Osobni razvoj

ISPRAVNO POSTAVLJANJE PRIORITETA // Od Adama do danas – zašto muškarci prečesto stavljaju posao ispred obitelji?

Foto: Pixabay

 

Muškarac ima dva svijeta: posao i obitelj, pri čemu obitelj i prečesto ostaje na slabome drugom mjestu…

(…) Iznimno je važno što je Adam upoznao blagoslov rada prije no što se pojavila Eva, a osobito što je rad upoznao kao siguran blagoslov prije no što ga je njegovo popuštanje njoj odvelo u grijeh. Zbog grešnih korijenâ u svome načinu razmišljanja, muškarci sve otad imaju sklonost bježati od svojih supruga u sigurnost i zadovoljstvo posla, koji su u stanju držati pod nadzorom. Muškarac ima dva svijeta: posao i obitelj, pri čemu obitelj i prečesto ostaje na slabome drugom mjestu. Žena, koja za svojim suprugom žudi i onda kada razvije uspješnu karijeru, daleko je sklonija unatoč svemu zadržati prioritete u ispravnu redoslijedu i staviti obitelj na prvo mjesto.

Primamljivost posla u odvlačenju od obitelji

Na samome se početku Gospodin morao dobrano potruditi da bi Pauli i meni posvijestio primamljivost posla u odvlačenju od obitelji. Iako nas je pozvao da budemo među onima koji rade kako bi u današnjoj Crkvi ponovno uspostavili ulogu i službu proroka; ponovno otkrili unutarnje ozdravljenje te nastojali oko povratka obiteljî biblijskome načinu življenja, posve nam je jasno dao do znanja kako je naš prvotni poziv podizati naše šestero djece za Gospodina!

Predsjednici će svi redom doskora pasti u zaborav. Književne su uspješnice osuđene na skupljanje prašine. Carstva se prije ili kasnije sruše. No, ako muž i žena imaju makar i samo dvoje djece, ono što ugrade u njih kao drago kamenje, srebro i zlato (kršćanski značaj, mudrost i znanje), trajat će zauvijek u srcima i umovima te djece u nebu (1 Kor 3,12). Odgajanje naše djece u Gospodinu, može se u konačnici pokazati kao naše jedino istinski vječno djelo.

Bez obzira na to je li razlog bio u zavodljivosti pozivanja na posao, ili u nečemu drugome, Adam i Eva nisu postali uspješni roditelji – njihovo je prvo dijete počinilo prvo ubojstvo u povijesti! Često sam žalostan kada vršim dušobrižništvo prema onima koji su se posvetili duhovnim djelatnostima, kao vođe molitvenih skupina ili slično. Prečesto su životi njihove djece žrtvovani pred pozivom posla. Djeca onih koji su se, kao laici, posvetili služenju Bogu, u čitavome su kršćanskom svijetu poznata kao vrlo česti buntovnici i oni koji su skloni zapadati u najrazličitije nevolje.

Ispravan redoslijed prioritetâ

Iako je rad za Adama postao ispunjen naporom i znojem, za mnoge se nas muškarce pretvorio u prvu ljubav. Molim svakoga pojedinoga od vas, draga braćo i sestre u Kristu, dovedite svoje prioritete u red! Djeca neka vam po važnosti budu odmah iza Boga – On vas nikada neće pozvati da Mu služite na način koji je poguban za živote vaše djece. Muškarce molim: nemojte vrijeđati ljubav svojih supruga tako što ćete ih, zbog svojega posla, pretvoriti u „bijele udovice“, i tako natjerati na ljubomoru prema vašemu poslu. Privedite smrti na Križu tu uvriježenu sklonost koja je posljedicom Adamova pada. Ljubite samo Boga više od svoje supruge i svoje djece. Nikako nemojte dopustiti da posao preuzme to mjesto koje pripada samo njima! (…)

Začarani krug

Sve se to pretvorilo u začarani krug što ga mi danas baštinimo po korijenima i sklonostima. Muškarci posvećuju odveć vremena i snage poslu. Time narušavaju želju svojih supruga da budu s njima. Tada ih one kritiziraju, predbacuju im, ili pak pokušavaju njima manipulirati, kako bi zadobile više njihove pozornosti. To muškarce zauzvrat samo većma dovodi u napast „pobjeći“ u ured, na polje, ili u tvornicu, gdje se onda osjećaju sposobniji i sabraniji; gdje znadu kako postići željene rezultate te osjećaju zadovoljstvo dobro obavljena posla. Njihove su žene zbog toga samo još više razočarane, a gorčina, usamljenost i napetost što iz toga proizlaze, sile ih na ponašanje koje će ih samo još više udaljiti!

Važno je da muževi i žene uvide taj začarani krug te ga prezru dovoljno da ga oboje mogu zajedno „otjerati“ na Križ. Moramo se za to pokajati – i kao za vlastiti grijeh, i kao za ubojiti začarani krug što smo ga svi baštinili od praroditelja, iz naraštaja u naraštaj, sve do Adama i Eve. On treba u pokajanju biti prekinut u podnožju Križa.

Ulomak iz knjige Johna Lorena i R. Loren Sandford Preobraženi život – kako obnoviti um, nadići stare navike i postati osobom kakvom te je Bog istinski stvorio. Više o knjizi možete saznati OVDJE.  Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi “Preobraženi život”

Oslobodi se misli koje te drže u ropstvu!

Jesu li ti misli postale prepreka napretku? Vraćaju li ti se uvijek iznova stari osjećaji, i ne daju ti mira?

Kako bi živio životom kakav je Bog za tebe predvidio, nije dovoljno pozabaviti se samo uvriježenim obrascima ponašanja. Tvoj um također mora naučiti razmišljati na nov način.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh