Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

Kad se Isus ukazao Mariji Magdaleni, nije izgledao onako kako je izgledao prije uskrsnuća U razgovorima s ljudima više me puta začudila spoznaja da velik broj njih uopće ne primijeti da Isus ne izgleda kao što je izgledao prije uskrsnuća...

Kad se je Isus ukazao Mariji Magdaleni, nije izgledao onako kako je izgledao prije uskrsnuća

Foto: Shutterstock

Ukazanje Mariji Magdaleni

11A Marija je stajala vani kod groba i plakala. 12Zaplakana zaviri u grob i ugleda dva anđela u bjelini kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo – jedan kod glave, drugi kod nogu. 13Kažu joj oni: “Ženo, što plačeš?” Odgovori im: “Uzeše Gospodina mojega i ne znam gdje ga staviše.” 14Rekavši to, obazre se i ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus.

15Kaže joj Isus: “Ženo, što plačeš? Koga tražiš?” Misleći da je to vrtlar, reče mu ona: “Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga uzeti.” 16Kaže joj Isus: “Marijo!” Ona se okrene te će mu hebrejski: “Rabbuni!” – što znači: “Učitelju!” 17Kaže joj Isus: “Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu.” 18Ode dakle Marija Magdalena i navijesti učenicima: “Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.”

Iv 20,11-18

Kako često plačemo jer ne znamo što se događa?

Ugleda dva anđela u bjelini kako sjede

Marija razgovara s anđelima! Zna li ona to u tom trenutku? Kako u svome promatranju vidimo komunikaciju između anđela i Marije? Smatram li da je to moguće samo posebno darovanima (no nikako i meni)? I anđeli i Isus postavljaju Mariji isto pitanje: Ženo, zašto plačeš? I anđeli i Isus znaju da je Isus uskrsnuo, no ipak joj postavljaju to pitanje, koje zvuči nepotrebno s obzirom na činjenicu da oni to znaju.

Kako često ostajemo žalosni uzdajući se u ono što spoznajemo gledajući iz vlastite perspektive kao da Isusa nema?

I Gospodin i anđeli prilaze nam sa sućuti, dodirujući naše emocije, želeći da ne ostanemo samo u emocijama. Kako često plačemo jer ne znamo što se događa? Kako često ostajemo žalosni uzdajući se u ono što spoznajemo gledajući iz vlastite perspektive kao da Isusa nema? Koliko puta u vlastitim zaključcima lutamo u beznađu i u tuzi? Bog nas poziva da vjerujemo. Kako spojiti emocije s govorom Isusa ili Duha Svetog kada nam nešto priopćuje?

Ugleda Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus … Misleći da je to vrtlar

U razgovorima s ljudima više me puta začudila spoznaja da velik broj njih uopće ne primijeti da Isus ne izgleda kao što je izgledao prije uskrsnuća. Bi li Marija imala problem s prepoznavanjem da je Isus izgledao kao što je uvijek izgledao? Isus je želio Mariji izgledati kao vrtlar. Ženi na zdencu (Samarijanki) Isus je rekao: Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.” (Iv 4,23-24)

Bog želi da si posvijestimo stanje u kojem se nalazimo. Bog želi da znamo da je On tu

Jesmo li se kada propitivali u vezi nekog događaja na sličan način? Jesmo li se kada našli u sličnoj situaciji? Raspoznajemo li za vrijeme Svete Mise da je Isus tu? Ili ne vjerujemo u to? Po čemu je Marija spoznala da je to Isus? Tako što je prepoznala njegov glas! Prepoznala Ga je u pitanju: Zašto plačeš? Bog želi da si posvijestimo stanje u kojem se nalazimo. Bog želi da znamo da je On tu. Đavao nas želi zavesti lažju. Ono što je gledala očima zavaralo ju je. Uzlazim svome Ocu i vašem Ocu, svome Bogu i vašem Bogu. Svi imamo izbor. Možemo birati između Isusova glasa, i glasa ovoga svijeta. Molimo Onoga koji je naš Bog i brat da nam otvori oči, jer smo slijepi.

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Autor: Mladen Halužan

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Najčitanije

Na vrh