Duhovnost

DUBLJI SMISAO

Kako Bog odgovara na naša pitanja Kada čovjek želi prisiliti Boga na govor, tada Bog šuti. Božja šutnja želi nas poučiti kako su naša pitanja besmislena jer su samo dokaz nedostatka povjerenja i predanosti. Onomu koji ima strpljenja nositi se s ovom šutnjom svi se problemi s vremenom rješavaju…

Foto: Shutterstock

 

Ne sadrže samo tekstovi Staroga zavjeta duhovno značenje skriveno u doslovnom značenju. I mnogi tekstovi Novoga zavjeta imaju dublju dimenziju, koja se ne može uvijek neposredno iščitati iz teksta. Svi događaji u Isusovu životu kao i Njegova muka objavljuju nešto od Božjeg nutarnjeg života i naravi – i zato Ivan govori o svim Isusovim čudesima kao „znakovima“.

Onomu koji ima strpljenja nositi se s ovom šutnjom svi se problemi s vremenom rješavaju

Na primjer: Isusova je šutnja pred Kajfom (Mt 26, 62-63) direktna „egzegeza – tumačenje“ Boga. Kada čovjek želi prisiliti Boga na govor, kada čovjek želi Boga zloupotrijebiti, kada Boga želi posjedovati, pa i kada Boga želi doživjeti, tada Bog šuti. Na naša glupa i sebična pitanja Bog odgovara šutnjom. Bog ne daje duga tumačenja kako bi riješio naše probleme. Bog šuti. Onomu koji ima strpljenja nositi se s ovom šutnjom svi se problemi s vremenom rješavaju. Ako bi Bog svaki put odgovarao, onda nikada ne bi bilo kraja našim novim i nezanimljivim pitanjima. Božja šutnja želi nas poučiti kako su naša pitanja besmislena jer su samo dokaz nedostatka povjerenja i predanosti.

Krist je središte u svim novozavjetnim spisima, i Kristovo biće i Njegova narav stalno nam razotkrivaju tajnu Presvetog Trojstva. Svaka riječ Evanđelja može i treba u nama oživjeti Filipovu molitvu…

Duhovni smisao Novoga zavjeta uvijek je, na ovaj ili onaj način, objava Božjeg nutarnjeg života, Božjeg trojedinog zajedništva. Krist je središte u svim novozavjetnim spisima, i Kristovo biće i Njegova narav stalno nam razotkrivaju tajnu Presvetog Trojstva. Svaka riječ Evanđelja može i treba u nama oživjeti Filipovu molitvu: „Gospodine, pokaži nam Oca“ (Iv 14,8).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh