Vijesti

„BOOK” BROJ 113.

Intervju s p. Markom Glogovićem! Novi broj „Booka” na svim kioscima! Izašao je 113. broj mjesečnika „Book”, za svibanj 2019.!

casopis-book-113-book-evangelizacija-990x658

Što se nalazi u 113. broju

Za 113. broj Booka – broj za svibanj 2019. – intervjuirali smo p. Marka Glogovića povodom izlaska njegove knjige „Vidljivi Bog – o tajnama slike Božjega Milosrđa“ iz tiska. Saznajte zašto pater ovu knjigu, koju je, kaže, u srcu nosio više od 20 godina, smatra knjigom svog života. Pater je pojasnio zašto mnogi unatoč svemu i dalje ne razumiju i ne prihvaćaju Božje Milosrđe, i zašto ovu sliku treba nositi u zatvore, pred javne kuće i noćne klubove, kockarnice, u parkove gdje se drogiraju…

Osim o knjizi s paterom Markom smo razgovarali o 20. obljetnici apostolata za život u Hrvatskoj, koji je zajedno sa suradnicima pokrenuo u prostorijama Radio Marije. Pater nam je opisao kako izgleda jedan njegov uobičajen dan, i otkrio kako „voli čeprkati po Bibliji ali voli i popiti Paulaner Hefe-Weisbier s društvom“. Također, kazao nam je na kojim knjigama trenutno radi, i još mnogo toga! Preporučamo!

U ovom broju čitamo svjedočanstvo mlade Hrvatice koja za sebe kaže da je ona živi primjer kako se u Hrvatskoj može. S Bogom!

Gojko je ispričao o svojem iskustvu koje je stekao na tečaju za bračne parove, zaručnike, samce – „Ljubav i poštovanje“: „Nisam vjernik i sve mi je to izgledalo kao gubljenje vremena, ali iznenadio sam se…“

Tu je također životna priča jedne Amerikanke koja je uz Božju pomoć uspjela izaći iz prostitucije i sada pomaže djevojkama koje se nalaze u situaciji u kakvoj je bila i sama.

Uoči Pedesetnice, Duhova, koje ove godine slavimo 9. lipnja, donosimo korisnu i lijepu molitvu – Malu krunicu Duhu Svetom.

Koliko Isus ljubi svaku osobu i koliko mu je stalo do toga da svatko bude slobodan od zlog duha – prenosi nam voditelj „Škole molitve“ Mario Halužan u svome razmatranju teksta iz Markova evanđelja koji opisuje kako je Isus oslobodio opsjednutog dječaka.

Nediljko je i za ovaj broj napisao nadahnute komentare nedjeljnih misnih čitanja, zbog kojih se čovjek mora zamisliti.

Zašto poslije duhovnih vježbi ponovno padamo u grijeh – objašnjava p. Augustyn Pelanowski.

Znate li što trebamo imati na umu kad pristupamo homoseksualnim osobama? Saznajte u ovom broju „Booka“, ili u knjizi „Može li se homoseksualnost ‘izliječiti’?“, iz koje smo ulomak preuzeli.

Zašto je važno dobro se pripremiti za pregled kod liječnika, osobito mi koji si ne možemo priuštiti preglede u privatnim klinikama? Dr. Jačmenica otkriva zašto je to važno, i kako se dobro pripremiti!

Za sve koji su pod stresom, preopterećeni životnim problemima, priredili smo tekst Davida Wilkersona.

Kako bismo bili sretni nije potrebno puno – samo hlače s dva džepa! Zašto, kakve veze džepovi imaju sa srećom – saznajte u tekstu našeg Ivana Smoljića.

To je samo dio sadržaja koji nudi ovaj broj Booka! Potražite ga na najbližem kiosku ili se pretplatite (tako ćete uštedjeti 60 kuna). A zašto ne biste pretplatili nekoga za koga mislite da će mu ono što u Booku pišemo biti od koristi, možda i za vječno spasenje?! (Možete to učiniti i anonimno!)

Iz uvodnika: Najvažnija stvar na svijetu

Glavni urednik „Booka“ Josip Lončar u ovome uvodniku piše o najvažnijoj stvari na svijetu, o kojoj piše i knjigu:

»Mnogi su vjernici vjerojatno već čuli kako je Bog u posljednjih tridesetak godina određenim ljudima diljem svijeta progovarao o sudbini Europe. Ono što je tada počeo naviještati to se i događa. Zapadna Europa, njezin najbogatiji dio, naglo se je počeo udaljavati od Boga i postoji ogromna opasnost da taj dio Europe prestane biti kršćanskim, a posebno katoličkim. Nije tajna da se u nekim zemljama, poput Njemačke, već godinama nitko ne ispovijeda (osim gastarbajtera) i da se događaju za naš pojam potpuno nezamislive stvari. Mnoge su crkve prodane i prenamijenjene. Jedna je biskupija u jednoj katedrali u Njemačkoj napravila izložbu erotskog križnog puta, kako bi vjernike privukla u crkvu. Vraćam se na objave; ono što je za nas Hrvate najzanimljivije je to da su svi ti različiti ljudi, ne znajući jedni za druge, primili istu objavu od Boga. Bog im je objavio da će se Europa opet obratiti ako će je evangelizirati Hrvati. Neki od tih ljudi nikad nisu bili u Hrvatskoj i ne znaju ništa o nama. Možemo li mi Hrvati biti počašćeni ičim većim?! Budući da već duže znam za te objave, koje su naravno privatne objave i nikoga ni na što ne obvezuju, iako mnoge mogu potaknuti, počeo sam razmišljati čime bismo mi to mogli obratiti bogatu Europu. Nisam dugo čekao i Bog mi je na srce jasno stavio odgovor: euharistijom. Nikakva čudesa s prirodom, ni čudesa ozdravljenja i oslobođenja neće bogatima biti dovoljna da se vrate Bogu i Crkvi. Ono što njih može privući je ono što mnogi Hrvati imaju u srcu, a to je iskustvo susreta s Isusom u euharistiji, to je iskustvo susreta s Isusom iz evanđelja. Nadam se da će moju knjigu, koja se usput rečeno zove Najvažnija stvar na svijetu – euharistija, pročitati mnogi koji su u Zapadnu Europu otišli trbuhom za kruhom, te da će njome biti ponukani da i sami pokušaju zarazno djelovati na svoje domaćine Nijemce, Francuze, Švicarce, Šveđane i ostale. Mnogi u Hrvatskoj plaču za egzodusom naših ljudi. Dok u isto vrijeme gledamo koliko muslimana ulazi u tu istu bogatu Europu, i agresivno pokušava proširiti svoju vjeru, moramo biti Bogu zahvalni što nas tamo šalje kao kvasac iz kojeg može ponovno ispasti dobar Božji kruh. Naši vjernici, potpomognuti Poljacima i drugim katolicima iz siromašnijih zemalja u kojima još uvijek ima žive vjere, su apostoli koje Bog šalje kako bi dao šansu bogatoj Europi da mu se vrati.«

 

Želimo Vam blagoslovljeno čitanje „Booka”!

 

Svoj primjerak Booka nabavite na kioscima Tiska ili se možete pretplatiti, čime godišnje štedite 60 kuna (ovdje). Jedan od prethodnih brojeva možete prelistati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh