Aktualnosti

UDRUGA VJEROUČITELJA OHRABRENJE

FOTO Održana duhovna obnova za srednjoškolce i njihove profesore LIjepa prigoda gdje su profesori i učenici jedni drugima svjedočili vjeru u živoga Gospodina

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

 

U subotu 3. veljače 2024., na spomendan sv. Blaža, u pastoralnom prostoru župne crkve Dobrog Pastira u Brestju kod Sesveta održana je duhovna obnova za srednjoškolce i njihove profesore u organizaciji udruge vjeroučitelja Ohrabrenje. Među 20-tak sudionika našli su se gimnazijalci iz gimnazije Sesvete te nekoliko srednjoškolaca s područja župe Brestje, dvije profesorice njemačkog jezika, profesor strukovnih predmeta, profesorica hrvatskog jezika, jedna odgajateljica te petero vjeroučitelja.

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

 

Bog u poeziji

Na samom početku sudionike duhovne obnove pozdravio je župnik Zlatko Pavetić. Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Draženka Čutura, župljanka župe i profesorica u gimnaziji Sesvete održala je prvi dio duhovne obnove kroz radionicu Bog u poeziji. Srednjoškolci i njihovi nastavnici zajedno su slušali i čitali izbor poezije od psalama preko hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća te čitanje Oče naša kao poetskog teksta na nekoliko jezika. Tijekom čitanja bilježili su riječi koje ostaju u duhu, koje su pobudile pozornost i koje je svatko zapisivao prema vlastitoj intuiciji.

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

Tko je za svakoga Bog?

Nakon čitanja i slušanja slijedila je meditacija o tome tko je za svakoga Bog, a potom razmišljanje o napisanim riječima te vraćanje zapisanim riječima i slaganju teksta o Bogu na temelju zapisanih izvadaka. Završni dio odnosio se na čitanje tekstova o Bogu koje su zapisali srednjoškolci i njihovi nastavnici. U drugom dijelu duhovne obnove vjeroučitelj iz gimnazije Tituša Brezovačkog, Nikola Kuzmičić progovorio je o zaboravljenim kršćanskim simbolima (npr. zvijezda petokraka, duga, dva isprepletena trokuta), o zaboravljenim kršćanskim idejama (npr. bratstvo i jedinstvo, feminizam, ateizam), te o zlatnoj teladi novoga doba (npr. tolerancija, ljudska prava, odgovorno spolno ponašanje).

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

Foto: Udruga vjeroučitelja Ohrabrenje

 

U pauzama između dijelova duhovne obnove sudionici su imali priliku okrijepiti se s nečim za pojesti i popiti te su kroz međusobno upoznavanje razmjenjivali doživljaj onoga što su čuli i vidjeli. Završni dio susreta posvećen je mogućnosti sakramenta svete ispovijedi te svetom misom uz obred grlićanja. Za tu prigodu pridružio se duhovnoj obnovi župnik župe u Soblincu, Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, svećenik Dominik Glasnović.

Komentari sudionika

„Neopisivo iskustvo, neprocijenjivo bogatstvo!“ (profesorica);
„Kako je uvijek duhovna obnova plodonosna!“ (profesorica);
„Lijepo je bilo, sadržaj je bio dobar!“ (profesor);
„Bilo je tako lijepo danas, baš se radujemo budućim obnovama!“ (učenica)

Još jedna odlična prigoda da profesori i učenici jedni drugima svjedoče vjeru u živoga Gospodina te za izgrađivanje novih snaga i nekih novih budućih suradnji!

Za Book.hr priredila A. P.

Preporučujemo knjiguŽivi kao sol i svjetlo’ Dereka Princea, poznatog kršćanskog autora i učitelja. U ovoj knjizi, Prince istražuje važnost i praktičnu primjenu Isusovih riječi kada je rekao svojim sljedbenicima da su sol zemlje i svjetlost svijeta. Knjigu možete nabaviti putem webshopa naše Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh