Duhovnost

IMENA KOJA SU IZDRŽALA „TEST VREMENA“

Imena inspirirana svecima koja možete dati svojoj djeci Danas su u modi kratka i neobična imena. Ipak, možda ćete umjesto toga odabrati jedno od ovih lijepih klasičnih imena, inspiriranih svecima…

Foto: Shutterstock

 

Popis imena koja su izdržala „test vremena“, a koja možete dati svojoj djeci, donosi Aleteia.

Marija

Nadaš se da će tvoja djevojčica biti hrabra i vjerna čak i u najtežim situacijama? Nazovi ju Marija! Mariju Elizabetu Hesselblad (1870-1957.) ove je godine papa Franjo proglasio svetom. Marija je bila medicinska sestra iz Švedske koja se obratila na kršćanstvo i pokazala iznimno milosrđe kroz svoj rad, kako bi spasila Židove od nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Antun

Ime prikladno za dječaka koji će prosvijetliti one koji nisu došli do spoznaje Istine i koji su neobrazovani. Sveti Antun Padovanski (1195-1231.) predstavnik je duhovnog rada. Bio je prijatelj sv. Franje Asiškoga i bio je poznat po svojoj sposobnosti da snažno propovijeda Božju riječ mladićima koji su se željeli pridružiti franjevcima.

Katarina

Savršeno ime za dijete koje će brinuti o zaboravljenim i napuštenim članovima društva. Sveta Katarina Sijenska (1347-1380.) u svom je kratkom životu dotaknula duše mnogih; od malena je davala hranu, piće i odjeću iz svog kućanstva siromašnima. Također je pokazala veliku ljubav i milost prema zarobljenicima, a njegovala je i oboljele od kuge.

Terezija

Ime idealno za graditeljicu zajednice. Sveta Terezija Avilska (1515-1582.) bila je karmelićanka čiji je temeljni koncept vjerskog života bio oblikovati zajednice posvećene suosjećanju i milosrđu. Živjela je u vrijeme velikih prevrata i neizvjesnosti u Crkvi i posvetila je svoj život obnovi.

Leopold

Ime kao stvoreno za dobrog slušatelja. Leopold Mandić (1866-1942.) drugi je kanonizirani hrvatski svetac, kapucin čije su relikvije bile izložene u bazilici sv. Petra tijekom Jubilarne godine milosrđa. Leopold je imao ambicije da postane veliki misionar, ali je zamoljen da umjesto toga preuzme rad ispovjednika. Postao je duhovni vodič, provodio je dvanaest sati dnevno u ispovjedaonici, ostavljajući svoje vlastite težnje kako bi pokazao milost i suosjećanje prema drugima.

Elizabeta

Idealno ime za djevojčicu koja će brinuti o potrebitima kad odraste. Sveta Elizabeta Ugarska (1207-1231.) bila je žena plemića u današnjoj Njemačkoj. Nakon što joj je umro suprug, sagradila je bolnicu u kojoj je i osobno njegovala bolesnike.

Ivan

Ivan je ime za dječaka koji će postati hrabri duhovni vođa. Sveti Ivan Vianney (1786-1859.) živio je u Francuskoj u vrijeme kad je katolicima bilo zabranjeno prisustvovati svetoj misi. Njegova obitelj često je putovala kako bi čuli svećenike kako propovijedaju u tajnosti, te je zbog hrabrosti tih duhovnih vođa osjetio snažnu privlačnost prema svećeništvu. Zaredio se odmah nakon promijene zakona.

Petar

Ime za dječaka koji će brinuti o odbačenima. Sveti Petar Claver (1580-1654.) rođen je u Španjolskoj i ušao je u isusovački red u ranoj dobi. Putovao je u Kolumbiju gdje su svaki mjesec dovozili tisuće afričkih robova te je sljedeće 33 godine proveo brinući o tim ljudima.

Martin

Ime kao stvoreno za dječaka koji će sam pronaći svoj put. Sveti Martin (316-397.) rođen je u poganskoj obitelji u današnjoj Mađarskoj. Sa 12 godina počeo je razmišljati o tome hoće li nastaviti svoj poganski život ili se obratiti i slijediti kršćane. Odabrao je ovo drugo. Propovijedao je da Bog voli sve – i pogane i kršćane, te je pokazivao dobrotu i toplinu svima koje je upoznao.

Franjo

Ime idealno za dječaka koji zna kako se odnositi prema materijalnim stvarima. Sveti Franjo Ksaverski (1506-1552.) putovao je u Indiju kako bi propovijedao siromasima o Isusovom životu. Međutim, on nije samo propovijedao – on je živio ono što je podučavao. Živio je kako su siromašni živjeli, jeo je ono što su oni jeli, a život je proveo među onima manje sretnima.

Stjepan

Savršeno za dječaka koji će se brinuti za siromašne i bolesne kad odraste. Sveti Stjepan Prvomučenik bio je Židov koji se obratio nakon što je čuo propovijedi Isusovih apostola. Međutim, neki su Židovi osjetili da je odbacio Boga slijedeći Isusovu riječ i zato su ga odvukli iz Jeruzalema i kamenovali. On je sve oprostio i zamolio Gospodina da im oprosti njihove grijehe.

Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh