Duhovnost

USREĆITI BOGA

Ispovijed je ispit poniznosti i Bog poniznima daje svoju milost Bez pomoći Duha Svetoga, koji tješi i daje hrabrost, nitko ne može iskreno kleknuti u ispovjedaonici

Foto: Joshua Davis, Unsplash

 

Za što budeš molio, bit će ti dano, samo ako zamoliš za to iskrenim i hrabrim srcem, ako pred Bogom ne sakriješ nijednu životnu tajnu, kao ni one neispunjene tajne svoje savjesti.

Ispovijed je ispit poniznosti i Bog upravo poniznima daje svoju milost, a protivi se oholima

Dobit ćeš i više nego je moguće za sve ono što mu priznaš. Primit ćeš više milosti nego očekuješ kad mu u sakramentu ispovijedi priznaš sve ono što vidiš u svojoj savjesti. Ispovijed je ispit poniznosti i Bog upravo poniznima daje svoju milost, a protivi se oholima. Bez pomoći Duha Svetoga, koji tješi i daje hrabrost, nitko ne može iskreno kleknuti u ispovjedaonici. Ta poniznost zamrznuta nepravdom daje nam snagu da se potpuno predamo Bogu, bezuvjetno i bez ikakve sumnje.

Treba započeti od najsiromašnije pojave, od ploda u Marijinoj utrobi

Kada ustajem rano i klečeći pred kipom Isusove Majke govorim joj: „Neka bude sve onako kako ti želiš, neka mi bude onako kao što bijaše Božjoj Riječi u tvojoj utrobi, Mirjam“, činim ono isto što je činio Sin Božji – predajem se u njezine ruke, jer se i on prvo predao njoj. Na taj se način počinje nasljedovati Krista. Treba započeti od najsiromašnije pojave, od ploda u Marijinoj utrobi, kao što je to često ponavljao Jacquier. Ona je ona koja ima Božji plan za moj život. U njoj je jedino moguće biti malen, malen poput zigote, manjim od zrna, malen poput fetusa. To je umanjivanje do takva siromaštva koje čovjek sam po sebi ne može dosegnuti, nego me samo Bog u njoj može suobličiti svojemu Sinu u toj razgolićenosti začeća, u toj potpunoj golotinji čovjeka.

(…)

Oganj Duha Svetoga izbacuje iz naše duše čak i one najmanje, nevidljive dijelove oholosti, taloge požude i margine pohlepnosti

Očišćavani po Mariji

Predajući se Mariji i njezinu Srcu, postupno ćemo biti očišćavani sve do statusa malena djeteta sakrivena u utrobi majke. Sve započinje od sjemena, zrna, fetusa, siromaštva, ništavnosti. To je takvo pročišćavanje koje može biti uspoređeno s destiliranjem vode od svih mikroelemenata, i to pomoću „duhovnog vrenja“. Oganj Duha Svetoga izbacuje iz naše duše čak i one najmanje, nevidljive dijelove oholosti, taloge požude i margine pohlepnosti.

(…)

Bog je postao malen za nas

Bog je postao malen da se ja, koji sam malen, ne bih bojao biti u zajedništvu s njime. Nekada, kada primam svetu pričest na oltaru, koja je lomljiva i čvrsta, nisam siguran primam li samo ja njega ili i on prima mene u tom trenutku. Riječ Božja postala je tijelom u Marijinoj utrobi, a ja riječima molitve predanja Mariji postajem u njezinu tijelu sličan Isusu. Vječna Riječ postala je maleno dijete. Izgleda da je i sveti Franjo Asiški često spominjao tu sliku poniznosti Sina Božjega poradi nas – Riječ je postala sužena, skraćena i malena.

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh