Duhovnost

ŽIVJETI U SADAŠNJEM TRENUTKU

Dvije stvari o kojima trebamo promišljati ovoga adventa Trebamo učiti iz prošlosti. Ali ju također moramo pustiti. I trebamo planirati budućnost. Ali također trebamo vjerovati.

Dvije stvari o kojima trebamo promišljati ovoga adventa: 'Sada i u času naše smrti'

Foto: Shutterstock

 

Ne sjećam se kako mi je to došlo na pamet, ali ima smisla.

Zdravo, Marijo,
Milosti puna,
Gospodin s tobom.
Blagoslovljena si među ženama
I blagoslovljen plod tvoje utrobe, Isus.
Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike,
Sada i na času naše smrti.
Sada i na času naše smrti.

Ove su riječi savršene za advent. Živimo u razdoblju velike tjeskobe i dubokog žaljenja. Tehnologija nas zbunjuje i zatrpani smo informacijama. Rastrgani smo među mnoštvom različitih putova i lišeni umijeća razmišljanja. Opterećeni smo onim što se dogodilo prije i zabrinuti smo za ono što će se tek dogoditi. To je najlukaviji đavolji trik: razmišljati o onome što se ne može mijenjati i opterećivati se onim što se možda nikada neće dogoditi. Krivnja i žaljenje. Strah i tjeskoba. Dan za danom. Živimo u prošlosti ili budućnosti…sve kako bi se izbjeglo življenje u sadašnjosti ili vječnosti.

Ali to je sve krivo.

Pozvani smo živjeti sada. Ne prema nekom modernom, nepromišljenom, hedonističkom modelu, nego istinski i duboko već sada. Na nama je da imamo svrhu, da budemo prisutni u ovom trenutku, potpuno angažirani u onome što je pred nama upravo sada: naša vjera, obitelj, prijatelji, poziv i naše duboke misli. Istodobno, pozvani smo živjeti za vječnost – razmišljati o trenutku naše smrti (memento mori) – tako imamo prolaznu prirodu života i neprolazne Božje istine zauvijek usađene u našem umu, kako bi nas nadahnjivale da donosimo vjerne i hrabre odluke ovdje i sada.

Bez sumnje, to je teško jer nam je pažnja prilično smetena i zaljubljeni smo u površnost. Lakše je upasti u zamku zabrinutosti za prošlost ili budućnost, nego živjeti sada vođeni Božjom vječnom Istinom. Trebamo učiti iz prošlosti. Ali ju također moramo pustiti. I trebamo planirati budućnost. Ali također trebamo vjerovati.

Ovoga adventa učinimo samo to: napustimo prošlost i okrenimo se budućnosti. Pripravimo put Gospodinu.

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike,
Sada i u času naše smrti.

Izvor:  Aleteia.org

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh