Vijesti

IMAO JE 24 GODINE KADA JE ODLUČIO RISKIRATI VLASTITI ŽIVOT // Za svećenika je zaređen bogoslov koji je riskirao život da spasi Presveti Sakrament od ISIL-a

Foto: Pixabay

 

Kada ga je prijatelj, u kolovozu 2014., upozorio da je susjedno selo palo u ruke ISIL-a i da će njegov rodni kraj Karamlesh također pasti, Martin Baani otrčao je do crkve i uzeo Presveti Sakrament…

Martin Baani, bogoslov i student teologije na fakultetu ‘Sain Peter’ u Erbilu, imao je svega 24 godine kada je odlučio riskirati vlastiti život da bi spasio Presveti Sakrament.

Iznošenje Presvetog Sakramenta iz crkve

Nakon što ga je prijatelj nazvao i upozorio da je susjedno mjesto palo u ruke ISIL-a, te da će i njegov rodni kraj Karamlesh također pasti, Baani je otrčao do tabernakula crkve  ‘San Addai’ i uzeo Presveti sakrament.

Bijeg iz Karamlesha

Istog je dana pobjegao sa župnikom fra Thabetom i još trojicom svećenika. Unatoč prijatnjama terorista, Baani je odlučio ostati u Iraku i nastaviti teološki studij na fakultetu ‘Sain Peter’ u Erbilu. Njegova je obitelj odselila u Sjedinjene Američke Države.

Svećeničko ređenje

Baani je, zajedno sa šest đakona, u rujnu 2016. zaređen za svećenika. Ređenju je prisustvovalo oko 500 osoba.

Najčitanije

Na vrh