Svjedočanstva

SUSRET POZNATOG GLUMCA I SVETOG OCA

Jim Caviezel o susretu s Ivanom Pavlom II. i o tome zašto je sveti Papa važan za njegovu glumačku karijeru Jim Caviezel, koji je glumio Isusa iz Nazareta u filmu „Pasija“, otkrio je detalje sa susreta s papom Ivanom Pavlom II., ali i objasnio zašto je sveti Papa važan za njegovu glumačku karijeru…

Kad je Jim Caviezel bio mlad, morao je ostati kod kuće i učiti španjolski dok je njegova obitelj otišla vidjeti Ivana Pavla II., za vrijeme posjeta Vancouveru (Britanska Kolumbija). Propustio je priliku da vidi Papu. No, 20 godina kasnije, nakon uspješne karijere i uloge Isusa iz Nazareta u filmu „Pasija“ Mela Gibsona, dobio je drugu priliku.

Dva su dijela njegova susreta s Ivanom Pavao II., koje Caviezel pripovijeda u zasebnim prilikama. Jedan je ozbiljni, a drugi smiješni. Zajedno sa svojom ženom i rođacima, imao je priliku pozdraviti se i razgovarati s Papom 2004. godine, u vrijeme kad je premijerno prikazan film. Caviezel se prvo zahvalio Papi na pismu koje je snažno utjecalo na njega. Također je zahvalio Papi na važnosti koju je dao Djevici Mariji tijekom svog pontifikata.

Isus je bio Talijan?

Papi je također ispričao o tome kako se pripremao za ulogu Isusa u filmu Pasija. Na gostovanju kod Larry Kinga, dan prije smrti poljskog Pape, Caviezel je ispričao kako je Papi na pitanje kako se pripremao za ulogu nervozno odgovorio: „Družio sam se s Talijanima, mislim da je Isus bio Talijan“.

Kao odgovor na Papinu začuđenost, glumac je nastavio: „Nije otišao od kuće do 30. godine, uvijek se družio s 12 istih muškaraca, a njegova majka je vjerovala da je Bog, tako da je morao biti Talijan.“ Ozbiljnog lica, Papa mu je odgovorio: „To je bilo duhovito. Bio je Poljak.“

I Papa je bio glumac

U gostovanju kod Larry Kinga, Caviezel se prisjetio koliko je Ivan Pavao II. važan za njegovu glumačku karijeru, čak i da bi uvjerio svog oca kako je gluma njegovo zvanje. Njegov otac pristao je podržati njegovu odluku tek kad ga je Caviezel obavijestio da je i Wojtyła sam bio glumac.

„U Kristu je Bog pomirio svijet sa sobom. Svi vjernici su pozvani svjedočiti tome; ali na vama je, muškarcima i ženama koji ste dali svoje živote za umjetnost, da sa svim bogatstvom svoje genijalnosti izjavljujete da je u Kristu otkupljen svijet“, napisao je Ivan Pavao II. u pismu umjetnicima.

Autor: Esteban Pittaro (Aleteia)

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh