Duhovnost

UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

Evo što vam je činiti kad se suočite s potrebom u osobnom životu, ili na poslu Budući da je Duh Sveti naš pomagač, trebamo očekivati da će nam pomoći u našem dnevnom poslu

‘Kad posao postane vaš identitet, uspjeh vam udara u glavu, a neuspjeh u vaše srce’

Foto: Shutterstock

 

Bog ima svu mudrost. Ali kad bi nam dao svu mudrost, to bi opteretilo naš ograničen mozak. Stoga nam daje mudrost s vremena na vrijeme, kad nam je za nešto potrebna, u malim obrocima, i to po Duhu Svetome. To je dar riječi mudrosti. Ta riječ mudrosti nije rezultat pohađanja biblijskog tečaja ili sveučilišta. Ona je riječ dana od Oca po Duhu Svetome, a vjernik ju dobiva u situaciji kad mu treba nadnaravna pomoć.

Možemo steći mudrost naravnim putem a da ona bude istinska mudrost. Ali dar riječi mudrosti dolazi samo po Duhu Svetome, nadnaravnim putem. Razlika između tih dviju mudrosti objašnjena je u Jakovljevoj poslanici.

Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. (Jak 1, 5)

Darovi Duha Svetoga daju se po Božjoj odluci, a ne zato jer smo ih tražili. Ali kao vjernici uvijek možemo tražiti mudrost od Boga

Mudrost o kojoj se govori nije dar Duha Svetoga. To je mudrost koju tražite i dobivate od Boga. Darovi Duha Svetoga daju se po Božjoj odluci, a ne zato jer smo ih tražili. Ali kao vjernici uvijek možemo tražiti mudrost od Boga. Ona nam je potrebna da budemo bolji roditelji, bolji radnici, bolji susjedi i bolji voditelji poslova. Božji ljudi moraju biti najbolji u svakoj situaciji. Vjernik treba biti bolja, mudrija osoba nakon što se nanovo rodi.

Budući da je Duh Sveti naš pomagač, trebamo očekivati da će nam pomoći u našem dnevnom poslu. Stoga nam daje svoju mudrost. No ta je mudrost za naše osobno poboljšanje, dok su darovi Duha Svetoga za dobrobit tijela Kristova. Biblija ne govori ništa dobro o budalastim ljudima. Štoviše, osuđuje njihovu ludost. Bog ne želi da njegov narod bude nerazborit. U Pismima je nerazboritost više osuđena nego pijanstvo (iako nije tako u većini kršćanskih denominacija).

Kad se suočite s potrebom u svojem osobnom životu ili na poslu, oslanjate se na Boga i tražite praktičnu mudrost za tu situaciju

Isus je rekao da moramo biti mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. Kad se suočite s potrebom u svojem osobnom životu ili na poslu, oslanjate se na Boga i tražite praktičnu mudrost za tu situaciju. Obično takva vrsta mudrosti dolazi u obliku postupna prosvjetljenja.

Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!“ (Mt 10, 16)

Iz knjige „Krštenje u Duhu i darovi Duha Svetoga“ autora Stephena H. Hedgesa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 

Knjigu možete nabaviti ovdje. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh