Osobni razvoj

NI NAKRAJ PAMETI

Isusov lijek protiv cinizma: Na očaj odgovara nadom Ono izvanredno u kršćanstvu nije u tome što imamo Spasitelja koji nas je došao izbaviti, nego u tome što imamo Spasitelja koji nas vidi onakvima kakvi zaista jesmo

Foto: lechenie-narkomanii, Pixabay.com

Foto: lechenie-narkomanii, Pixabay.com

(…)

Cinici su mislili kako pobjeđuju na posljednji četvrtak Isusova života. Bili su sigurni da će posljednju riječ imati u petak. Oni su bili u kontroli. Očaj je pobijedio. Čak su i učenici tako mislili. Otišli su kući, vratili se k ribolovu. Ali nitko nije vidio da dolazi nedjelja. Nitko nije vidio kako nada raste. Nitko nije vidio ljubav kako izbija iz pepela mržnje. Nitko nije vidio Isusa kako se vraća.

Spasitelj koji nas vidi istinski kakvi smo

Ono izvanredno u kršćanstvu nije u tome što imamo Spasitelja koji nas je došao izbaviti, nego u tome što imamo Spasitelja koji nas vidi onakvima kakvi zaista jesmo i koji nas, bez obzira na to, voli. Isus je zurio mržnji u lice i pozdravio je s ljubavlju. Suočio se s očajem i jasno mu dao do znanja kako on neće pobijediti.

Na očaj odgovara nadom

Poanta evanđelja jest u tome da Isus vidi vašu mržnju i odgovara na nju s ljubavlju. On vidi vaš očaj i odgovara na njega s nadom. On vidi vašu sumnju te vam opet i opet vraća vjeru. Cinizam se topi pod neumoljivom nadom evanđelja.

Uključiti Isusa u budućnost

Vaša prošlost nije vaša budućnost. Ne ako uključite Isusa u to. Gorčina se ne može zadržati pod neumoljivim napadom ljubavi. Nada ne može umrijeti ako je prazna grobnica osnažuje. Od svih ljudi na zemlji, kršćani bi trebali biti najmanje cinični.

Iz knjige „Ni nakraj pameti“ autorâ Careya Nieuwhofa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I.A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh