Vatikan

PAPA FRANJO:

Je li u meni živa želja za Bogom, za Njegovom beskrajnom ljubavlju? Isusov povratak Ocu ne pokazuje nam se kao odvajanje od nas, već kao nešto što nam prethodi na putu prema cilju

Foto: HTWE, Shutterstock

Foto: HTWE, Shutterstock

 

Donosimo vam nagovor pape Franje, kojeg je izrekao prije molitve Kraljice neba u nedjelju 12. svibnja.

„Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas (op.a. nedjelja 12. svibnja) se u Italiji i drugim zemljama slavi svetkovina Uzašašća Gospodinova. Evanđelje današnje liturgije kaže da je Isus, nakon što je apostolima povjerio da nastave njegovo djelo, „bio uzdignut na nebo i sjeo zdesna Bogu” (Mk 16,19).

Kao kad se penješ prema vrhu u planini: hodaš, teško, i na kraju horizont se otvori i vidiš krajolik

Isusov povratak Ocu ne pokazuje nam se kao odvajanje od nas, već kao nešto što nam prethodi na putu prema cilju. Kao kad se penješ prema vrhu u planini: hodaš, teško, i na kraju, na zavoju staze, horizont se otvori i vidiš krajolik. Tada cijelo tijelo pronalazi snagu da se suoči s posljednjim naporima. Cijelo tijelo – ruke, noge i svaki mišić – napinje se i koncentrira kako bi dosegnulo vrh.

A mi, Crkva, upravo smo to tijelo koje Isus, uzašavši na Nebo, kao na „užetu“ vuče sa sobom. On nam svojom Riječju i milošću sakramenata otkriva i priopćava ljepotu „Domovine” prema kojoj koračamo. Tako se i mi, njegovi udovi, radosno uzdižemo zajedno s Njim, našom glavom, znajući da je korak jednoga korak sviju, i da se nitko ne smije izgubiti ili zaostati, jer mi smo jedno tijelo (vidi Kol 1, 18; 1 Kor 12,12-27).

Isus nam pokazuje put

Korak po korak, stepenicu po stepenicu, Isus nam pokazuje put. Koje korake treba poduzeti? Današnje (op. a. nedjeljno Iv 17,11b-19) Evanđelje kaže: propovijedajte Evanđelje, krstite, izgonite zloduhe, uzimat ćete zmije, liječite bolesne (vidi Mk 16,16-18); ukratko, vršeći djela ljubavi: darivat ćete život, donositi nadu, čuvati se od svake zlobe i podlosti, odgovarati dobrim na zlo, zbližavati se s onima koji pate. I što više to činimo, što se više prepuštamo njegovom Duhu da nas preobrazi, što više slijedimo njegov primjer, to više, kao u planinama, osjećamo kako zrak oko nas postaje sjajniji i čistiji, horizont širok a cilj blizu; što riječi i geste postaju bolje, to se um i srce više šire i dišu, donosi Laudato.

Zapitajmo se dakle: je li u meni živa želja za Bogom, za njegovom beskrajnom ljubavlju, za njegovim životom koji je život vječni? Ili sam stisnut i zavezan za prolazne stvari, za novac, za uspjehe, za užitke? I da li me moja želja za Nebom izolira, zatvara ili me nuka da volim svoju braću velikom i bezuvjetnom dušom, da ih osjećam kao suputnike na putu prema Raju?

Neka nam pomogne Marija, ona koja je već stigla do cilja, da zajedno, s radošću koračamo prema slavi Neba”, rekao je.

Izvor: Laudato

Za Book.hr priredila A. P.

PREPORUKA! Knjiga „Franjo među vukovima. Tajna jedne revolucije“ autora Marca Politija. Knjiga govori o prvim godinama papinstva pape Franje, Jorgea Marija Bergoglia, argentinskoga isusovca podrijetlom iz Pijemonta. Već samim odabirom imena, kada je izabran za papu, Bergoglio je nagovijestio promjene koje će nastupiti u Crkvi.

Knjigu možete nabaviti putem web-shopa naše Biblioteke Figulus.

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh