Osobni razvoj

SVJEDOČANSTVO JEDNOG MUŠKARCA

Moja prva bračna noć nakon hodanja u čistoći „Prva bračna noć bila je iskreno nevina i za mene je to zapravo bio moj pravi 'prvi put'…“

Moja prva bračna noć nakon hodanja u čistoći

Foto: Shutterstock

 

Prva bračna noć bila je dakle pripremana od trenutka kada sam odlučio ne ulaziti više u predbračne odnose što je u konačnici značilo pet godina apstinencije kod mene dvadeset šestogodišnjaka u punoj snazi. Bila je to apstinencija u svakome obliku.

Ne, nisam obolio, ništa se nije smanjilo, natprosječno uvećalo ili prestalo s proizvodnjom. Iz osobnog iskustva mogu reći da su priče o nužnosti i prednosti masturbacije po svojoj ‘gluposti’  jednake onima da ista osljepljuje. Stvar je samo toga što u životu smatraš bitnim, a kada svoje srce staviš u Božje ruke, ondje najmirnije kuca. Međusobna je odluka o predbračnoj čistoći valjda prva stvar koju smo moja sadašnja žena i ja donijeli – i to preko ‘chata’.

Jedno drugome smo gotovo istovremeno jednosmjerno napisali da nema seksualnih odnosa prije braka, „pa ti kako hoćeš“. Kao, super si mi i sve, ali ako to ne možeš razumjeti, znači da nemamo što raditi zajedno; „ti onda, unatoč svim ostalim pokazateljima, naprosto nisi ta/j“. Oboje smo razumjeli da nema smisla da bi Bog dopustio takav grijeh kao preduvjet da nas poveže.

Prekidi osoba koje su spavale zajedno, za razliku od onih koje nisu, u pravilu prolaze puno traumatičnije

Štoviše, hodajući sa svojom suprugom, imao sam osjećaj da bi nas predbračni odnos usporio na putu razvijanju dubljeg odnosa, a ne nam dao vjetra u leđa, kako mnogi tvrde. Ono što iz vlastitoga iskustva mogu reći jest da izostanak spolnih odnosa prije braka može izoštriti čula,  jer strasti ostaju po strani, što je pak dobro jer one prečesto znaju skriti problem koji postoji u odnosu. Posebice kada ste mladi i kada je želja za odnosima uvijek prisutna, te je počesto ‘alibi’ za izbjegavanje ozbiljnih tema.

Kao što mislim da je izbor životnog partnera možda i najvažniji u životu, tako smatram da ta odluka mora biti donesena prije svega svjesno. A seksualni odnos tu ne pomaže. Na taj način,  žena i ja smo zapravo, hodajući u čistoći, riješili mnoge probleme koji bi nas dočekali u budućnosti, kada bismo ih puno teže rješavali. Ili pak, da smo hodajući vidjeli da nismo jedno za drugo, rastali bismo se s ‘minimumom’ rana. Prekidi osoba koje su spavale zajedno, za razliku od onih koje nisu, u pravilu prolaze puno traumatičnije, puno je više vraćanja na staro i teže je ostaviti prošlost iza sebe. Provjereno.

A što ako si nećete seksualno odgovarati?

Većina mojih prijatelja postavljali su stalno isto, za njih ključno pitanje – a što ako si nećete seksualno odgovarati? Moje protupitanje je bilo – a sada se sjeti svake osobe koju si iskreno volio/voljela i reci je li ti seksualni odnos s tom osobom bio loš, a čak i da je bio ‘bezvezan’, je li to bio razlog vašem prekidu? Odgovor je bio dakako uvijek negativan. No da ne bih ispao čistunac, naravno da mislim kako si ljudi moraju odgovarati i u bračnoj postelji, ali i samo hodanje u čistoći podrazumijeva otvaranje tema koje se toga tiču kao što i sama ljubav i čežnja za partnerom nalaže da tu osobu naprosto voliš i želiš ju, daješ joj se.

Količina seksualnog upražnjavanja i kojekakvi ‘položaji’. učaze, kao i sve u braku, u nalaženje zajedničkoga jezika. Ne mojeg, ne tvojeg, već našeg. A to se prvenstveno postiže obostranim ugađanjem, što znači – žrtvom. Poštovat ćemo, primjerice, tuđu želju za mirom, ali svoju potrebu za istim nećemo ganjati. Žuži Jelinek bi to opisala ovako: „Ženu ne smije nikada boljeti glava ako se mužu prohtije leći s njom”. Ali ona je tu došla samo do pola puta. Tajna je u tome da muž zapravo treba primijetiti da ženu boli glava i ostaviti ju na miru. Žao mi je ako joj takvo razumijevanje niti jedan od muževa nije pokazao.

…da je netko stavio kameru i snimao, razočarao bi se ljubavnim umijećem, ali budući da nije, mogu savršeno mirne savjesti svijetu reći da je bilo predivno

Žena i ja smo za naše useljenje i prvu bračnu noć nabavili novi krevet, novi madrac i nove plahte. Potrebu za tim ne bih posebno objašnjavao, osim onom Kristovom – „Novo vino u nove mješine”. Sjećam se da je zvučalo kao da vani pljušti, i to nas je zbunilo, jer je u našoj sobi nebo bilo otvoreno. Očekivano, već spomenuti prijatelji, zapitali su me nakon vjenčanja – i, kako je bilo? Moj odgovor je bio – da je netko stavio kameru i snimao, razočarao bi se ljubavnim umijećem, ali budući da nije, mogu savršeno mirne savjesti svijetu reći da je bilo predivno.

Sjetim li se prvog spolnog odnosa i usporedim li ga s prvom bračnom noći, rekao bih da sam u prvome slučaju htio fascinirati (bio sam glumac), a u drugome predati se (bio sam muž). Prva bračna noć bila je iskreno nevina i za mene je to zapravo bio moj pravi ‘prvi put’. Bio sam čovjek, a ne mašina. Bio sam ranjiv, izložen i pred sobom sam imao cijelu povijest davanja svih žena u svojoj jedinoj. Nema veće časti ni odgovornosti za jednoga muškarca. Šteta što to mali broj nas ‘budala’ ikada shvati.

Izvor: Medjugorje-info.com

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh