Osobni razvoj

IZVRSNI SAVJETI

Što učiniti kada doživimo odbacivanje Šest savjeta koji će vam pomoći preživjeti odbijanje

Što činiti kada doživimo odbacivanje

Foto: Shutterstock

 

Bilo da nas je ostavio dečko, da nismo dobili željeni posao ili smo odbijeni od nekoga do koga nam je stalo, svako nas odbacivanje boli. Zapravo, neizdrživo je. Pogotovo ako to nije nešto dovoljno veliko da bi nas prisililo da zaustavimo život u njegovu odvijanju, odbijanje pulsira u pozadini našeg života kao bolni zub, ne nužno toliko da bismo zastali i bavili se isključivo time, ali dovoljno jako da nas svejedno povrijedi.

Ako ste previše osjetljivi na odbijanje ili je to nešto s čim se mučite u svojoj svakodnevici, primijenite ovih šest savjeta, koji će vam pomoći da se uspješno nosite s odbijanjem i da krenete dalje.

Razgovarajte o tome

Odbijanje prati poniženje, osjećaj da smo sami, ostavljeni od cijelog svijeta, odbačeni zbog toga što nismo dovoljno dobri. Poniženje preživljava ako ga zadržavamo za sebe. Razgovarajte o tome kako se osjećate s nekim komu vjerujete. Priznajte svoje osjećaje. Budite tužni. Budite iskreni. Nemojte cmizdriti. Podijelite to s nekime i dopustite mu da vam pomogne sagledati vaše osjećaje iz druge perspektive. Možda će vam reći: „I ja sam doživio isto. Znam kako se osjećaš.“

Ako vas muči to što ste odbijeni/odbačeni, primijenite ovih šest savjeta. Oni će vam pomoći da se uspješno nosite s odbijanjem i da krenete dalje

Molite za osobu koja vas je odbacila

Bez obzira na koji ste način doživjeli odbijanje, uvjerena sam da postoji netko koga zbog toga okrivljavate. Molite za tu osobu. Možda vam je to mrsko, ali ipak to učinite. Molitva čini situaciju mogućom, podnošljivom, i daje vam mogućnost da činite nešto korisno kad se osjećate bespomoćno. K tomu vas podsjeća da Bog djeluje u svim srcima i sve čini na dobro svih ljudi (Rim 8, 28). Molitva u takvoj situaciji pomaže vam da oprostite ako morate oprostiti i da nastavite dalje ako morate nastaviti dalje. Ona vam pomaže da ne zaboravite da Bog sve ima pod kontrolom.

Mi smo kao bića naročito sposobni za maskiranje odbacivanja, jer ga se sramimo, jer je to nešto što „pogađa samo one najjadnije“. Ali to nije istina…

Zavolite sebe

Što je zapravo odbacivanje? Ono je dio života, i bez obzira na to koliko se usamljeno osjećali, činjenica je da je svatko to iskusio. Mi smo kao bića naročito sposobni za maskiranje odbacivanja, jer ga se sramimo, jer je to nešto što „pogađa samo one najjadnije“.

Ali to nije istina. Probajte se zavoljeti i zapitajte se: „Odbijen/a sam, pa što? Što onda?!“ Najposlije, što se nalazi iza odbijanja? Život! Život se nastavlja, kao i uvijek dosada. Prihvaćanje odbijanja jest poput skoka u prazninu i otkrića da ste se sigurno prizemljili. I da će vas vaš Otac na nebu, koji vas voli, uvijek uhvatiti ako mu to dopustite.

Trčite k Mami

Nije važno koliko imate godina – svatko povremeno treba mamin zagrljaj. Odbijanje boli bez obzira na to koliko ste stari. Potrčite Gospi! Molite Krunicu! Recite joj koliko vas boli. Neka ona polako opet probudi radost u vama.

Nemojte se zatvoriti u sebe

Žao mi je zbog toga što odbacivanje boli, no to je uvijek dobra prigoda za razmišljanje o tome kako smo nepravedno odbacili druge. Zapamtite kakav je to osjećaj i nemojte ga zaboraviti kad su drugi u pitanju. Razmislite o tome kako se odnosite prema drugima i kako nikada nemate vremena za njih. Znate o kom se radi. O ljudima u našim životima za koje, bez njihove krivnje, nemamo suosjećanja, možda zato što nas iritiraju ili smo ljubomorni na njih. Odvojite vrijeme za njih i molite za milost da im date ljubav koju zavređuju. Nemojte se dati začahuriti u vlastiti očaj. Umjesto toga otvorite se za druge!

Tješite Isusa i dopustite mu da i on tješi vas

Isus je doživio najveće odbacivanje. Dajte mu svoje trpljenje i dopustite mu da malo-pomalo vaša dnevna odbacivanja pretvara u trenutke milosti. On nas nikada neće odbaciti. On uvijek ostaje čvrsto tlo na kojem možemo sigurno stajati čak i ako se sve oko nas podrhtava.

„Mi nismo zbroj svojih slabosti i propusta, mi smo zbroj Očeve ljubavi za nas i naše stvarne sposobnosti da postanemo slika njegova Sina Isusa.“ (Sv. Ivan Pavao II.)

Autor: Ruth Baker (Catholic link; Book.hr).Preveo Josip Sinjeri

Mnogi među nama pate od osjećaja odbačenosti, zbog rana koje su zadobili još u djetinjstvu. Isus nas po našem sudjelovanju u Svetoj Misi može osloboditi od toga osjećaja i od brojnih drugih naših boli i bolesti – duhovnih, duševnih i tjelesnih. O tome čitajte u knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara, glavnog urednika časopisa „Book“.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh