Duhovnost

POMOĆ S NEBA

Dok sam odrastala, sjećam se da sam vidjela svoje anđele uz sebe „Usredotočili smo se isključivo na pale, umjesto na vjerne anđele. Pravedno je posvetiti barem jednaku količinu pažnje Božjim svetim anđelima…“

Dok sam odrastala, sjećam se da sam vidjela svoje anđele uz sebe

Foto: Shutterstock

 

Krijumčarske avanture

Sjećam se da sam vidjela svoje anđele uz sebe dok sam odrastala. Na primjer, kada sam na misijskome putovanju unosila Biblije u zatvorene zemlje, oni su bili odmah do mene. Naprtnjača mi je bila puna „kruha“, da ne spominjem džepove natrpane traktatima, a stražari nisu obraćali pozornost na mene dok sam prolazila kroz rendgene i kontrolne točke. Vidjela sam kako Pojes i Shobis jure da stanu između vojnika i mene štiteći me od njihovih pogleda. Granična policija me nikada nije zaustavila jer me nije vidjela!

Iznenađuje da najčešće nisam cijenila njihov rad. Iako sam oko sebe vidjela anđele, nisam s njima mnogo razgovarala. Pa, govorila jesam, naređivala sam im jer sam ih smatrala samo službenicima koji su poslani da mi pomažu. Iako nisam bila u krivu, očito nisam sve shvaćala, jer diktatorski, jednostrani odnos ne odražava Kristov Duh.

Zato što nisam željela prenaglasiti anđele, odlučila sam ih marginalizirati i potpuno zanemariti pomagače koje mi je Bog poslao da bi me blagoslovili i pomagali mi

Problem je bio u tome što sam s vremenom skrenula s pravoga puta u svome vjerovanju o anđelima. Nekako sam razvila dvije pogrešne ideje koje su me sprječavale da s njima komuniciram, iako sam znala da su prisutni. Prvo, odlučila sam da druženje s anđelima iskazuje nepoštovanje prema Kristu. Mislila sam da se trebam usredotočiti na njega, jer je On uz mene. Napokon, On je Bog, a anđeli to nisu. Ne želim ga zanemariti ili obeščastiti na bilo koji način.

Zato što nisam željela prenaglasiti anđele, odlučila sam ih marginalizirati i potpuno zanemariti pomagače koje mi je Bog poslao da bi me blagoslovili i pomagali mi.

Druga laž u koju sam povjerovala jest da nam anđeli više nisu potrebni jer sada živimo po Novome zavjetu, imamo Duha Svetoga u sebi i otvoren nam je pristup Božjim darovima i njegovoj snazi. Činilo mi se da Bogu pridajem više važnosti ako nemam potrebe za anđelima; vjerovala sam da mu ignoriranjem njihova rada činim uslugu.

Dopustite da vas upoznam

Boga nisu impresionirala ova netočna vjerovanja i u ljubavi mi je to objavio onoga dana kada me ponovno upoznao s mojim anđelima. Rekao je: „U redu, društvo. Vi ste prijatelji, partneri i suradnici, radite za mene i sa mnom. Svi smo dio istoga tima! Družite se i čavrljajte. Budite ljubazni i budite prijatelji.“

(Ako vam je razgovor s Bogom novost, pogledajte Dodatak B ovoj knjizi. Čuti njegov glas jednostavnije je nego što mislite!)

Ja zaista želim biti poslušna, ali sam ipak imala potrebu objasniti Bogu da sam ignorirajući svoje anđele željela biti ljubazna prema njemu. Sve svoje tiho vrijeme posvećivala sam samo njemu. Nije li to lijepo i obzirno od mene? Iako je cijenio motivaciju moga srca, nježno mi je objavio svoju perspektivu i objasnio zašto se ne moram bojati da ću ga uvrijediti ili povrijediti njegove osjećaje.

Bog je rekao: „Sjeti se da sam ja stvorio obitelj. Ja sam Adamu dao Evu jer za njega nije bilo dobro da bude sam. Tebe sam stavio u obitelj s majkom, ocem i bratom, i dao sam ti muža i prijatelje. Ja sam taj koji je stvorio odnose i postavio te u njih. U mnogo njih! I svi su međusobno povezani. Obitelj. Dijelovi tijela.

Usredotočili smo se isključivo na pale, umjesto na vjerne anđele. Pravedno je posvetiti barem jednaku količinu pažnje Božjim svetim anđelima

Poanta je da me ne zastrašuju tvoji odnosi s drugima i prijateljstva koja imaš uz mene. Zašto bi me plašili? Ja nisam sebičan. Ljubav nije ljubomorna na taj način“ (vidi 1 Kor 13,4).

Naravno. Pa znala sam to! Bog nije nesiguran. Zašto sam mislila da je On tako uskogrudan? Definitivno sam morala obnoviti svoj um i uskladiti ga s Božjim umom. To što mi je rekao imalo je više smisla od mojih misli.

Također sam shvatila koliko su proturječna bila moja uvjerenja Mislila sam da ne smijem razgovarati s anđelima da se ne bih previše usredotočila na njih. No mnogi od nas (uključujući i mene) već su u kontaktu s anđeoskim a da nisu toga svjesni. Znamo da je naš neprijatelj, sotona, pali anđeo. Imamo knjige, seminare i cijele službe posvećene duhovnomu ratovanju, što je, ustvari, služenje usredotočeno na anđele. Usredotočili smo se isključivo na pale, umjesto na vjerne anđele. Pravedno je posvetiti barem jednaku količinu pažnje Božjim svetim anđelima!

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Svakodnevni anđeli – Kako susresti, doživjeti i uključiti anđele u svakodnevni život“ autorâ Charity Virkler Kayembe i Joea Brocka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje. 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh