Osobni razvoj

MLADIĆU, MOŽEŠ TO POBIJEDITI

Kada gajiš osjećaje prema istome spolu Postoje mnoge teorije o tome zašto imaš te osjećaje koje imaš. Čini se da neke od njih imaju smisla, a neke ne. No dopusti nam da podijelimo s tobom ono što vjerujemo da ima najviše smisla. Želimo ti pomoći da shvatiš zašto se osjećaš tako i pružiti ti nadu

Foto: Pixabay

 

Govorili smo o spolnoj privlačnosti prema ženama. No dok si čitao Mladiću, možeš to pobijediti možda si razmišljao o tome kako bi se njezine teme mogle primijeniti na tvoje osjećaje prema muškarcima. Ako je to istina, poprilično smo uvjereni da nema puno ljudi s kojima bi mogao razgovarati o svojoj istospolnoj privlačnosti. A strah od otkrivanja ili odbijanja bez sumnje te je ušutkivao.

Želimo ti pomoći da shvatiš zašto se osjećaš tako i pružiti ti nadu

No privlačnost je tu. Nisi odabrao to da te muškarci privlače, ali te privlače. Možda si bio maltretiran kad si bio mlađi, i to je pokrenulo osjećaje. Iako je to bilo zlostavljanje, nisi mogao shvatiti zašto se zbog toga tako osjećaš. A kad je bilo u pitanju bilo što vezano uz crkvu, možda si čuo samo osudu.
Postoje mnoge teorije o tome zašto imaš te osjećaje koje imaš. Čini se da neke od njih imaju smisla, a neke ne. No dopusti nam da podijelimo s tobom ono što vjerujemo da ima najviše smisla. Želimo ti pomoći da shvatiš zašto se osjećaš tako i pružiti ti nadu.

Kad se postavi temelj

Od trenutka kad si rođen, tvoj se razvoj odvijao u odnosu prema mami i tati. Čak i ako jedno od njih nije bilo prisutno, ta je činjenica bila dio tvoga razvojnog procesa. Kad se razvoj djeteta odvija u zdravu domu gdje dječak osjeća uravnoteženu ljubav koja izvire iz oca i majke, postavljeni su temelji za heteroseksualnost. Ako je tvoj otac bio tu za tebe i ponašao se kao uzor iskazujući ti svoju ljubav, to ti je dalo osjećaj sigurnosti u tvoju muževnost i potpuni identitet.

Ako te odgojio emocionalno distanciran otac ili muškarac koji je bio okrutan, koji te zlostavljao ili bio odsutan, možda si razvio drukčiji osjećaj o tome tko si

Što se muževnosti tiče, onda si se osjećao potpuno. Područje u kojem si se osjećao nepotpuno bilo je u ženstvenosti. U svrhu doživljavanja potpunosti, privukla bi te stvar koju nisi imao, ona stvar koja bi te upotpunila – a to bi bio netko suprotna spola. Ovo je, naravno, pretjerano pojednostavljenje, ali točno objašnjenje muške privlačnosti prema ženama.
Ako te odgojio emocionalno distanciran otac ili muškarac koji je bio okrutan, koji te zlostavljao ili bio odsutan, možda si razvio drukčiji osjećaj o tome tko si. Možda nisi iskusio siguran osjećaj identiteta i muževnosti. Ako ti nijedan drugi muškarac u životu to nije mogao pružiti, kao što je ujak ili djed ili trener, onda je ostao osjećaj nepotpunosti za koji vjerojatno nisi ni znao da postoji. Rezultat je bio taj što te privlačilo ono što bi ti pružilo taj osjećaj potpunosti, a to bi bio muškarac.

Neki se dječaci više vole igrati s lutkama nego vojnicima. Ako si to bio ti, to je bio temelj za doživljavanje odbijanja od drugih dječaka, a kasnije i od muškaraca

Reakcije drugih dječaka možda su zakomplicirale ovaj osjećaj „nedostatka” za tebe. Naprimjer, ako se nisi bavio natjecateljskim sportovima, a preferirao si umjetnost i kazalište, možda si se osjećao kao izopćenik. Dječaci tvojih godina možda se nisu povezivali s tobom, a zapravo su te odbacili kako bi si osigurali vlastiti osjećaj muževnosti.
Neki se dječaci više vole igrati s lutkama nego vojnicima. Ako si to bio ti, to je bio temelj za doživljavanje odbijanja od drugih dječaka, a kasnije i od muškaraca. Stoga je bilo prirodno da čezneš za onim što nemaš, a to je osjećaj muževnosti i povezanosti s drugim muškarcima. Ako se netko tko je bio iskusan u homoseksualnom ponašanju pojavio i zaveo te, tad si vjerojatno osjetio barem dio prihvaćanja i povezanosti za kojima si čeznuo.

Privlačnost prema muškarcima može biti pojačana i odbojnošću prema ženama

Privlačnost prema muškarcima može biti pojačana i odbojnošću prema ženama. Ako si imao majku ili drugu skrbnicu koja je bila nezdrava ili te gušila zbog vlastite sebičnosti ili je bila okrutna prema tebi zbog vlastite izopačenosti, to je prekinulo tvoj razvoj privlačnosti prema ženama. Posljednja stvar koju bi želio imati bila bi veza s bilo kim tko je nalik ženi koju prezireš. Tvoja razina udobnosti među ženama bila je minimalna. Taj temelj učinio te lakom metom ako bi ti prišao muškarac.
Ako su ove stvari istina u tvome životu, ti si jedan među tisućama zbunjenih muškaraca u potrazi koji čeznu za time da saznaju što je normalno i kako to doživjeti. Ovdje na vidjelo dolaze tvoji izbori, jer postoji mnogo nade za tebe, ako je odabereš.

Promjena je moguća

Svijet će ti reći da moraš djelovati u skladu sa svojim osjećajima – seksualizirati ih – i da ćeš se tek tad osjećati cjelovito. Reći će ti da, iako će te tvoja obitelj ili crkva odbaciti, naći ćeš svoj osjećaj potpunosti u svijetu u kojem je homoseksualni seks dobar, a u kojem je pažnja za kojom si oduvijek žudio dostupna. Možeš slušati svijet ili možeš čuti neki drugi glas koji se slabije javlja, no svakim danom postaje sve jači.
U 1970-ima, rastući gay pokret, uključujući establišment liberalne psihijatrije, bio je dio velike promjene u razmišljanju o homoseksualnosti. Bili su uspješni u tome da se homoseksualnost izbriše iz Popisa mentalnih poremećaja Američkoga psihološkog udruženja. Dr. Robert Spitzer pomogao je voditi tu kampanju, što ga je učinilo herojem tadašnje homoseksualne zajednice. Međutim, nedavno je Spitzer objavio rezultate svoga najnovijeg istraživanja – rezultate koji su ga učinili manje popularnim među onima koji su ga prije hvalili.

…ako gajiš osjećaje prema istom spolu i jako si motiviran za promjenu, stvarno imaš izbor oko toga tko si, tko ćeš postati i što misliš o sebi

„Suprotno uobičajenoj mudrosti”, napisao je, „neki vrlo motivirani pojedinci, trudeći se na razne načine, mogu napraviti bitnu promjenu kod više pokazatelja spolne orijentacije.” U biti je Spitzer napisao da ako gajiš osjećaje prema istom spolu i jako si motiviran za promjenu, stvarno imaš izbor oko toga tko si, tko ćeš postati i što misliš o sebi. Njegovi se zaključci temelje na intervjuima s dvjestotinjak muškaraca i žena koji su prešli s homoseksualne na heteroseksualnu privlačnost i ostali heteroseksualni pet godina. Razlozi zbog kojih su bili motivirani za promjenu bili su izgaranje zbog izrazito promiskuitetna načina života, nestabilnih veza, želje za brakom i pitanja svoje vjere. Tri četvrtine muškaraca i polovina žena vjenčali su se nakon što su odustali od homoseksualnih veza (Robert Spitzer, „A Matter of Choice”, World, 19. svibnja 2001., str. 8).

Iz knjige „Mladiću, možeš to pobijediti“ Stephena Arterburna, Freda Stoekera i Mikea Yorkeyja. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh