Vijesti

HIMNA APOSTOLSKOG PUTOVANJA PAPE FRANJE // Uoči Papina posjeta Kolumbiji: „Dolaziš kao kiša u pustinji, dajući nadu našem narodu!”

„Glasnik, pun radosti, poslan od Gospodina. Dolaziš kao kiša u pustinji, dajući nadu našem narodu“, tim riječima započinje himna apostolskoga putovanja pape Franje u Kolumbiju, na kojemu će biti od 6. do 10. rujna

Moto izabran za Papin posjet glasi „Učinimo prvi korak“, a odnosi se na postupak pomirenja koji je u tijeku u toj zemlji, u kojoj već više od 50 godina traje građanski rat između vlasti u Bogoti i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije.

„Papa dolazi na kraju čitavog jednog procesa i puta Kolumbije“, rekao je u telefonskom razgovoru za našu radijsku postaju pater Francesco Bortignon, župnik u Cúcuti, na sjeveru zemlje, na granici s Venezuelom. Pater Bortignon, Talijan iz Kongregacije misionarâ svetoga Karla Boromejskoga, već je 21 godinu misionar u Kolumbiji, i ravnatelj je Centra za migracije i prihvat u Cúcuti. Svakoga se dana trudi zadovoljiti potrebe brojnih migranata, u ovom trenutku većinom iz Venezuele, koji bježe od nasilja, gladi i siromaštva.

„Katolička Crkva je uvijek radila za postizanje mira“

Rado je govorio i o, kako je rekao, „svojoj Kolumbiji“, o presudnom trenutku koji proživljava ta zemlja. „Konačno je s gerilcima, s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije, potpisan mirovni sporazum“, primijetio je, „Ali ostaje još Vojska nacionalnoga oslobođenja, s kojom je dijalog u tijeku. Proces je sporiji, ali se nadamo da će se, poput početnih razgovora koji su trajali dvije godine, uspjeti potpisati i taj mir. Samo će se tako moći uspostaviti stanje mira, nepostojanja gerile. To bi prije svega značilo da postoji sigurnost, ali i gospodarski rast i razvoj“, rekao je p. Francesco.

„Katolička je Crkva u Kolumbiji uvijek radila za postizanje mira“, napomenuo je potom misionar. „Radi s osjećajem za društvene probleme prati mirovni proces. U brojnim biskupijama, posebice onima koje je gerila najviše ranila, Crkva ostvaruje inicijative društvenoga obilježja, organizira i priprema vođe, uz poduzetničke aktivnosti, kako bi pripremila mentalitet i svijest za demokratski, združen i proizvodan način života“, napomenuo je p. Bortignon.

„Učinimo prvi korak“

Što se pak tiče poruke Papina pohoda, prema riječima p. Francesca ona će biti kršćanska, evanđeoska; bit će to poruka nade, hoda, s istinski kršćanskim svjedočanstvom, upravo onim u skladu s motom „Učinimo prvi korak“. „Taj je primjer prijeko potreban“, istaknuo je p. Bortignon, „posebno u trenutku u kojemu smo okruženi bezbrojnim sektama koje predstavljaju vračarije i tlapnje“.

Izvor: Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh