Duhovnost

UMIRANJE OD OVISNOSTI O DRUGIMA I DRUGIH O NAMA

Emocionalni tiranin Prije ili kasnije, svako zarobljavanje osjećaja mora proći smrtnu borbu preobrazbe ili jednostavno završava smrću

Foto: Pixabay

 

Kod proroka Joela imamo sliku takvih osjećaja koji žderu i u koje ulaze zli duhovi. Unutarnja tenzija koja, kao skakavci, ždere sve emocije, druge ljude, njihove riječi, osjećajnost i prisutnost. Žderu čak i preko poljubaca da bi se na kraju pojavile u ludoj gladi raznih ovisnosti: duhana, televizije, alkohola, interneta, seksualnosti, telefonskih razgovora koji traju satima, hrpe e-pisama ili „skakavaca“ sms poruka.

„Što ostade od grisca, izjede skakavac. Što ostade od skakavca, izjede žderalica. Što ostade od žderalice, izjede ljupilac. Prenite se, pijanice, plačite! Sve vinopije, tugujte za novim vinom. Jer je oteto iz vaših usta. Jer je prekrio moju zemlju narod silan i bez broja. Zubi su njegovi lavovi zubi. Čeljusti su njegove kao u lavice“ (Jl 1,4-6).

Roj skakavaca kreće se brzo i sve ždere, ostavljajući za sobom pustoš. Nema ljepše slike koja pokazuje našu glad za osjećajima od ove proroka Joela.

Čovjek bez Duha Svetoga, bez Božje ljubavi, osjeća ogromnu glad srca

Moraju tugovati svi kojima je oduzeto mlado vino iz usta, a to znači Duh Sveti. Čovjek bez Duha Svetoga, bez Božje ljubavi, osjeća ogromnu glad srca. Trči za ljubavlju i baca se na sve i svakoga, žderući svaki oblik ljudskih osjećaja. Glad za ljubavlju pretvara se u lavlju glad, lavlji tek, poput „gladi skakavaca“, te rađa emocionalnom tiranijom.

Tiranin koji emocionalno zarobljava ne mora biti kralj, može to biti svaki čovjek: žena, muškarac, majka i otac, muž i ljubavnik, ostavljena majka koja voli svoju djecu osvajačkom ljubavlju i nevjeran muž koji ovisnom o sebi čini svaku sljedeću ženu, tražeći kod njih mlijeka koje je nedovoljno teklo iz majčinih grudi.

I mlad muškarac i mlada žena mogu biti kao Nabukodonozor, ako vole ljubavlju koja zarobljava i obožavaju svoje osjećaje. Može to biti i otac koji zarobljava svojim ponosom i strogošću cijelu obitelj, kao i direktor tvrtke koji paralizira djelatnike strahom, zatim predsjednik države koji postaje tiraninom podređenenima, ili bilo koji pretpostavljeni koji stalno traži dokaze poslušnosti i odanosti.

Svi oni zapravo traže ljubav i kada je ne znaju pronaći onda iznuđuju pokornost kroz tiraniju koja paralizira. Prije ili kasnije, svako zarobljavanje osjećaja mora proći smrtnu borbu preobrazbe ili jednostavno završava smrću.

Zašto Bog dopušta patnju - knjigaIz knjige „Zašto Bog dopušta patnju” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju u elektroničkom izdanju, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh