Duhovnost

ANĐELI I PASTIRI IZ FATIME

Dva puta euharistijskog života koje predstavljaju vidioci iz Fatime „Patim da bih tješio našeg Gospodina, a kasnije idem ravno u nebo!”

Foto: Shutterstock

Foto: eva_blanco, Shutterstock

Iako djeca iz Fátime nisu mučenici, ona su svojim herojskim patnjama pokazala hrabrost mučenika, posebno Lucija, koja je primila hostiju i tako je bila pozvana živjeti kao svjedok planova božanske ljubavi i milosrđa posredstvom Srca Isusa i Marije, dok su Jacinta i Franjo, koji su pili iz kaleža Krv Kristovu, bili pozvani na poseban način sudjelovati u njegovoj smrtnoj žrtvi. Njih je dvoje tako u nekoliko godina izvršilo žrtvu vlastitog života te su umrli vrlo mladi, spremni na pokajničku smrt.

„Patim da bih tješio našeg Gospodina, a kasnije idem ravno u nebo!”

Lucija se sjeća o Franji: „Za vrijeme svoje bolesti činio se uvijek sretan i zadovoljan.“ Svako malo bi ga ona pitala: „Patiš li mnogo?“ „Prilično“ – odgovarao bi bez okolišanja – „ali to me ne pogađa! Ja patim da bih tješio našeg Gospodina, a kasnije idem ravno u nebo!“

Lucija je pitala i Jacintu pati li ona mnogo, a ona je vrlo slično odgovarala: „Da, patim, ali to sve darujem za grešnike i prinosim Bezgrešnomu Srcu Marijinu. Oh! Koliko volim patiti za ljubav Isusa i Marije, samo da su oni radosni! Oni koji pate za obraćenje grešnika, ljube neizmjernom ljubavlju.“

Predstavnici su tih dvaju puteva euharistijskog života

Druga istina koja proizlazi iz pričešćivanja pod obje prilike jest spoznaja intimna zajedništva svete pričesti i misne žrtve. Papa Pio XII. izriče vrlo jasno tu istinu: „Blagovanjem nebeskog kruha možemo postati dionicima žrtve po sakramentnoj pričesti“ (papina enciklika o svetoj liturgiji Mediator Dei, točka 118.). To znači da primamo pričest zbog sudjelovanja u Kristovoj žrtvi; primamo pričest jer smo s Kristom u njegovoj žrtvi Ocu, po kojoj on želi ispuniti dva najveća čina ljubavi: slavljenje Boga i spas grešnika. Jacinta i Franjo predstavnici su tih dvaju puteva euharistijskog života.

 željela je „ispaštati zbog njihovih grijeha“

Jacinta je čeznula za žrtvovanjem za spas grešnika, koje je mnogo ljubila, ni jedna žrtva za njihov spas nije joj bila prevelika: željela je „ispaštati zbog njihovih grijeha“. Franjo je pak želio što dublje ući u euharistijsko klanjanje, da bi „tješio svojeg Boga“. I budući da je znao da će uskoro umrijeti, cijele je dane provodio u klanjanju pred „skrivenim Isusom“ u svetohraništu. Lucija pripovijeda da bi na povratku iz škole potražila Franju u crkvi i nalazila ga je uvijek kako kleči na istom mjestu.

Pastiri i anđeli iz Fátime; autor Marcello Stanzione; naklada Figulus

Ulomak iz knjige „Pastiri i anđeli iz Fátime” autora Marcella Stanzionea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh