Vatikan

NEDJELJNI ANGELUS

Dopuštaš li Božjem glasu da govori tvom srcu i sačuva ga u dobru? Poznamo te „zvijeri“ duše: to su razni poroci i grešne mane, žudnja za bogatstvom, koja nas zatvara u proračunatost i nezadovoljstvo, ispraznost užitka, koja osuđuje na nemir i samoću te, nadalje, pohlepa za slavom, koja rađa nesigurnost i stalnu potrebu za potvrđivanjem i želju da budemo u središtu pažnje

Foto: Robert Koorenny, Unsplash

Foto: Robert Koorenny, Unsplash

 

Dok kršćani hode prvim koracima na korizmenom putu, papa Franjo je u molitvi Anđeoskoga pozdravljenja, 18. veljače pozvao da se suočimo sa svojim unutarnjim borbama i dopustimo Božjem glasu da progovori našim srcima. Vatican News donosi Papino obraćanje u molitvi Angelusa.

„Na Prvu korizmenu nedjelju, Evanđelje nam govori o Isusu koji je bio kušan u pustinji (usp. Mk 1, 12-15). U tekstu se kaže: „bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona“. I mi smo u korizmi pozvani „ući u pustinju“, to jest u šutnju, u unutarnji svijet, u slušanje srca, u dodir s istinom. U pustinji – dodaje se u današnjem Evanđelju – Krist „bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu“ (r. 13). Znači bio je društvu zvijeri i anđela. Ali, u simboličkom smislu, i mi smo u njihovu društvo: kad uđemo u pustinju našeg srca, tamo možemo, naime, susresti i zvijeri i anđele, piše Vatican News.

Zvijeri u pustinji

Zvijeri. U kojem smislu? U duhovnom životu možemo ih zamisliti kao neuredne strasti koje nam dijele srce, nastojeći ga zaposjesti. Utječu na nas, djeluju zavodljivo ali, ako ne budemo na oprezu, u opasnosti smo da nas rastrgaju. Poznamo te „zvijeri“ duše: to su razni poroci i grešne mane, žudnja za bogatstvom, koja nas zatvara u proračunatost i nezadovoljstvo, ispraznost užitka, koja osuđuje na nemir i samoću te, nadalje, pohlepa za slavom, koja rađa nesigurnost i stalnu potrebu za potvrđivanjem i želju da budemo u središtu pažnje. Ne zaboravimo te stvari koje možemo susresti u svojoj nutrini: žudnja, ispraznost i pohlepa. Nalik su „divljim“ zvijerima i kao takve ih treba ukrotiti i svladati: u protivnom će nam proždrijeti slobodu. A korizma nam pomaže ući u pustinju svoga srca kako bismo ispravili te stvari.

Božji glasnici u pustinji

U pustinji su bili, zatim, anđeli. To su Božji glasnici, koji nam pomažu i čine dobro. Naime, njihova je značajka, prema Evanđelju, to da služe (usp. r. 13): dakle sušta suprotnost od posjedovanja, karakterističnog za strasti. Služenje je u opreci s posjedovanjem. Anđeoski duhovi prizivaju, naprotiv, dobre misli i osjećaje koje sugerira Duh Sveti. Dok nas napasti razdiru, dobra Božja nadahnuća nas ujedinjuju u skladu: unose mir u srce, ulijevaju Kristov duh, daju „okusiti nebo“. A da bismo dokučili Božje nadahnuće, trebamo uroniti u šutnju i molitvu. A korizma je vrijeme za to, prenosi Vatican News.

Dopuštaš li Božjem glasu da govori tvom srcu i sačuva ga u dobru?

Možemo se zapitati: kao prvo, koje su to neuredne strasti, „zvijeri“ koje se komešaju u mom srcu? A kao drugo: da bih dopustio Božjem glasu da govori mom srcu i sačuva ga u dobru, razmišljam li o tome da se malo povučem u „pustinju“, to jest da u danu posvetim malo prostora tome?

Neka nam Presveta Djevica, koja je čuvala Riječ i koja nije dala napastima Zloga niti da je dotaknu, pomogne na tom putu”.

Izvor: Vatican News

Za Book.hr priredila A. P.

 

 

Iz knjige „Kako čuti Božji glas: 4 ključa” autorâ Marka i Patti Virkler. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

ISKORISTITE POPUST Knjigu možete nabaviti za 10.62 , ovdje.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine’.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh