Svjedočanstva

DR. TOM CATENA

Jedini je liječnik u ratom razorenom području a snagu za rad crpi iz Svete Mise Dr. Tom život je posvetio služenju najpotrebitijima. Jedini je liječnik u ratom razorenom području Sudana, u kojem živi oko 750 000 ljudi. O životu ovoga hrabroga liječnika snimljen je i dokumentarni film „Srce Nube“. Snagu za svoj rad dr. Tom crpi iz Svete Mise, a uzor mu je, između ostalih, i sv. Franjo Asiški…

Dr. Tom Catena/ foto: Screenshot

 

Dr. Tom Catena američki je liječnik i jedni liječnik koji radi u ratom razorenom području Sudana, piše Aleteia. Naime, premda je odrastao u saveznoj državi New York, on danas većinu svoga vremena provodi u izoliranom području sudanskih planina Nube. Te su sudanske planine dom za više od 750 000 ljudi, a Catena je jedini liječnik koji ondje stalno boravi. Svojim je pacijentima dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Nekada se dogodi da u danu ima i do 400 pacijenata.

‘Dostavljanje stvari koje su nam potrebne u sezoni kiša mogu potrajati i do mjesec dana. Nekoliko mjeseci godišnje potpuno smo odsječeni od vanjskog svijeta i jednostavno moramo raditi s onim što imamo’

Većina humanitarnih organizacija napustila je to područje kada su izbili sukobi 2007. godine, no dr. Tom odlučio je ostati. Bio je i među nekolicinom medicinskih djelatnika koji su ostali nakon što je 2011. izbio građanski rat u tom području, u kojem je život izgubilo najmanje 50 000 ljudi, a procjenjuje se da je četvrtina stanovništva Sudana raseljena (prema podacima UN-a).

Dr. Tom se u svome radu svakodnevno suočava s različitim izazovima. Ondje je vrlo malo obučenih zdravstvenih stručnjaka, a velik im je problem i logistika.

„Dostavljanje stvari koje su nam potrebne u sezoni kiša mogu potrajati i do mjesec dana. Nekoliko mjeseci godišnje potpuno smo odsječeni od vanjskog svijeta i jednostavno moramo raditi s onim što imamo“ – ispričao je dr. Catena.

O životu ovoga hrabroga liječnika snimljen je i dokumentarni film „Srce Nube“. Časopis Time proglasio ga je jednim od 100 najutjecajnijih osoba 2015. godine.

Catena je katolik koji se u svome radu oslanja na Boga i vjeru. Snagu za svoj rad, kako kaže, crpi iz Euharistije.

Dr. Tom Catena/ foto: Screenshot

 

‘Svaki se dan ondje služi Sveta Misa i to nam je zaista potrebno’

„Moramo se svaki dan oslanjati na Boga. Ne samo u teškim situacijama, već u i u našoj svakodnevici. Naša je dužnost ostati vjernima. Imamo sreću da smo misijska bolnica i od crkve smo udaljeni svega 100 metara. Svaki se dan ondje služi Sveta Misa i to nam je zaista potrebno.“

Dr. Tom utječe se i svecima za zagovor. Njegovi zaštitnici, koji su mu i uzor, jesu sv. Majka Terezija i sv. Franjo Asiški. Oni su također, poput Catene, brinuli o bolesnima.

„Franjo je živio u teškim vremenima za Crkvu. Današnji katolici mogu u njemu pronaći uzor vjernosti, čak i u vremenu teškoća. On nije napustio Crkvu, već je radio tiho i ponizno kako bi ju promijenio iznutra.“

Crkva, kako kaže dr. Tom, danas, više nego li ikada, treba laike koji bi se aktivno uključili u aktivnosti kojima mogu pridonijeti svojim talentima. Iako većina nije pozvana otići i služiti u Afriku, svatko može sagledati situaciju u kojoj se nalazi i pronaći način kako najbolje služiti, prema svojim talentima.

 

Trailer dokumentarnog filma „Srce Nube“ možete pogledati ovdje:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh