Vijesti

Drugi „Hod za život” u Zagrebu

Drugi „Hod za život” u Zagrebu

Drugi „Hod za život” održava se u subotu, 20. svibnja. Njime se i ove godine želi, u još većem broju, hodati za život, obitelj i Hrvatsku

 

Okupljanje počinje oko deset sati ujutro na Trgu dr. Franje Tuđmana odakle „Hod”, Ilicom, kreće prema Trgu bana Jelačića gdje sudionike očekuje prigodni program, i za velike i za male.

 

Što se želi postići „Hodom za život”

„Hodom” se želi osvijestiti: da je svaki ljudski život jedinstven i nezamjenjiv te da od začeća do prirodne smrti ima neotuđivo dostojanstvo; da svako dijete, rođeno, ali i ono koje još raste u tijelu svoje majke, treba čuvati i štititi. Želi se istaknuti važnost društvene i ekonomske potpore obiteljima; želi se pružiti konkretna pomoć svakoj ženi koja razmišlja o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline (čak 75% žena to navodi kao razlog pobačaja). Želi se iskazati solidarnost sa ženama koje su i majke – država ima obvezu osigurati konkretne mjere za bolje usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života!

 

U kojim se sve zemljama održava „Hod za život”

Danas se „Hod za život” održava u brojnim zemljama kao što su SAD, Kanada, Velika Britanija, Italija, Španjolska, Poljska, Češka, Slovačka…

 

Tko je organizator „Hoda” u Hrvatskoj

Organizator „Hoda za život” je udruga „Život biraj”, zatim brojne građanske udruge, pokreti i zajednice kao što su: SKAC, „U ime obitelji”, molitvena zajednica „Srce Isusovo”, „Božja pobjeda”, Neokatekumenski put te brojne obitelji i pojedinci.

 

„Hod” ove godine i u Splitu

Ove će se godine, za razliku od prošle, „Hod” održavati i u Splitu. Ondje je okupljanje predviđeno također za deset sati ujutro, na Trgu Gaje Bulata (ispred Crkve Gospe od Zdravlja). Odande će se hodati do Rive, gdje sudionike svih uzrasta očekuje prigodni program.

 

Plodovi prošlogodišnjeg „Hoda”

Koji su plodovi prošlogodišnjeg „Hoda za život”, te o kojim se temama progovorilo nakon toga, upitali smo jednu od organizatorica, Hajdi Begović:

Veoma smo ponosni zato što je „Hodu” prisustvovalo 15 000 ljudi, iako reklame praktički nije bilo i mediji su to jako slabo podržavali. Dobro je to što je organizacija, bila zaista izvrsna, iako je to bio prvi „Hod”. Tijekom „Hoda” u koloni bilo je jako veselo i disciplinirano.

Primili smo i svjedočanstva o tome da su žene nakon „Hoda za život” odustale od pobačaja.

Također smo se oduševili brojem mladih koji su došli na „Hod”. I po tome vidimo koliko je to bitno pitanje današnjice. Nakon „Hoda” počelo se mnogo više razgovarati o temi abortusa i o tome kada nastaje život. Takve su teme poučne za mlade. Kad se s njome susretnu, shvate da se oko nje trebaju više angažirati i da se radi o životu, ne o tijelu majke, nego o zasebnom tijelu.

Veoma smo sretni što i ove godine, 20. svibnja, organiziramo „Hod za život”. Organizacija je u tijeku, javlja se zaista mnogo ljudi koji žele volontirati. Radujemo se što ćemo se ponovno okupiti i zajedno istupiti za dobru stvar!

Povijesne činjenice prvog održanog „Hoda za život”

„The March for Life” – od male demonstracije do najvećeg pro-life događaja u svijetu

Kada je 22. siječnja 1973. Vrhovni sud u Americi poništio 50 državnih zakona i učinio pobačaj legalnim i dostupnim diljem SAD-a, održao se i prvi „Marš za život” u Washingtonu, DC. Počeo je kao mala, miroljubiva demonstracija, kojom se svake godine podsjećalo na tužnu godišnjicu kada je pravo na pobačaj postalo legalno, i ubrzo postao najveći pro-life događaj u svijetu.

Više informacija o drugom „Hodu za život” možete pronaći na službenoj stranici www.hodzazivot.hr . Možete se prijaviti kao volonter, organizirana grupa, obitelj ili pojedinac.

Najčitanije

Na vrh