Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Gdje konačno možemo vidjeti Gospodina? Neuki čovjek uvijek pokušava zatvoriti Gospodina: želi ga naći samo na određenim mjestima

Foto: Inga Gezalian, Unsplash

Foto: Inga Gezalian, Unsplash

(Iv 1,35-42)

 

„Gdje stanuješ?”, učenici su upitali Isusa. Gdje stanuje Isus s Ocem i Duhom Svetim? U molitvi Oče Naš kažemo da Sveto Trojstvo boravi na nebu. Ali, da li samo na nebu? Neznalice bi odgovorile „da“, ali čovjek koji ima rasvijetljenu vjeru ne gleda u nebo kada moli. Znamo da kad kažemo “na nebu” to znači da je Gospodin Daleki. Naravno, ne fizički. DALEKI znači da je Gospodin triput Svet i mi se prema Njemu ne možemo ponašati kao da je poput nas.

Stoga Mu se klanjamo i pred Njim padamo ničice. On je Gospodin, a mi smo njegova stvorenja. Ali Gospodin je također BLISKI ili PRISUTNI. On je Bog s nama pred kojim trebamo imati strahopoštovanje, ali Ga se ne bojati. Neuki čovjek uvijek pokušava zatvoriti Gospodina: želi ga naći samo na određenim mjestima. Želi ga pronaći u crkvama, svetištima i na mjestima na kojima se dogodilo ukazanje nadnaravnog. Mnogo puta se kući vraćamo razočarani i nevjerniji nego prije.

„Dođite i vidite”, Gospodin odgovara svojim učenicima. Gdje Ga možemo vidjeti?

Gospodin je u nama. „Kraljevstvo nebesko je u vama”, kaže nam Gospodin. Ako Ga ne vidimo u sebi, to je zato što Ga skrivaju naši grijesi. Gdje Ga još možemo vidjeti? U susretu njegovih učenika koji su mu vjerni. „Tamo gdje su dvojica ili trojica okupljeni u moje ime, ja sam među njima“, kaže Gospodin. Tamo gdje među njegovim učenicima vlada suparništvo i zavist, Gospodin se sakriva. Gdje konačno možemo vidjeti Gospodina? U siromasima i patnicima koje svijet ne podnosi i odbacuje te u Euharistiji. Ali oni Ga, zaslijepljeni grijehom nevjere, ne vide. Amen. Aleluja.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh