Duhovnost

JOSIPOV DOM

I samo jedna molitva iz čista srca čini da zauvijek ostajemo u Marijinu srcu Molitva je Mariji poput smještanja pod njezino srce, poistovjećivanje s Isusom, začeće u njezinoj čistoj utrobi, koja daje čistoću i sličnost s Isusom

Foto: Bigbubblebee99, Shutterstock

Znanstvenici potvrdili: dio djetetovih stanica gnijezdi se za stalno u majčinu mozgu

Neurobiološka istraživanja tijekom posljednjih su godina pokazala neobičnu svezu između majke i djece. Radi se o pojavi mikrohimerizma – odnosno situaciji u kojoj je malen broj fetalnih stranica prisutan u organizmu majke. Kako su se ondje pojavile? Primjerice, tijekom trudnoće dio djetetovih stanica pupkovinom prelazi u majčino tijelo. Ugnježđuju se u različitim dijelovima organizma da bi ispunile različite uloge. Dokazan je, među ostalim, njihov ljekovit utjecaj na različite bolesničke pojave do kojih dolazi kod rodilje. Te su stanice prisutne u organizmu čak i mnogo godina nakon poroda. Ta je pojava istraživana još u prošlosti, ali je ipak studija iz 2012. potvrdila da se dio djetetovih stanica gnijezdi za stalno u majčinu mozgu.[1] A onda – pozor – vaše potomstvo ostaje s vama zauvijek! Odnosi se to na svu djecu, čak i onu koja su umrla prije poroda.

Čak i ako se radi o samo jednoj iskrenoj molitvi – ona ostaje u njoj zauvijek, a zajedno s tom molitvom mi smo sami u njoj

To je zaista bila prva sveta pričest, koju je Marija proživjela prije no što je njezin Sin uspostavio euharistiju – on je od začeća bio i jest u njoj zauvijek. Zbog toga njezin lik ima iznimno značenje za nas kršćane.

Otkrijmo slojeve iznimnih posljedica te pojave. Odnose se one na sve majke, pa tako i na Majku Božju.

To znači da ju je sam čin nošenja Isusa pod srcem promijenio. Kristove su stanice ostale zauvijek u njezinu tijelu. Marija je tada postala živi tabernakul.[2]

Slično tomu, ali na duhovni način, pojavljuju se u njezinoj utrobi, pod njezinim srcem, sve molitve upućene njoj. Više ne stanice mojeg organizma, već zrnca krunice – kao stanice koje ostaju zauvijek u njezinu pamćenju i više nikada neće umrijeti. Čak i ako se radi o samo jednoj iskrenoj molitvi – ona ostaje u njoj zauvijek, a zajedno s tom molitvom mi smo sami u njoj, činimo s njom neuobičajenu svezu.

Zauvijek u Marijinu srcu

Josip i Marija zajedno su podupirali svoje Dijete tijekom života na zemlji, pa je svaka molitva Josipu ujedno i molitva Mariji. Molitva je Mariji poput smještanja pod njezino srce, poistovjećivanje s Isusom, začeće u njezinoj čistoj utrobi, koja daje čistoću i sličnost s Isusom. Čak i samo jedna molitva iz čista srca čini, dakle, da zauvijek ostajemo u njezinu srcu. Blagovijest je učinila da se Sin Božji pojavio u njezinu srcu – zbog toga je molitva Ave Maria iznimno značajna – moleći se tim riječima također se pojavljujemo u njezinu srcu, a ona govori Bogu: „Neka bude po riječi tvojoj!“ Njezino smo dijete, slični Isusu. Ondje ostajemo zauvijek. (…)

 

[1] Televizija WFN.

[2] Białecka, B.: Szach-mat, protestanci!, u Polonia Christiana, 17, 2015.

Ulomak iz knjige „Josipov dom” autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete pronaći ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh