Osobni razvoj

TRENUCI MIRA I TIŠINE

Evo zašto je dobro ustati ranije Rano ustajanje je teško, ali se svakako isplati. Otvara vam prostor potreban za važne stvari poput molitve i tišine i izgrađuje samodisciplinu…

Razlozi zbog kojih je dobro ustati ranije

Foto: Nenad Aksic, Shutterstock

 

Zadnjih nekoliko godina ustajem iz kreveta ranije nego ikad. Nemojte me krivo shvatiti, ponekad mi je teško rano ustati, još uvijek često odgađam alarm na budilici, ali sve u svemu ustajem dosta rano.

Želim podijeliti s vama razloge zbog kojih bi svatko trebao ustati rano ujutro.

Tišina

Svijet je ispunjen bukom, medijima, poslom. Stalno smo u žurbi, stalno ispred ekrana. Rano ustajanje nam pruža vrlo potreban mirni prostor, tišinu. To je vjerojatno jedino doba dana kad vas ništa neće omesti. Tih nekoliko trenutaka mira može uvelike pomoći u borbi sa stresom.

Vrijeme provedeno s Gospodinom

Osjećate li da nemate vremena moliti? Želite provesti neko vrijeme proučavajući Bibliju, ali previše ste zauzeti? Rano ustajanje može vam pružiti puno vremena za molitvu, čitanje Biblije, meditaciju ili odmaranje u Božjoj prisutnosti.

U Psalmu 5 David kaže: „Jahve, zorom glas mi već čuješ, zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć’.“ Oni koji rano ustaju i mole imaju Božji blagoslov.

Čak i ako ustanete samo pola sata ranije nego obično, naći ćete dovoljno vremena da pročitate poglavlje Evanđelja i pomolite se. Po mom iskustvu, ova jednostavna aktivnost određuje ton za ostatak dana. Ako ju preskočim, pod stresom sam.

Rano ustajanje gradi disciplinu

Ustajanje je teško. Kad smo ušuškani pod toplim pokrivačima i odmaramo se na udobnom jastuku, ponekad samo želimo produljiti tu udobnost. Budući da nam je tako udobno, ustajanje iz kreveta može biti izvrsna vježba u samoostvarenju. I sveci nam govore da je samoostvarenje neophodno za svetost.

Sveti Josemaria Escriva jednom je rekao da je rano ustajanje toliko teško da čini izvrsnu pokoru. Pogotovo ako izađete iz kreveta u trenutku kad vam se uključi alarm na budilici. Ako želite pokazati Bogu da vam je žao zbog vaših grijeha, počnite rano ustajati i provoditi neko vrijeme s njim u molitvi.

Izlasci sunca

Kada ste posljednji put vidjeli izlazak sunca? Ako već dugo niste, zaista biste trebali. To je jedna od najljepših stvari koje je Bog stvorio. Problem je u tome što on ne čeka da se probudite, događa se prilično rano. Stoga ustanite iz kreveta i pogledajte izlazak sunca. Nećete požaliti.

Kreativnost

Većinu tekstova za svoj blog pišem u jutarnjim satima (ako ima pogrešaka u pisanju, to je zato što još nisam posve budan!). Shvatio sam da sam poprilično kreativan u jutarnjim satima. Tišina koju sam ranije spomenuo olakšava mi koncentraciju i osjećam se svježije.

I na kraju…

Rano ustajanje je teško, ali se svakako isplati. Otvara vam prostor potreban za važne stvari, poput molitve i tišine i izgrađuje samodisciplinu.

Nemojte namještati alarm u 4 i 30 ako ste navikli ustajati u 6 i 30, bit će to prevelik šok za organizam, a niti nećete uspjeti, bit ćete frustrirani. Umjesto toga namjestite ga 15 minuta ranije i polako dođite do željenog vremena ustajanja.

Sretno vam rano ustajanje!

Izvor: The Catholic Gentleman

Prevela V. P., za Book.hr odabrala A. P.

Ako se zaista želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista) ispod imate kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh