Svjedočanstva

IZ ŽIVOTA PADRA PIJA

„Generale, bila je to teška noć” „Odjednom je vidio kako u sobu ulazi mladi redovnik u poderanom habitu, bradat i blistavih očiju. General se naljutio. Pitao se tko je fratru dopustio ući. Krenuo je pozvati stražu, no fratar je stao pred njega, zagrlio ga i rekao mu da ga šalje Bog.“

„Generale, bila je to teška noć”

Foto: Shutterstock

 

U prosincu 1917., Padre Pio je još bio pod vojnom obvezom, ali se nalazio na bolničkom dopustu u San Giovanni Rotondu. Vijest o padu Caporetta ogorčila je njegovo srce Talijana i domoljuba. Moleći u polumraku crkvice sv. Marije od Milosti, mislio je na vojnike koji se bore i ginu u Friuliju i u Venetu.

Osobito je mislio na generala Luigija Cadornu, vrhovnog zapovjednika talijanske vojske, koji je tada bio i njegov nadređeni.

Bio je to strašan udarac za Cadornu koji je to doživio kao napad na svoje dostojanstvo vojnika. Osjećao se poniženim, povrijeđenim, bio je očajan. Te si je noći, 9. prosinca, odlučio oduzeti život

Zbog tog velikog poraza Luigija Cadorne u Caporettu, odmah su ga smijenili iz vrhovnog zapovjedništva vojske. Zamijenio ga je general Armando Diaz.

Bio je to strašan udarac za Cadornu koji je to doživio kao napad na svoje dostojanstvo vojnika. Osjećao se poniženim, povrijeđenim, bio je očajan. Te si je noći, 9. prosinca, odlučio oduzeti život.

Zatvorio se u svoju sobu, u Palazzo Zara (Palača Zadar), u Trevisu, u kojoj se nalazilo sjedište vojnog zapovjedništva te je straži izdao naređenje da nikoga ne pripušta k njemu. Pištolj je, pripremljen, već ležao na stolu. General se pripremao na nekoliko listova papira napisati oproštajno pismo.

Odjednom je vidio kako u sobu ulazi mladi redovnik u poderanom habitu, bradat i blistavih očiju. General se naljutio…

Odjednom je vidio kako u sobu ulazi mladi redovnik u poderanom habitu, bradat i blistavih očiju. General se naljutio. Pitao se tko je fratru dopustio ući. Krenuo je pozvati stražu, no fratar je stao pred njega, zagrlio ga i rekao mu da ga šalje Bog.

Razgovarali su. Redovnik je utješio velikog generala i nagovorio da odustane od samoubojstva. Nakon toga je otišao, jednako zagonetno kako je i došao.

Nekoliko godina kasnije, general Cadorna u nekim je novinama pročitao članak koji je govorio o stigmatiziranom redovniku iz Gargana. U novinama se nalazila i fotografija tog redovnika u kojoj je general prepoznao redovnika koji mu je spasio život.

9. prosinca 1917.

Godine 1920., Luigi Cadorna je odlučio osobno se uvjeriti. Otputovao je u San Giovanni Rotondo. Stigao je u samostan sv. Marije od Milosti i upitao može li vidjeti Padre Pija. Rekli su mu neka pričeka. Nedugo je zatim susreo grupu redovnika među kojima je prepoznao jednoga: baš onoga iz tajanstvenog posjeta u noći 9. prosinca 1917. Prišao mu je. Padre Pio ga je dočekao s osmjehom, uz riječi: „Generale, bila je to teška noć za nas”.

Padre Pio - "Čudesni život" knjiga

Iz knjige „Padre Pio – čudesni život“ Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh