokrete. Mi smo stvoreni na sliku i priliku Božju, zato naš svakodnevni život mora biti ispunjen duhom milosrđa.

AMEN. AMEN.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh