Svjedočanstva

DUHOVNI POZIV

Bog je mog dečka pozvao za svećenika Priznajem da sam, ipak, nakon proživljenoga šoka, požalila što sam ikad molila za duhovna zvanja – moja ganutost, ljubav prema svećenicima nestale su kao rukom odnesene – jer, Gospodin je baš moga dečka pozvao za svoga svećenika!

Bog je mog dečka pozvao za svećenika

Foto: Shutterstock

 

Pomalo zvuči kao dobra tema za film – moj dečko se redi. Ne zvuči pretjerano strašno, jer Crkva zaista potrebuje svetih svećeničkih srdaca. Priznajem da sam, ipak, nakon proživljenoga šoka, požalila što sam ikad molila za duhovna zvanja – moja ganutost, ljubav prema svećenicima nestale su kao rukom odnesene – jer, Gospodin je baš moga dečka pozvao za svoga svećenika!

Osjećala sam se kao žrtva Božje volje

Dečka koji me nije ništa manje volio, zbog odluke koju je donio. Nakon što mi je priznao dvojbe, prvo što sam instinktivno učinila bilo je „guglanje”, jer sam teško razgovarala s Isusom, premda si to nisam imala hrabrosti priznati. Htjela sam pronaći nešto što bi mi pružilo podršku, nekoga tko je prošao slično iskustvo, ne samoga prekida, već prekida zbog svećeničkoga poziva, no jedino na što sam nailazila bili su strani forumi ili slobodno postavljena pitanja, na koja su odgovarali svećenici – i to mahom vrlo kruto. Osjećala sam se kao žrtva Božje volje i u takvom ranjivom stanju sudarala sam se s istinom koju moje srce tada nije bilo spremno prihvatiti. U tim prvim tjednima, prijatelji su mi govorili o nekim svojim prijateljicama koje su prošle isto iskustvo i tada sam se zapitala – ako nas je uistinu toliko i ja nisam jedina, kako to da nisam naišla ni na jedno svjedočanstvo, ni na jedno ohrabrenje na toliko širokoj internetskoj platformi kršćanskih tema i problematika?

Zato bih se htjela obratiti tebi koja si ostavljena, jer je Gospodin napokon dopro do tvog dečka ili čak i zaručnika, te je on prihvatio poziv da bude njegov svećenik.

Dopusti mi da ti dam savjet: reci Isusu sve što imaš. Sve što osjećaš

Užas koji proživljavaš, bol u srcu koji bi rado mijenjala za bol slomljene kosti u tijelu, gorčina koja ti se slijeva niz grlo… Isus je to odnio na križ. On te ljubi, nije to učinio da ti naudi, nije on taj koji ti je slomio srce, ma kako ti sad bilo teško u to vjerovati. Možda ti se čini kako je to sad tvoj i Isusov problem – zašto je to dopustio? Ako je znao da će ti ga morati uzeti, zašto je dopustio da budete dugo zajedno ili uopće zajedno? Dopusti mi da ti dam savjet: reci Isusu sve što imaš. Sve što osjećaš. Govori mu to svaki dan, nemoj se pretvarati – kao što se nekad u međuljudskim odnosima pretvaramo da je sve u redu, a ništa nije u redu, pa smo izvana ljubazni, dok iznutra gorimo od bijesa. Odnos s Isusom zahtijeva istinitost. Jer ako budeš potiskivala svoju ljutnju, zlo će to dobro iskoristiti, pa će tvoj odnos s Gospodinom još više zastraniti. Ako mu kažeš istinu o tomu kako se osjećaš, past će obrambeni mehanizmi i lakše ćeš spoznati istinu o tomu kako se On osjeća u odnosu prema tebi. Spoznat ćeš kako on zbog tvoje boli plače gorče od tebe, spoznat ćeš gigantnost njegova suosjećanja, a to su prvi koraci u prebolijevanju – spoznaja koliko ti je Gospodin blizu. Ma kako se rana često činila živom, ne miči pogled s Isusove ljubavi.

Osjećala sam se pomalo iskorišteno. Bila sam povrijeđena, i preslaba da bih bila racionalna

Čini ti se kao grozna misija? Nisi se prijavila u tu službu? Nitko te ništa nije pitao? Znam da su to bili moji buntovi. Osjećala sam se pomalo iskorišteno. Bila sam povrijeđena, i preslaba da bih bila racionalna. Zato je važno što prije početi se suočavati s tom prekinutom vezom, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da samosažalijevanje prevlada, a Gospodnja svrha za naš život otklizi u drugi plan – dok se mi utapamo u očajavanju. Postoje opravdani razlozi zbog kojih je Gospodin dopustio tu vezu – i ti si pozvana u dijalogu s Njim proniknuti u njih, koliko je moguće. Zašto? Zato što Gospodin nije upotrijebio samo tebe za izgradnju tvoga dečka/zaručnika, već je i njega upotrijebio za tvoju izgradnju. Isus nije podredio svrhu tvoga života svrsi života toga dečka – u Njegovim su očima vaše svrhe jednako vrijedne. Spojio vas je kako bi promijenio vaša srca i oboje vas pripremio za službu/izazove/misije/zadatke koje za vas priprema.

Što sam ja saznala o sebi suočivši se s prekidom? Gospodin je jedina sigurnost, moja prva i posljednja ljubav i ne postoji muškarac na svijetu koji bi to mjesto smio i uopće mogao zauzeti. U teoriji sve moje pouzdanje jest prebivalo u Njemu, no kome sam uvijek prvom išla kad bi me nešto mučilo, povrijedilo, uznemirilo? Od koga sam zahtijevala da dopuni moje nedorečenosti, da mi bude smisao, da sve razumije? Od Gospodina nisam. Pri tome naravno može izgledati kao da želim reći da je Gospodin dopustio prekid kako bih to shvatila. Ne, Gospodin je dopustio tu vezu kako bi „proniknuo u moje srce i kušao ne idem li pogubnim putem, te kako bi me poveo vječnim putem” (Ps 139). Ono što je htio da ti spoznaš o sebi možda je posve drukčije od moje spoznaje, no to nešto postoji – prekid veze bogat je izvor na kojem možeš vidjeti na koji je način Gospodin dotaknuo tvoje srce i što ti želi reći o tebi, čemu te poučiti (za tvoj odnos s Njim, za tvoj život, poslanje, za tvoj budući brak).

Proći ćeš kroz fazu „odvezivanja” od njega kao dečka, prijatelja, budućeg muža, budućeg oca svoje djece i svih ostalih ideja kojima si dopustila da se prerano utisnu u tvoje misli i srce. A nakon toga…

Nakon prekida, govorili su mi i još uvijek govore: „Zamisli koliko Gospodin blagoslivlja tvoju žrtvu!” Ja to tebi također govorim, no nemoj ograničavati njegove blagoslove. Vjerojatno trenutno ne možeš ni zamisliti da će se pojaviti netko drugi, možda ni ne želiš da se pojavi. To je zdravo i normalno. Meni bi se utroba stisnula kad bi bilo tko spomenuo kako će doći „netko drugi”. Proći ćeš kroz fazu „odvezivanja” od njega kao dečka, prijatelja, budućeg muža, budućeg oca svoje djece i svih ostalih ideja kojima si dopustila da se prerano utisnu u tvoje misli i srce. A nakon toga, tvoje srce će biti „ispražnjeno” od krivih stvari i slika, te će biti sposobno u punini primiti blagoslov Božje volje. Pusti ruke s volana, sestro. Prestani misliti kako jedan dečko može ispuniti taj Prostor u tvom srcu koji može samo Neizmjerni Bog. Postoji ljubav nakon veze s tim dečkom, no ta ljubav i dalje nije svrha tvog života!

Zato ni u tom slučaju nemoj ograničavati Gospodnje blagoslove – tvoj će muž doći (ili neće, to samo dragi Bog zna), ali On za vas ima blagoslove koji su mnogo veći od toga da se „pronađete”, „vjenčate” i „živite sretno do kraja života”. On je Ljubav nakon veze s tim dečkom. Možda ti to sad zvuči apstraktno, možda si i ljuta jer ti ne govorim riječi kao što su: „vratit će ti se”, „zbunjen je” i slično… Možda i jest zbunjen. Možda će ti se i vratiti. No, nemoj htjeti da ti se vrati, prije nego što si sto posto Isusova. Jer kad budeš sto posto Njegova, htjet ćeš što ti i Isus želi i u slobodi ćeš, prema tomu, moći djelovati. Daj mu svoje srce i daj mu svoj život, imaj povjerenja. Ne toni olako u valovito more – samo Mu odlučno uzvraćaj pogled. Njegova si – on ti čuva leđa.

Kristina Kasumović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh