Dnevna misna čitanja

ČITANJA I KOMENTAR

Misna čitanja, srijeda 5. lipnja: Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku Oče, zato sagibam svoja koljena pred tobom, od koga svako očinstvo na nebesima i na zemlji ima ime, da mi dadneš da se ojačam kako bih bio slika tvoga očinstva na zemlji za sve one koji su mi povjereni. Amen.

ČITANJA

od dana: 2Tim 1,1-3.6-12; Ps 123,1-2; Mk 12,18-27

IX. tjedan kroz godinu, srijeda, 5. 6. 2024., sv. Bonifacije, biskup i mučenik, spomendan

IMENDANI

Bonifacije, Dorotej, Eutih, Franko, Valerija, Zdravka, Darinka

Prvo čitanje

2 Tim 1,1-3.6-12

Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku.

Početak Druge poslanice svetoga Pavla apostola Timoteju

Pavao, apostol Krista Isusa
voljom Božjom, po obećanju života,
života u Kristu Isusu,
Timoteju, ljubljenom sinu:
milost, milosrđe i mir od Boga Oca
i Krista Isusa, Gospodina našega.
Zahvalan sam Bogu, kojemu onamo od predaka čiste savjesti služim, dok te se neprestano spominjem u svojim molitvama noć i dan.
Poradi toga podsjećam te: raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi po polaganju mojih ruku. Jer nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Ne stidi se stoga svjedočanstva za Gospodina našega, ni mene, sužnja njegova. Nego zlopati se zajedno sa mnom za evanđelje, po snazi Boga koji nas je spasio i pozvao pozivom svetim — ne po našim djelima, nego po svojem naumu i milosti koja nam je dana u Kristu Isusu prije vremena vjekovječnih, a očitovana je sada pojavkom Spasitelja našega Krista Isusa, koji obeskrijepi smrt i učini da zasja život i neraspadljivost — po evanđelju za koje sam ja postavljen propovjednikom, apostolom i učiteljem.
Poradi toga i ovo trpim, ali se ne stidim jer znam komu sam povjerovao i uvjeren sam da je on moćan poklad moj sačuvati za onaj Dan.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 123,1- 2

Pripjev: Oči svoje uzdižem k tebi, Gospodine.

Oči svoje uzdižem k tebi
koji u nebesima prebivaš.
Evo, kao što su uprte oči slugu
u ruke gospodara,
i oči sluškinje
u ruke gospodarice,
tako su oči naše uprte u Gospodina, Boga našega
dok nam se ne smiluje.

Evanđelje

Mk 12,18-27

Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođu Isusu saduceji, koji vele da nema uskrsnuća, i upitaju ga: »Učitelju, Mojsije nam napisa: Umre li čiji brat i ostavi ženu, a ne ostavi djeteta, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svom. Sedmero braće bijaše. Prvi uze ženu i umrije ne ostavivši poroda. I drugi je uze te umrije ne ostavivši poroda. I treći jednako tako. I sedmorica i ne ostaviše poroda. Najposlije i žena umrije. Komu će biti žena o uskrsnuću, kad uskrsnu? Jer sedmorica su je imala za ženu.«
Reče im Isus: »Niste li u zabludi zbog toga što ne razumijete Pisama ni sile Božje? Ta kad od mrtvih ustaju, niti se žene niti udavaju, nego su kao anđeli na nebesima. A što se tiče mrtvih, da ustaju, niste li čitali u knjizi Mojsijevoj ono o grmu, kako reče Bog: Ja sam Bog Abrahamov i Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih. Uvelike se varate.«
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Timoteju, ljubljenom sinu…”

Pavao ne naziva Timoteja sinom samo formalno već ga smatra pravim sinom, ljubljenim sinom. Vjerujem da većina nas razumije kakav odnos većina očeva ima prema sinu ili sinovima, da je taj odnos satkan od mnogo rada na odgoju; od nastojanja da sinovi imaju sve što im je potrebno u materijalom smislu; od brige da ne upadnu u loše društvo; od brige za to da steknu pristojno obrazovanje; od brige da ih pouče i usmjere k vjeri itd. U tom odnosu očevi svojim sinovima, sve dok oni ne postanu punoljetni i samostalni ljudi, svesrdno pomažu da uspiju.
Pavao nije imao vlastitu djecu, ali je Timoteja smatrao duhovnim sinom i brinuo se za njegove potrebe očinskom brigom. Možda bismo danas i mi kršćani trebali imati više osjećaja za one koje smo rodili za život vječni (za Krista) ili za one koji su nam po službi povjereni od Boga (usp. 1 Kor 4,15). Prečesto se prema onima koje smo rodili za Krista, ili su nam dodijeljeni po službi, odnosimo maćehinski: ne molimo za njih, ne žrtvujemo se za njih, za njih ne zahvaljujemo, ne čuvamo ih od stranputica, ne tražimo njihovo dobro itd.

Molitva

Oče, zato sagibam svoja koljena pred tobom, od koga svako očinstvo na nebesima i na zemlji ima ime, da mi dadneš da se ojačam kako bih bio slika tvoga očinstva na zemlji za sve one koji su mi povjereni. Amen.

*

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. 

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić. Čita Lejdi Oreb.

Foto: Prixel Creative; Shutterstock; mv, Book.hr

*

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

***

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh